RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Єрмака звинуватили в зриві операції СБУ з «вагнерівцями». Маячня чи держзрада?

Андрій Єрмак Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Навколо голови Офісу президента Андрія Єрмака розгорається новий скандал. І на цей раз все може бути набагато серйозніше, ніж у випадку з горезвісними плівками, які скомпрометували його брата Дениса в березні 2020-го року.

Найближчого соратника Зеленського звинуватили в державній зраді, зливі інформації ФСБ і буцімто зриві операції СБУ з виманювання групи бійців ПВК "Вагнер" на територію України. При цьому є й інша версія — все це вигадка, а сам "вкид" є частиною інформаційної війни проти Єрмака.

Що трапилося?

17 серпня так званий позаштатний агент НАБУ, колишній АТОшник Євген Шевченко опублікував на своїй сторінці в Facebook пост, в якому звинуватив Андрія Єрмака в державній зраді відносно затриманої в Білорусі групи ПВК "Вагнера".

З його слів випливає, що приїзд «вагнерівці» в Білорусь став результатом спецоперації. Нібито залегендований агент української спецслужби набирав групу людей з досвідом війни на Донбасі. Все це під виглядом роботи в Венесуелі.

«Кожен з бойовиків пройшов відеоінтерв'ю, в якому детально розповів про свій бойовий досвід, набутий в Україні — російські виродки, що вбивають людей за гроші, ні про що не підозрювали і хвалилися своїми злочинами під відеофіксацію в рамках кримінальної справи, санкцію і процесуальний контроль за яким здійснював заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов», - написав Шевченко.

Далі, за його словами, «вагнеровцям» на той же рейс був куплений квиток ще одному агенту СБУ, у якого під час перельоту над територією України повинен був трапиться епілептичний припадок, що вимагало б негайної посадки літака в Києві для надання екстреної медичної допомоги «хворому». Там їх повинна була затримати група спецназу «Альфа», яка зайшла б на борт під виглядом медбратів.

«За день до планованого арешту заступник голови СБУ Баранецький здійснив доповідь особисто президенту України, під час якої також був присутній глава ОП Андрій Єрмак. Після доповіді Єрмак зажадав негайного скасування операції нібито через те, що в перебігу чотирьох днів повинен був відбутися великий обмін полоненими. Але скасувати операцію було вже неможливо - «вагнеровци» їхали в автобусі на Мінськ. Зрештою Баранецький був змушений підкоритися президенту, який прийняв точку зору Єрмака, і вони домовилися про те, що відкладуть виліт найманців з Мінська на чотири дні», - продовжив Шевченко.

Він розповів, що вже на наступний день ФСБ нібито стало відомо про підготовку спецоперації українських контррозвідників.

«Щоб все не виглядало настільки вже очевидним, вони «злили» ці дані в КДБ Білорусі, після чого відбулося затримання і подальше повернення найманців в РФ. А великий обмін, яким Єрмак аргументував президента, так і не відбувся», - резюмував Шевченко.

За його словами, це достовірна інформація з негласних слідчо-розшукових справ, які поки приховані під грифом "Таємно", але, коли прийде час, будуть опубліковані.

До цієї інформації виникло декілька питань

Пост Шевченко викликав великий ажіотаж в мережі, але багато хто не повірив у цю інформацію, оскільки ніяких інших доказів він не навів.

У тих, хто сумнівається виникло відразу кілька питань і заперечень щодо правдоподібності викладеної історії:

1) Звідки Євген Шевченко, який раніше називав себе «позаштатним агентом» НАБУ, отримав доступ до надсекретної інформації?

2) Чому доповідь про секретну спецоперації проводився в присутності глави ОП? Він точно має доступ такого рівня до держтаємниці?

3) Чому при виникненні позаштатної ситуації з пасажиром літак авіакомпанії Білорусі погодився б на посадку в Києві, а не повернувся до Мінська або долетів до Стамбула?

4) Чи можуть «вагнерівці», які працюють в інтересах вищого керівництва Росії, вільно погоджуватися на спецоперації, які їм пропонують сторонні люди?

5) І чому історія висловлена Шевченко перегукується з версією, яку просувало російське телебачення незабаром після захоплення «вагнерівців»?

«Мій досвід підказує, що краще ніколи не говорити ніколи, якщо ти сам не маєш до цього відношення. Але звучить це все як повна маячня, спрямована на подальшу дестабілізацію ситуації в Україні. Така спецоперація СБУ виглядає вкрай нереалістично, якщо вже говорити прямо», - сказав в коментарі нашому виданню генерал-лейтенант, колишній начальник ГУР Олександр Скіпальський.

Ще одне звинувачення

18 серпня журналіст, головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов опублікував на своїй сторінці в Facebook пост, в якому висунув ще одне звинувачення.

За його словами, глава Головного управління розвідки (ГУР) Василь Бурба був звільнений зі своєї посади нібито за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнеровцев", відкладеною Єрмаком.

«Начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба, який зажадав перевірити на поліграфі главу Офісу президента Андрія Єрмака і першого заступника секретаря РНБО Руслана Демченка, відразу після своєї заяви був ... звільнений указом Зеленського! Таким чином, президент України цим звільненням приховав високопосадовців від проходження перевірки і кримінальної справи», - написав Бутусов.

Бурба дійсно був звільнений. Є кілька версій про причини

5 серпня Бурба дійсно був звільнений з займаної ним посади указом президента. На його місце був призначений Кирило Буданов, який керував спецоперацією, яку ГУР Міноборони проводило в Криму в 2016 році.

В Офісі президента не коментували це рішення, але до сих пір джерела повідомляли дві версії про звільнення Бурби.

- Підозри про участь Бурби в скандалі з «плівками Єрмака». На Банковій вважали, що записувати Дениса Єрмака могли колишні оперативники п'ятого управління Служби безпеки України, які опинилися в ГУР при Бурбі.

- Друга версія - це бажання Зеленського змінити главу ГУР своєю людиною. Оскільки Бурба займав цю посаду ще при Порошенко, зберігши її і при наступному голові держави.

Reaktsiya storon "Apostrof" obratilsya za kommentariyami v General'nuyu prokuraturu, Sluzhbu bezopasnosti Ukrainy i k glave departamenta informatsionnoy politike Ofisa prezidenta Irine Pobedonostsevoy. Kazhdoye iz vedomstv poobeshchalo otvetit' na informatsionnyy zapros, kotoryy my im otpravili. Krome togo, ne udalos' dozvonit'sya do teper' uzhe byvshego glavy GUR Vasiliya Burby, no yego telefon okazalsya nedostupen.

Развернуть

Реакція сторін

"Апостроф" звернувся за коментарями до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та до голови департаменту інформаційної політики Офісу президента Ірини Побєдоносцевої.

Кожне з відомств пообіцяло відповісти на інформаційний запит, який ми їм відправили. Крім того, була спроба додзвонитися до тепер уже колишнього глави ГУР Василя Бурби, але його телефон виявився недоступний.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли