RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Слуга народу" йде ва-банк: як Зеленський намагається врятуватися від поразки на виборах

Звернення до народу від Зеленського викликало двояке враження

Володимир Зеленський звернення Рада Володимир Зеленський Фото: УНІАН

20 жовтня Президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням до народу України, в якому, по суті, підбив підсумки свого президентства в 2020 році. У майже годинній промові глава держави пройшовся по більшості больових точок: коронавірус, доля Криму і Донбасу, відсутність обіцяних посадок, розвиток української армії, кілька разів підколов попередника Петра Порошенка і так далі. Втім, про негатив Зеленський практично не згадував, намагаючись подавати всі в позитивному ключі. Чи вдалим вийшов виступ глави держави та чи може його промова вплинути на результат місцевих виборів - читайте в матеріалі "Апострофа".

Чи вибрався Зеленський з "теплої ванни"?

Кілька днів тому ми писали про те, що глава Офісу президента Андрій Єрмак монополізував зв'язок Зеленського з зовнішнім світом. Як повідомляють джерела "Апострофа", до глави держави намагаються доносити лише позитивну інформацію, а керівник Офісу поширив свій вплив до такої міри, що влазить вже навіть в рішення особистих питань президента.

У зв'язку з цим звернення Зеленського очікувалося з подвоєним інтересом: чи вибереться президент з "теплої ванни" і відверто розкаже про проблеми? Як показала практика - ні. Президент намагався говорити тільки про хороше, а навіть коли говорив про погане, то cтарався подавати це в позитивному ключі. Наприклад, коли зайшла мова про відсутність посадок, то Зеленський пояснював це тим, що при ньому немає "телефонного права" і начальству правоохоронних органів він не вказує. Навряд чи більшість виборців влаштує таке пояснення.

"Зеленський щиро вірив в те, що розповідав. Але у мене загальне враження, що це не послання президента України депутатам Верховної Ради. Це звіт президента про виконану роботу. Якби це було посланням, то десь третина мала відводитися тому, що планувалося і зроблено, а далі ми говоримо про майбутнє. Тут про майбутнє - майже нічого. Він намагається переконати людей в тому, що все добре і зроблено дуже багато. Але це не так, і люди все бачать. Це звіт глави держави про те, що він би хотів", - розповів "Апострофу" політолог та іміджмейкер Олександр Кочетков.

"Враження було дуже змішане. Складно було очікувати, що ми почуємо щось принципово нове. Так і сталося. Зеленський акцентував увагу на успіхах своєї політичної каденції. Хоча багато що з цих досягнень можна віднести до першого періоду президентства - часу турборежиму і керівництва Офісом президента Андрія Богдана. А останніх досягнень не так багато. Що стосується адекватного сприйняття ситуації Зеленським, то на цей рахунок є сумніви. Виходячи з того, що він читав - це все ще повістка "теплої ванни", - висловився в коментарі нашому виданню експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко.

Фото: president.gov.ua

План - врятувати місцеві вибори

Очевидно, що дату 20 жовтня було обрано невипадково. Якби опитувальник Зеленського не злили завчасно, то до 18 жовтня він повинен був зачитувати по одному питанню в день, залишаючись в епіцентрі загальної уваги. А вже через день було заплановано його виступ в Раді - і знову президент став би "цвяхом" програми в усіх ЗМІ. При цьому під час промови Зеленського по мережі розлетівся пост "слуги народу" Олександра Дубинського, де він заявив, що виступ глави держави нібито додасть рейтингам "зелених" відразу 5% в регіонах. Ми запитали у політологів, що вони думають з цього приводу.

"На результат місцевих виборів його виступ вплинути не зможе. Люди вже практично отримали розуміння і позиції досить чіткі. Всі ці опитування, які вони вигадують, це спроба затягнути на вибори і підвищити явку власного електорату. А переконати когось вже пізно", - вважає Олександр Кочетков.

"Видно було, що Зеленський намагався повернути свою промову і поведінки до формату "свій хлопець". Але я абсолютно переконаний, що промова не може впливати на електоральні симпатії - особливо на рівні 5%. Не секрет, що в команді президента використовують його як основного ВІП-агітатора - він все ще політик з найбільшим рівнем довіри, хоча там і є негативна динаміка. Позитив Зеленського намагаються поширити на всю команду, але я не думаю, що це буде мати ефект. Його меседжі імпонують людям, які і так би голосували за "Слугу народу". Якогось нового електорального профіту, швидше за все, не буде", - сказав Максим Степаненко.

"Фішки" ще будуть, але чи допоможе це?

Як ми писали раніше, на останні чотири дні до виборів Банкова готує ще кілька "фішок". Першу з них Зеленський оголосив з трибуни: 21 жовтня на передову Донбасу поїдуть одразу 120 нардепів президентської фракції.

Фото: president.gov.ua

"Радий, що завтра 120 народних депутатів поїдуть на Донбас. Не в Туреччину або на Мальдіви, як раніше. Депутати поїдуть на передову. Почують про ситуацію там не з соціальних мереж, а від наших військових і місцевих жителів", - заявив президент.

Там вони будуть зустрічатися з місцевими жителями в різних містах, ведучи, по суті, передвиборну агітацію. Чи допоможе це - питання спірне. Однак таким чином "слуги народу" включаються в боротьбу за електорат на сході України, який тікає від них до ОПЗЖ. До речі показово, що в партії Медведчука-Льовочкіна першими відреагували на виступ Зеленського, поширивши заяву з критикою на його адресу, а себе назвали "єдиною альтернативою хаосу".

"У Медведчука вкрай болісно сприймають будь-які наміри президента на сході. Вони прекрасно розуміють: після візиту Зеленського ОПЗЖ втратить кілька пунктів. Ось з цим і пов'язані заяви", - сказав "Апострофу" один зі співробітників Офісу президента.

Президентська команда явно не збирається здаватися без бою і намагається витягнути потопаючий рейтинг. Але поки це більше схоже на спробу приреченого ігромана, що ставить на кін останні гроші в надії врятуватися від краху. Вже скоро ми дізнаємося, якого результату доб'ється "зелена" команда на місцевих виборах. Але в будь-якому випадку це буде лише початком, далі буде ще "веселіше". Практично гарантовано - після виборів - нас очікують кадрові перестановки, нові скандали. Можливий і розкол монобільшості у Верховній Раді: охочих довести ситуацію до дострокових парламентських виборів в політичному істеблішменті вистачає...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному