RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна може отримати статус кандидата в члени ЄС, але є проблеми

Києву не варто сподіватись на прорив цього літа

Києву не варто сподіватись на прорив цього літа Фото:

Рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на членство у Євросоюзі має бути оголошено наприкінці червня. Про це заявив президент Євроради Шарль Мішель під час нещодавнього візиту до нашої країни. Крім того, нещодавно Україна передала Європейській комісії першу частину анкети-опитувальника, яку потрібно було заповнити для набуття статусу країни-кандидата на членство в ЄС. Усього він складається з двох частин: перша стосується відповідності країни Копенгагенським критеріям у сфері демократії та економіки, друга відповідності українського законодавства праву ЄС. Чи може Україна розраховувати на прорив уже влітку, "Апострофу" розповів старший аналітик Центру "Європейські цінності" (Прага), речник представництва ЄС в Україні (2007-2019 ) ДАВІД СТУЛІК.

Коротко процедуру вступу до ЄС можна описати таким чином: для того, щоб отримати статус кандидата на членство в ЄС Україна повинна заповнити так званий питальник та передати його до Європейської Комісії. На основі цього документа Єврокомісія готує доповідь про те, чи відповідає Україна вимогам щодо отримання статусу кандидата на вступ. Така оцінка має бути зроблена Європейською Комісією до кінця червня. Після цього країни-члени на рівні Європейської ради приймають рішення про надання статусу кандидата. Потім Європейська комісія отримує від Європейської ради мандат на початок переговорів про вступ.Паралельно з цим, коли Європейська Комісія отримує "зелене світло" від країн-членів ЄС, вона здійснює скринінг українського законодавства. Мова йде про детальне вивчення та перегляд українських законів на предмет того, наскільки вони відповідають або не відповідають чинним європейським законодавчим нормам. На основі цього скринінгу готується концепція переговорів, після чого починаються власне переговори про вступ до ЄС по різним пунктам.

Жодних змін в процедурі отримання статусу кандидата в члени ЄС не відбулося, але всі згадані вище кроки у випадку України будуть пришвидшені. Найближче засідання Європейської Ради відбудеться в червні, ще одне проведуть восени. На мою думку, отримання Україною статусу кандидата навряд відбудеться в червні, але це може відбутися восени чи в другій половині року під час чеського головування в Європейській раді. Тут річ не в політичній волі чи у рішенні Франції, яка зараз головує у згаданій структурі, просто залишається багато різних процедурних кроків. Також потрібно готувати різні документи на оцінку Європейської Комісії, що теж потребує часу. Проте не можна виключати, що на засіданні Євроради в червні Україні таки дадуть статус кандидата.

Стосовно політичної волі ЄС щодо надання Україні статусу кандидата варто сказати наступне. З боку очільників Європейського союзу пролунали дуже однозначні і позитивні заяви. Наприклад, президент Європейської Комісії сказала, що вона підтримує надання статусу кандидата Україні, так само висловився голова Європейської Ради Шарль Мішель. Тобто на рівні європейських інституцій є бажання бачити Україну кандидатом на вступ. Натомість є проблема з країнами-членами ЄС. Заява австрійського міністра закордонних справ Александра Шалленберга щодо того, що Україну не варто приймати до ЄС — дуже серйозна перепона, тому що ЄС мусить ухвалити це рішення одностайно. Тобто якщо хоча б одна країна буде проти, надати статус кандидата неможливо. І те, що озвучила Австрія показує, що наразі цього консенсусу нема.

Я вважаю, що Австрія не єдина країна, яка не дуже хоче розширювати ЄС або надавати Україні таку перспективу. Поки що про це публічно говорити не будуть, але треба дуже тісно працювати з Німеччиною, Францією, а також з Нідерландами. Цьому є різні причини, і мова йде не лише про політику. Річ в тім, що в згаданих країнах панує думка, що все має йти за процедурами і не варто пришвидшувати процеси, тобто з Україною все має йти таким чином, як це відбувалося з іншими кандидатами на вступ. Також доречно буде згадати, що у Нідерландах був референдум в 2016 році ,на якому нідерландське суспільство ухвалило рішення, що не бачить Україну як країну-члена ЄС. Тобто тепер потрібно змінити таке рішення, або пояснити нідерландському суспільству, чому зараз членство України є важливим. Але це все моменти, які можна пояснити та переконати щодо них на переговорах. Тобто великої проблеми нема, існує практика ЄС шукати компроміс та проводити переговори і дискусії, що й відбуватиметься стосовно надання Україні статусу кандидата в члени європейської спільноти.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному