RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Дірка" у російському ППО: далі буде цікавіше

Атаки повітряними та надводними дронами демонструють здатність ЗСУ "дістати" супротивника далеко за лінією фронту

Атаки повітряними та надводними дронами демонструють здатність ЗСУ "дістати" супротивника далеко за лінією фронту Фото:

У Підмосков'ї, 23 квітня, на території лісового масиву неподалік Ногінська місцева мешканка виявила безпілотник імовірно українського виробництва з 17 кг вибухівки. Як повідомили російські "офіційні" ЗМІ, вибухотехніки витратили близько п'яти годин, працюючи біля дрона. Звідки було запущено безпілотника, не встановлено, але російські пропагандисти, а також колаборанти на тимчасово окупованих територіях повідомили, що йдеться саме про українського безпілотника. Пізніше в російських ЗМІ почалася істерія щодо появи ще одного дрону над Москвою. Більше того, як повідомляють російські інформагентства, через українські безпілотники закрили повітряну зону над аеропортом "Внуково". Яке військово-політичне значення мають подібні інциденти, читайте у колонці військового експерта, полковника ЗСУ у запасі Романа Світана для "Апострофа".

Знайдений безпілотник лежав поблизу будинків біля лісового масиву. У російських телеграм-каналах повідомлялося, що йдеться про українське БПЛА UJ-22. Усередині дрону нібито виявили близько 30 брикетів по 570 г вибухівки С-4. Якщо виходити з представлених у публічному доступі світлин, то справді йдеться про нашу вітчизняну розробку UJ-22, довжина якого становить 3,5 метра. Такий БПЛА може нести у собі до 20-22 кг. вибухівки.

Здавалося б, території Підмосков'я та Москви - як би "недосяжні" для нас, але це не так. БПЛА UJ-22 – чудова у своєму класі машина, здатна нести 20 кг вибухівки на відстань 1 тис. кілометрів. Дальність польоту залежить від палива. Якщо вказана інформація росіян, які знайшли безпілотник, правдива і справді паливні баки БПЛА були сухими, то, ймовірно, автоматиці довелося "витягувати" машину, пішла перевитрата палива, через що машина не дійшла до ударної позиції або місця скидання.

Ми такими безпілотниками працюємо останнім часом часто. Такі БПЛА найближчим часом будуть активніше використані на російській території вглиб на 1 тисячу кілометрів. Дрон, знайдений у Підмосков'ї, можна назвати лише першою "ластівкою", яка змогла пройти через "діряве" російське ППО. Далі буде ще цікавіше.

Читайте: Росія будує потужні зміцнення, але вони не зупинять український наступ - військовий експерт

Тут росіяни опинилися в делікатному становищі, оскільки вони своїми "інформаційними спецопераціями" виставляють власні системи ППО ще неефективнішими, ніж вони є насправді. Досить пригадати недавню "бомбіжку" Білгорода, на який російський Су-24 скинув дві бомби. Аналогічну бомбу росіяни впустили днями на Донецьк, але там у них відбувся технічний збій. Вони оснащують бомби ФАБ-500 спеціальними "крилами", роблячи з неї плануючу бомбу. Її скидали в районі Донецька, щоб вона спланувала на позиції ЗСУ в Авдіївці, але "крила" відвалилися, через що бомба впала на Донецьк.

У випадку з Білгородом "крил" не виявили, з чого можна зробити висновок, що скидання обох бомб було сплановано. На Су-24 два пілоти, варіант з помилкою тут виключається. Російським пілотам хтось наказав бомбити саме житловий масив у Білгороді. Швидше за все, російське командування перед контрнаступом ЗСУ збиралося влаштувати провокацію, виставивши так, ніби "український бомбардувальник" вдарив по російському житловому масиву двома важкими бомбами, здатними "скласти" кілька під'їздів. Щойно пішли перші повідомлення про бомбу в Білгороді (про другу бомбу ще не повідомлялося), російські пропагандисти почали розганяти істерику, що "українці вдарили по цивільному населенню".

У результаті росіяни включили задню, оскільки обійшлося без жертв і до того ж довелося б визнати, що їхня ППО взагалі не працює. Зрештою так і вийшло, що до Підмосков'я долетів український БПЛА. Повторюся, до заходу на ціль йому не вистачило палива, але історія насторожила росіян, а також керівництво в Кремлі. Є версія, що дрон прямував у бік індустріального парку в Руднєво, який планував найближчим часом відвідати кремлівський диктатор Володимир Путін. Питання з кінцевою метою залишається відкритим, але робочий графік Путіна все одно підкоригували, повідомивши, що російський диктатор має намір найближчим часом "працювати у Кремлі".

Дрон, знайдений у Підмосков'ї, а також недавні удари морськими дронами-катерами по окупаційній базі в Севастополі – два явні сигнали для Кремля, що з української території доведеться забиратися, а військові об'єкти на території РФ на відстані 1 тис. км знаходяться під прицілом ЗСУ.

Читайте: Путін-прифронтовий: а чи був хлопчик?

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли