RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розвідка боєм максимально: що відбувається на південному фронті

Сили оборони України поки що не задіяли всі резерви

Сили оборони України поки що не задіяли всі резерви Фото:

Наступ української армії, про який останні тижні так часто говорили, розпочався. Поки що ЗСУ проводять активні дії, які більше схожі на розвідку боєм, але за кілька днів українські воїни змогли звільнити низку населених пунктів. Насамперед – на території Запорізької та Донецької областей. Які розмахи дій, а також чому Генштаб повідомляє про успіхи із затримкою в часі, читайте в матеріалі "Апострофа".

П'ять напрямків

Президент Володимир Зеленський минулої суботи, 10 червня, виступаючи на спільному брифінгу з прем'єром Канади Джастіном Трюдо, підтвердив початок контрнаступних операцій ЗСУ.

Глава держави тоді обмежився лише загальними словами, без деталей, на якому саме етапі перебувають наступальні дії Сил оборони України.

"Контрнаступальні та оборонні дії відбуваються в Україні, але на якій стадії я не говоритиму докладно. Я щодня у зв'язку з нашими командувачами за різними напрямками, всі налаштовані позитивно", - сказав глава держави.

На момент його виступу українські воїни вже провели низку активних дій. Зокрема, 4 червня бійці Запорізької окремої бригади ТРО повідомили про звільнення Новодарівки.

Читайте також: У 2024 році в Кремлі буде інша влада - боєць Легіону "Свобода Росії"

Того дня, коли Володимир Зеленський підтвердив факт початку контрнаступальних операцій, воїни 7-го окремого батальйону АРЕЙ Української Добровольчої Армії увійшли до села Нескучне Волноваського району Донецької області.

З інформації, яку надає Генштаб, відомо, що активні дії проводяться на території Донецької та Запорізької областей, але, як наполягають аналітики, "гарячими" можна вважати п'ять напрямків.

"Поки не можна говорити про повномасштабний наступ ЗСУ, але проводяться операції щодо покращення тактичних умов Сил оборони України. Є ознаки розвитку подій. Наразі українські підрозділи чинять тиск на противника за кількома напрямками: Бахмутським, Авдіївським, Лиманським, Куп'янським, Запорізьким та Вугледарським. ЗСУ досягли тактичних успіхів в окремих напрямках, але зараз доцільніше говорити про проведення саме розвідки боєм", - зазначив у бесіді з "Апострофом" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

У Міноборони повідомили 11 червня про звільнення селища Макарівка у Великоновосілківському районі, а також села Благодатне Волноваського району. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр також повідомила про просування ЗСУ в районі Берхівського водосховища.

"Ми бачимо початок наступальних дій. ЗСУ не задіяли ще всі сили, які є у резерві. Тому звільнення зазначених населених пунктів слід розглядати як розвідку боєм. Наші війська не просто заходять у населені пункти, а захоплюють важливі висоти та території, з яких можна буде діяти ширше та рішучіше, щоб фронт окупантів посипався. Ми прорвали вже першу та другу лінію оборони росіян. Далі подивимося, що буде, але видно, що наше командування оптимістично налаштоване", - зазначив в ефірі Апостроф ТБ військовий аналітик Олексій Мельник.

Розгубленість окупантів

Уранці 12 червня стало відомо, що Сили оборони України звільнили черговий населений пункт на Донеччині – село Сторожове у Великоновосілківському районі.

Визволення Сторожового та інших населених пунктів на території Донецької області, як наполягають спостерігачі, характеризується низкою важливих нюансів. Насамперед слід мати на увазі, що військове командування, офіційні речники влади повідомляють про звільнення конкретного населеного пункту з певним тимчасовим лагом. Тут все ясно, що ворог не повинен мати точної інформації в режимі реального часу.

"Наступний аспект полягає в тому, що наші війська діють невеликими мобільними штурмовими групами. В основному на бронеавтомобілях, або на легкоброньованій техніці, що вказує на те, що в бої спрямовані не основні ударні сили. Йдеться про свого роду "розвідку боєм на максималках". Звільнення Сторожового сковує позиції росіян уздовж річки Мокрі Яли по обох берегах, ставлячи їх у вкрай невигідні тактичні умови. Російське командування, розуміючи складність свого становища, віддало наказ на підрив дамби на річці Мокрі Яли, але сумнівно, що звична для росіян терористична тактика принесе їм результат. Поки з упевненістю можна говорити про те, що найцікавіше щодо ситуації на фронті тільки починається", - пояснив "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Росіяни на цьому тлі, навпаки, нервують і роблять помилки. Щоб зупинити Сили оборони України, вони продовжили займатися терором, підірвавши дамбу на річці Мокри Яли на Донеччині. Тут противник дуже недалекоглядно розраховував, що таким чином зможе ускладнити просування ЗСУ.

"Аналогічно тому, як вони підірвали дамбу на Каховській ГЕС, окупанти не враховують, що наше командування спочатку розглядало такі варіанти при плануванні наступальних операцій. Відступаючі сили противника завжди намагатимуться створити нам перешкоди. У випадку з греблею на річці Мокри Яли її руйнація може вплинути на дії ЗСУ, але явно не так, як цього хочуть росіяни. У нас у будь-якому випадку є плани дії на випадок таких ексцесів. У нас у будь-якому випадку є плани на випадок таких ексцесів. Проблема для нас буде у тому, як відновлювати всі ці об'єкти після руйнування, але на перебіг наступальних дій це особливого впливу не має", - каже Олексій Мельник.

Провали росіян у Запорізькій та Донецькій областях побічно можна відстежити за публікаціями російських "військоров", які почали розповідати Z-ідіотам про якісь "конфігурації нової лінії оборони" росіян на зазначених напрямках.

Також на проблеми окупантів вказує на те, що після підриву Каховської ГЕС російське командування розпочало перекидання частин та з'єднань з Херсонської області на Запорізький та Донецький напрямки.

Обстановка на півдні

Формально вони перекидають частини морської піхоти та десантників, серед яких багато хто це частково мобілізований без військового та бойового досвіду. Також там свого часу росіяни нагнали поліцейських та співробітників ФСБ, щоб хоч якось наводити лад серед окупаційного контингенту, який постійно пиячив і займався пограбуваннями.

"І тепер усе це мокре після потопу збіговисько йде у бік Запоріжжя. З огляду на те, що там серед них багато малодосвідчених мобілізованих сумнівно, що вони можуть становити для нас велику загрозу. Хоча є солдати, які на відміну від своїх командирів більш-менш навчилися воювати. Важливо мати на увазі, що це не просто організоване переміщення, а саме втеча з позицій, які росіяни самі ж і затопили. Вони постійно кидають туди-сюди війська, в паніці намагаючись вгадати, де саме ЗСУ завдадуть основного удару", - зазначив Олексій Мельник.

На жаль, проблеми росіян, які вони самі собі створили на території лівого берега Дніпра в Херсонській області, не можуть автоматично конвертуватися в тактичні переваги для української армії.

"Теза про те, що вода затопить позиції росіян у Херсонській області і це нібито покращить позиції ЗСУ, залишається дискусійним. Важливо розуміти, що Херсонський напрямок ніколи не розглядався як основний у контрнаступі ЗСУ. Розлив води з шириною приблизно 5 км значно ускладнює проведення десантних та інших операцій. До підриву Каховської ГЕС ширина річки у цій ділянці була близько 1 км. Тому всі міркування росіян про те, що ЗСУ на 20 "плавзасобах" (близько 200 осіб особового складу) нібито мали намір форсувати Дніпро, звучать просто смішно", - каже Дмитро Снєгірьов.

У будь-якому разі затоплення частини Херсонщини не рятує окупаційний контингент у Криму від постійної "бавовни" та інших ексцесів. У неділю, 11 червня, стало відомо про пошкодження залізничного полотна у Кіровському районі півострова. Колія вийшла з ладу, ймовірно, внаслідок вибуху, про що повідомив телеграм-канал Baza і низка місцевих пабліків.

"Коли ми говоримо про наступальні операції ЗСУ, важливо розуміти, що це не просто боротьба за конкретні квадратні кілометри землі. Зараз ЗСУ, наша артилерія методично знищують військовий потенціал росіян. Насамперед на тимчасово окупованих територіях. Чим слабше в плані ресурсів, логістики та можливостей буде армія РФ, тим більш масштабними будуть наступальні дії ЗСУ. Партизани, рух опору, патріоти України не залишаються осторонь. Ми бачимо не лише "бавовну" на ворожих об'єктах, а й активність небайдужих громадян на залізницях у тимчасово окупованому Криму", - зазначив у коментарі "Апострофу" військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Владислав Селезньов.

Імовірність того, що мав місце саме вибух, залишається високою, оскільки 18 травня після вибуху з рейок зійшов товарний потяг на станції "Чистеньке" поблизу Сімферополя. Тоді в українській військовій розвідці багатозначно повідомили, що залізнична лінія Сімферополь-Севастополь "втомилася" від перевезення ракет, якими окупанти тероризують міста України.

Тим часом наші союзники говорять про те, що чекати повноцінного наступу залишилося недовго.

"У найближчі кілька днів ми маємо чекати великої атаки у тій чи іншій частині Донбасу", - заявив голова оборонного комітету парламенту Великобританії Тобіас Еллвуд, закликавши до обережності всіх, хто вважає, що в Україні "все закінчиться дуже швидко".

Він додав, що українська армія проводить "зондуючі та формуючі операції", а "основний фронт українського потенціалу все ще знаходиться в резерві, готовий до цієї одиночної атаки": "Росіяни не знають, де це буде, але ми бачимо, що між групою "Вагнера" і самими російськими військами настає хаос".

Еллвуд закликав союзників надати більше танків, винищувачів F-16 та ракет далекого радіусу дії, а також прокоментував підрив Каховської ГЕС. На його думку, він показав, що кремлівський диктатор "навіть не вірив у те, що зможе утримати цю греблю".

Читайте також: На Херсонщині триває рятувальна місія: ексклюзивні фото та відео

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів