RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Окупаційні "вибори" Путіна: що росіяни хочуть всучити українцям

Кремлю дуже важливо продемонструвати росіянам підтримку на окупованих територіях

Кремлю дуже важливо продемонструвати росіянам підтримку на окупованих територіях Фото:

На березень в Росії готують чергове переобрання Володимира Путіна. Хоча результат можна передбачити вже зараз, підготовка до цього ритуалу є важливою частиною порядку денного у Кремлі. Зрозуміло, що Москва активно готує "виборчий" процес і на тимчасово окупованих територіях України. Яким чином планується "малювати" перемогу російського президента, та як це може вплинути на українців, які досі перебувають під окупацією, читайте у матеріалі "Апострофа".

Кремлівська мета

Вибори Путіна на тимчасово окупованих територіях важливі для агресорів з символічної точки зору. Під кінець другого року війни переобрання диктатора виглядає як своєрідний вотум довіри. У захоплених районах України це питання особливо принципове.

"Завдання: показати, зокрема, населенню Російської Федерації, що ось нові території начебто нічим не відрізняються від самої Росії. Хоча насправді ця задача завідомо провалена, тому що зрозуміло, вони відрізняються усім. І ставленням з боку окупантів до місцевого населення і місцевого населення до кремлівського режиму. Україна – не Росія і залишається такою навіть коли ми говоримо про тимчасово окуповані території", - каже "Апострофу" представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

Тож пропагандистську машину запустили на повну.

Читайте: Росіяни виховують нових "павликів морозових": що відбувається в окупації на півдні України

"Вони зараз активно починають закидати інформаційний простір різними агітаційними роликами, закликами брати участь у цих "виборах". Там навіть є такі курйози, де учасниками цих роликів є вихідці з України і кажуть, що “вибори” будуть проходити не тільки на нинішніх окупованих територіях, а й скажімо, в Одесі. Це означає, що вони розглядають розширення військової агресії на інші регіони України", - зазначає "Апострофу" керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної боротьби міністерства культури та інформаційної політики Ігор Соловей.

Провал паспортизації

За організацію "виборів" на тимчасово окупованих територіях вже звично відповідає перший заступник керівника Адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко. Тож багато механізмів щодо "голосування" окупанти відпрацювали на так званих "регіональних виборах" ще в минулому вересні.

"Якщо подивитися на псевдовибори минулого вересня, які відбувалися на тимчасово окупованих територіях, то це була така собі репетиція. Це було створення фейкових тервиборчкомів, дільничних виборчих комісій, звезення великої кількості так званих волонтерів з території РФ для підготовки цього процесу", - розповідає "Апострофу" речник Центру національного спротиву Сил спеціальних операцій.

Показово, що у виборчих комісіях на окупованих територіях працюють переважно привезені. Залучення місцевих колаборантів відбувається переважно на рядові посади, які мало на що впливають.

"Вони фактично намагаються лише заради картинки шукати людей серед місцевого населення. Це маргінали з числа колаборантів, яких просто за гроші саджають у так звані комісії. Але контролюють процес виключно куратори з РФ. Вони приїжджають у вже більші – так звані окружні виборчі комісії. Це своєрідні хаби", - додає речник Центру національного спротиву.

Уже під час репетиції у вигляді осінніх "місцевих виборів" стали очевидними і слабкі місця російської системи імітації виборів. Серед іншого, відбувається спроба повільної паспортизації, але попри спроби всучити російські документи це завершилося невдачею.

"Останні закриті звіти, які передають так звані російські силовики з окупованих територій в центр, кажуть про незадовільний стан підготовки з виконання тих завдань, які кремлівський режим ставить перед окупаційними адміністраціями в контексті підготовки до фарсу, яким є президентські вибори. Мова йде зокрема, про провал паспортизації. Кремль не задоволений результатами і проводить часткову ротацію і звільнення з посад людей, які відповідають за ці процеси", - вказує Андрій Юсов.

За даними Центру національного спротиву, в чотирьох з п'яти тимчасово окупованих регіонах не вдалось довести рівень паспортизації населення до 50%. Винятком є лише Крим.

Тому як вихід із ситуації, на цих "виборах" дозволили голосувати людям з українськими документами. І це притому, що у абсолютній більшості країн світу голову держави мають право обирати лише її громадяни. По суті, це цілковите визнання росіян у провалі.

Наслідки: втрата легітимності

Звісно, росіяни звикли орієнтуватися на вислів Сталіна: "не важливо як голосують, важливо як рахують". Але картинку забезпечувати будуть.

"Інформаційна машина на окупованих територіях включає плакати, листівки, телеграм-канали, газети. На цю пропаганду виділяються шалені гроші і у них вони є. У них може Воронеж замерзати, але пропаганда завжди буде фінансуватися. Масовість будуть показувати різними шляхами. В першу чергу, через медіа – будуть "малювати" натовпи бажаючих проголосувати. Другий шлях – це підтасовки і малювання потрібного результату "виборів" близького до 100%", - зазначає Ігор Соловей.

Участь у "голосуванні" створює кілька загроз. Основна – це своєрідний аудит. Всіх, хто голосуватиме з українським паспортом, одразу братимуть на облік для подальшої обробки та імовірно репресій. Друга - це участь у легітимізації дій окупантів.

"Можна поїхати десь на дачу, не відкривати двері, бо вони будуть робити обходи. Як і в вересні, ходитимуть з мобільними групами по будинках. Тому краще максимально ігнорувати, ховатися, нібито губити документи, щоб не брати участі. Також в ці дні не з'являтися на вулицях", - рекомендує речник Центру національного спротиву.

Що ж до колаборантів, які допомагають організовувати "вибори", їм загрожує покарання відповідно до українського законодавства. Втім, до вироку суду ще треба буде дожити.

А для самого Путіна вибори на окупованих територіях щонайменше ставлять під сумнів його легітимність у світі.

"Участь громадян України, які живуть на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), у цих псевдовиборах і поширення виборів президента РФ на окуповані території точно делегітимізує Путіна як керівника Росії. Це ж стосується організацій, до складу яких входять представники з ТОТ. Делегітимізація Путіна має вже явні ознаки. Він перетворюється на такого самого вигнанця як Лукашенко. І зараз завдання усіх – не закривати очі на цей очевидний факт. Наше завдання це показувати і нагадувати нашим партнерам, що це порушує усі міжнародні норми. Тому завдання – зробити його як мінімум вигнанцем, як максимум – притягнути до відповідальності", - резюмує Ігор Соловей.

Читайте: "Чекайтена ЗСУ, вони вже поруч": до українців в окупації звернулись через підготовку "виборів Путіна"

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів