RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини переходу Валерія Залужного на дипломатичну службу викликали негатив у суспільстві

Залужний та Шаптала Залужний та Шаптала - ті, кому вдалося звільнитися з армії Фото: Волинська служба новин

Кадрові зміни у вищому військовому командування продовжуються. Мова знову йде про тепер уже колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, котрий перед призначенням послом у Великій Британії, пройшов ВЛК та був визнаний непридатним для служби в армії, а також про генералів з його команди. В політичних й не лише аспектах цієї історії розбирався "Апостроф".

Читайте також: ВЛК визнала Залужного непридатним до служби перед призначенням послом

Джерела “Апострофа” підтверджують, що взимку тепер уже колишній головком ЗСУ Валерій Залужний та ексначальник Генштаба Сергій Шаптала пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК) та були визнані непридатними для служби у армії. Крім того, Валерій Залужний звільнився з військової служби. Однак, за даними редакції, тоді ВЛК пройшли ще принаймні сім генералів з команди екс-главкома.

Можливо, цю історію варто списати на відсутність політичного досвіду Валерія Залужного та нерозуміння як такий крок може бути сприйнятий українським суспільством. Адже тисячі інших поранених військовослужбовців наразі не можуть так легко звільнитися зі служби.

"Одна справа - списувати рядового бійця, якому намотують кишки на руку і не можуть довести, що в нього відірвана нога саме під час бойових дій. Інше питання - списати по ВЛК людину, яка займала найвищу військову посаду в країні. Звісно, я не говорю про якусь корупційну складову стосовно Валерія Залужного. Можливо дійсно стан здоров’я не дозволяє йому продовжувати свою діяльність у війську. Можливо й таке", - каже Апострофу політичний аналітик Олександр Кондратенко.

Але хвиля негативу вже сколихнула українське суспільство.

Юридичні механізми

Закон визначає чіткий перелік причин, за якими можливе звільнення з лав ЗСУ у воєнний час. Окрім визнання непридатним до служби, це демобілізація (її чекати найближчим часом не варто); за умов досягнення 60 років або 65 років - для вищого офіцерського складу. Також це наявність обвинувачувального вироку суду. І за “сімейними обставинами”.

“Якщо говорити про звільнення за станом здоров’я, то тут є ще один нормативно-правовий акт - наказ Міноборони №402, який врегульовує питання проведення військово-лікарської експертизи й власне визначає за якими діагнозами людина може бути визнана непридатною чи обмежено придатною”, - пояснює “Апострофу” співзасновниця громадської організації “Принцип” Любов Галан.

Часто саме визнання непридатним є способом обійти юридичні формальності.

“Я думаю, там не було інших процедурних моментів, аби призначити його (Валерія Залужного, - "Апостроф") на дипломатичну службу. Він до цього моменту був військовослужбовцем й юридичні тонкощі не давали інших можливостей перевестися на дипломатичну службу з військової в умовах війни”, - пояснює “Апострофу” політолог Петро Олещук.

“Можливо й для них (для інших генералів, - "Апостроф") так само знайдені зовнішньополітичні посади. Треба буде стежити за цими генералами. Просто їм немає сенсу проходити ВЛК і втрачати рейтинг якщо немає певного розумного продовження кар'єри”, - не виключає експерт з питань безпеки Олексій Їжак у розмові з “Апострофом”.

Інша справа, що далеко не всі готові на такий крок. За даними редакції, були непоодинокі випадки, коли військовослужбовці відмовлялися від посад, зокрема, дипломатичних, через небажання комісуватися.

Наслідки

Чому Валерію Залужному, людині з величезним військовим досвідом не знайшлося місця у системі всередині України, цілком зрозуміло. Перш за все, це розуміння, що перебуваючи всередині України Залужний так чи інакше буде створювати конкуренцію президенту Володимиру Зеленському.

“Якщо дивитися на рейтинги Залужного та Зеленського, то колишній головком - це його перший конкурент, хоча він особисто не проявляв президентських амбіцій”, - підкреслює Олександр Кондратенко, - Але будучи в Україні, він міг зустрічатись та спілкуватись з людьми, які могли б його підтримати. Або залучити до свого якогось проекту. Політичний проект під прапором Валерія Залужного - це не те щоб 100% успіх, але 75% успіху тільки за бренд. За ним люди вже підуть. Таким чином, позбулися майбутнього конкурента або проблеми, яка могла би бути”.

В цьому плані, комісування генералітету, з одного боку, має свої репутаційні наслідки, а з іншого - відкриває можливості.

“Якщо ти списаний й стаєш цивільним, то спокійно можеш брати участь в будь-яких політичних баталіях, звісно, не зараз, а згодом. І можливо для майбутнього такий хід був потрібен”, - додає політичний аналітик Олександр Кондратенко .

Читайте також: Заслання чи трамплін? Чому Залужного відправляють до Лондона

Проблема ВЛК залишається

Спосіб, яким Валерія Залужного й, можливо, інших членів його команди звільнили, привернув би менше уваги, якби проблема ВЛК не була такою болючою для військових. Ще недавно було багато скарг на бюрократію, малу швидкість та низьку якість проходження комісії. Зміни у цій сфері продовжуються, але ще низка проблем залишається.

Зараз, мабуть, найбільше на слуху - скасування висновку ВЛК про обмежену придатність. Ця норма є у великому законопроекті про мобілізацію, який народні депутати розглядають вже другий місяць.

“Інших законодавчих ініціатив не було, та загалом кардинальних змін військово-лікарська експертиза не зазнала. І це є найбільшою проблемою, - пояснює “Апострофу” співзасновниця громадської організації “Принцип” Любов Галан, - “Наказ №402 (регулює діяльність ВЛК - "Апостроф") дуже недосконалий, військово-лікарська експертиза неефективна у низці випадків. Є дуже велика дискреція лікаря, членів комісії щодо визначення статусу людини. Як наслідок, це призводить до дійсно людожерських історій, коли люди, які мають порушення функціональності організму, визнаються придатними та мобілізуються. Тому має бути переосмислена система визначення придатності до служби”.

Читайте також: Знову на ВЛК? У Раді розповіли, що буде з обмежено придатними

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів