RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заслання чи трамплін? Чому Залужного відправляють до Лондона

Експерти бачать у цьому рішенні як ризики, так і можливості для головкома

Експерти бачать у цьому рішенні як ризики, так і можливості для головкома Фото:

Валерія Залужного відправляють у Лондон. Про намір призначити колишнього головкома послом у Великобританії у четвер, 7 березня, заявив президент України Володимир Зеленський. Відповідний запит уже відправили. Про можливі наслідки такого кроку читайте у матеріалі "Апострофа".

Внутрішні контексти

Посада посла України у Великобританії залишається вакантною уже більш ніж півроку після звільнення влітку 2023 року Вадима Пристайка. Міркування, чому саме Валерія Залужного вирішили відправити до Лондону, озвучив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Президент дуже довго шукав максимально сильного кандидата на посаду в Лондоні. Однією з ключових вимог було саме розуміння військового контексту, тому що Британія – це не просто наш особливий стратегічний партнер", - зазначив очільник МЗС.

За його словами, у Великобританію не відправляють абикого. Лондон для будь-якої країни є серйозним центром ухвалення геополітичних рішень. Тому, серед іншого, там можна покращити відносини з країнами Близького Сходу чи Африки. Особливо, тих, які є колишніми колоніями Великобританії.

Читайте: Залужний виступив з програмною статтею для CNN: нова стратегія і план на 2024 рік

"Я переконаний, що Валерій Залужний буде однією з найбільш шановних фігур, і він принесе багато користі не лише для двосторонніх відносин з Британією, але й для кулуарної дипломатії з країнами Азії, Африки та Латинської Америки", - зазначив Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону.

Так само, у колишнього головкома є профільна освіта та розуміння того, як працює дипломатія. Єдине, можливо, англійську треба буде підтягнути.

"Залужний, крім всього іншого, є магістром міжнародних відносин. Захистив диплом в Острозькій академії. Ще один важливий момент: подейкують, що у Залужного склалися добрі стосунки саме з британцями. Як головнокомандувач він постійно був у контакті з військовими. Але вочевидь, йому доводилося спілкуватися і з політиками - міністрами оборони. Єдине, шкода, що людина з таким великим військовим досвідом їде за межі України", - каже "Апострофу" виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

Політика?

За даними "Апострофа", ще станом на два тижні тому, у Лондон планували відправити нинішнього міністра закордонних справ Дмитра Кулебу. Тож така різка зміна планів, наштовхує на думки про політичну складову цього рішення. Так, народний депутат від "Європейської Солідарності" Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Facebook заявив, що погодження Залужного послом – це "історія про політику і про техніку усунення політичного конкурента, а не про дипломатію".

Інші коментарі такого штибу крутяться навколо однієї тези. Мовляв, перебуваючи на посаді посла Валерію Залужному буде важко конкурувати з президентом Зеленським за політичне лідерство.

Але призначати людину на таку важливу посаду без її волі не можна. Тож йдеться про спільне рішення президента Зеленського та Валерія Залужного (хоча, в оточенні колишнього головкома немає єдиної думки). Ба більше, за певних умов посада посла у Лондоні може стати не засланням, а трампліном.

"Таким чином Зеленський собі виростить конкурента. Якщо Валерія Залужного таки призначать на посаду посла, то він де-факто буде мати президентські скіли – величезний досвід як головнокомандувача, і дипломатичний досвід. Це два напрями, які є домінуючими для президента, - не виключає Олександр Леонов, - Таким чином, він отримає важливу трибуну і на Заході, і для України, адже до фігури Залужного, його лекцій, виступів чи інтерв’ю буде величезний інтерес. Тому я думаю, що він якраз стане політиком, якщо буде призначений послом".

І ще один момент, на посаді посла Валерій Залужний уже не буде військовим.

"Військовому, щоб займатися політичною діяльністю, треба "зняти погони", а дипломату подати у відставку буде значно простіше. Тому після перемоги Залужному включитися у політичну гонку з посади посла буде набагато простіше, ніж з військової позиції", - додає Олександр Леонов.

Зовнішнє сприйняття

Лишається дочекатися офіційної згоди Великобританії на призначення нового посла України. І тут впадає в око порушення процедури. За сталою практикою, погодження посла відбувається дипломатичними каналами, і лише потім відбувається оголошення нового посла на загал. Винятки бувають, але вкрай рідко.

"З такого роду "політичними послами" (себто, не кадровими дипломатами з системи МЗС) це може робитися. Особливо, якщо йдеться про справді авторитетних осіб, котрих посилають працювати на відповідальні напрямки. Так як це є зараз у випадку із Залужним", - зазначає "Апострофу" політолог-міжнародник, аналітик в Західному Інституті в Познані Віктор Савінок.

А ще цей прийом можна використовувати для тиску та маніпуляцій партнерами.

"В дипломатичній практиці такі завчасні оголошення можуть бути засобом тиску, що має змусити протилежну сторону прийняти конкретну кандидатуру", - додає Віктор Савінок.

Експерт у якості прикладу наводить епопею зі спробою росіян в 2016 році призначити на посаду їхнього посла в Києві такого собі Михаїла Бабіча, колишнього представника Путіна в Приволзькому федеральному окрузі. Тоді інформацію про це призначення "вкинув" речник Путіна Пєсков, хоч ані запиту на агреман, ані погодження кандидатури Бабіча у відповідних комітетах нелегітимних російських федеральних зборів не було. Логічно, що у Києві тоді цілком закономірно відмовили.

З огляду на авторитет Залужного, згода Лондона дуже ймовірна, але поки що не гарантована. Зрештою, у ці дні в Києві перебуває міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, тому нагода проговорити нове призначення є. Але подібні нюанси можуть позначитися на ставленні до посла та до України загалом.

Читайте: Кадрові перестановки в керівництві ЗСУ: хто залишився на посадах

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів