RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шантаж і залякування: навіщо в Порошенка влаштували ігри навколо дострокових виборів

Уже називаються можливі дати проведення дострокових виборів

Уже називаються можливі дати проведення дострокових виборів Фото: прес-служба президента

Про дострокові парламентські вибори говорять ледь не з самого старту роботи восьмого скликання Верховної Ради. Останнім часом цю тему активно розкручували представники опозиційних сил, у тому числі Міхеіл Саакашвілі. Але нова хвиля розмов про перевибори виходить від провладної сили – фракції "Блоку Петра Порошенка". Що спонукало БПП задуматися про це і яка ймовірність реалізації задуму, розбирався "Апостроф".

Версії від БПП

Активне обговорення дострокових виборів Верховної Ради в медіапросторі триває останній тиждень. Думки народних депутатів із фракцій коаліції про те, кому може бути вигідне передчасне голосування, розійшлися. Але більшість парламентаріїв, із якими вдалося поговорити "Апострофу", підтвердили, що це – не що інше, як політичні ігри "Блоку Петра Порошенка" з їх партнерами за коаліцією - "Народним фронтом". У кожної з фракцій є свої версії того, хто став головним ініціатором підняття теми виборів.

"Ідея провести дострокові вибори виникла в нашій фракції. Президент про неї знає, але поки не схвалив", - розповідає "Апострофу" один із лідерів БПП в Раді.

А спонукав задуматися про такий сценарій президентську силу, підтверджує нардеп, "Народний фронт", точніше – його самостійна гра, незрозуміла президентській фракції. Чутками про вибори в БПП хочуть втихомирити свого партнера: адже в НФ розуміють, що з їхнім низьким рейтингом до Верховної Ради нового скликання вони можуть навіть не потрапити.

"Якщо "Народний фронт" погодиться на об'єднання з нами, виборів не буде. Якщо ні – то будуть", - такий шантаж придумали в БПП.

Інший співрозмовник "Апострофа" в "Блоці Петра Порошенка" стверджує, що таким чином вони лише вирішили відповісти на шантаж з боку самого НФ. "Вони часто користуються цим методом замість домовленостей", - говорить джерело "Апострофа" в БПП. Чим саме шантажують колеги з НФ, депутат відмовився сказати.

Тим не менш парламентарій зізнається, що дострокових виборів поки не буде. Єдина мета БПП – провчити "Народний фронт" і відучити їх ставити умови. У президентській фракції прекрасно розуміють, що після виборів у країні та політиці почнеться "бардак". Крім того, співрозмовник сумнівається, що Петро Порошенко дасть добро.

Фото: УНІАН

"Якби Порошенко був політиком, він би погодився на дострокові вибори ще в 2017 році. Але він політично програє і замість цього хоче утримати ситуацію під контролем", - заявили в БПП.

При цьому члени президентської фракції самі дуже болісно сприймають ймовірність проведення виборів раніше терміну, розуміючи, що це може й із ними зіграти злий жарт. Наближений до глави держави нардеп із БПП сказав "Апострофу", що насправді "вибори коаліції невигідні". "Їх не буде. Чутки про вибори розпускають ті, кому це вигідно", - зазначив співрозмовник.

Тим часом вже з'явилася інформація про конкретну дату проведення виборів – 19 серпня. Про це заявили джерела "Апострофа" у штабах відразу кількох партій.

У "Народному фронті" знайшли пояснення, чому називається саме ця дата. "Голосувати в цей час прийде мало виборців, тому вдасться фальсифікувати результати виборів", - заявили "Апострофу" в НФ.

У той же час в БПП відхрещуються від будь-яких дат, там стверджують, що це питання не обговорювалося.

Версії від "Народного фронту"

У "Народному фронті" виданню підтвердили наявність кризи у відносинах з партнерами за коаліцією. "Фронтовики" чудово розуміють, що БПП намагається шантажувати не тільки їх, але й уряд, а точніше – прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Як відомо, останнім часом глава Кабміну почав активну співпрацю з НФ і не погоджується виконувати забаганки президента, що не влаштовує останнього. У БПП "Апострофу" будь-які конфлікти між Порошенком і Гройсманом заперечують. Але такий важіль тиску виключати не можна, адже у разі проведення дострокових виборів уряд на чолі з прем'єром має піти у відставку.

Джерело "Апострофа" в НФ підтверджує, що підготовка до виборів розпочалася, але не виключає, що дострокового голосування не буде.

"[Лідер партії "Народний фронт" Арсеній] Яценюк в понеділок [26 лютого] на засіданні фракції нас запевнив, що виборів не буде. Але він міг просто нас заспокоїти, а все може обернутися інакше", - ділиться співрозмовник видання.

Головними ініціаторами проведення позачергових виборів у "Народному фронті" називають наближених до президента політиків – заступника голови фракції БПП Сергія Березенка і нардепа Ігоря Гриніва. У коментарі "Апострофу" Березенко спробував запевнити, що він до цього не має ніякого відношення. "Я – маленька людина", - відповів депутат, додавши, що нічого не знає про можливі дострокові вибори.

Тим часом у "Народному фронті" помітили, що багато представників БПП вже розподілили між собою виборчі округи. Наприклад, перший заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігор Кононенко вибрав округ №94 – міста Васильків та Обухів з прилеглими районами, про що свідчить його активна діяльність у цих регіонах.

"У оточенні Порошенка розібралися, де чиї округи, тому вони хочуть якнайшвидшого проведення виборів. Незрозуміло, що може статися за півтора року до моменту проведення виборів за законодавством (осені 2019 року, - "Апостроф")", - звертає увагу співрозмовник "Апострофа" в НФ.

Фото: УНІАН

У будь-якому разі в "Народному фронті" дійшли висновку, що будь-які завчасні вибори можуть призвести до серйозних наслідків для всіх. "Непрогнозовані ризики", - підкреслюють в НФ.

Офіційно з цього питання висловився спікер парламенту, представник "Народного фронту" Андрій Парубій. Голова ВРУ категорично виступив проти такої ідеї, аргументуючи це тим, що дострокові вибори можуть призупинити реалізацію необхідних реформ.

"У період збройної агресії дуже важлива оперативна, швидка реакція парламенту. Початок кампанії дострокових виборів – це означає на півроку чи навіть на рік паралізувати країну і не дати можливості ухвалювати будь-які рішення", - впевнений Парубій.

Щоб цього не сталося, БПП і НФ потрібно якомога швидше знайти спільну мову та вирішити всі суперечки. Але чи ведуться зараз переговори, не змогли відповісти в жодній із фракцій.

"Є аргументи, які дозволяють говорити, що вибори можливі, є аргументи, які заперечують це. Незважаючи на всі заяви, організатори ще самі точно не знають", - заявив у коментарі "Апострофу" політичний експерт Петро Олещук.

На думку політолога, у відповідь на політичний шантаж БПП "фронтовики" можуть розгорнути свою гру. "Тим більше, ми бачимо, що зараз [міністр внутрішніх справ, один із лідерів НФ Арсен] Аваков проводить свою політичну гру і зміцнює свій політичний вплив. Головна мета для НФ – диверсифікувати політичний вплив і зробити Авакова незалежною політичною фігурою. І страхом для Порошенка в тому числі", - підсумував він.

Як будуть вибудовуватися відносини між БПП і НФ, поки спрогнозувати непросто. Розрив між двома силами, що представляють найбільші фракції Ради, може призвести не тільки до дострокових парламентських виборів, але і до глибокої політичної кризи в країні.

Поки ж тим, хто не хоче передчасного "свята демократії", залишається тягнути час до жовтня, бо Конституція забороняє розпускати парламент за півроку до завершення повноважень чинного президента.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів