RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Місцеві вибори-2020: як голосувати і чому вони важливіше за парламентські

У неділю виборець вирішує майбутнє громади на наступні 5 років

Місцеві вибори-2020 Вибори в Україні Фото: УНІАН

У неділю, 25 жовтня, українці зможуть відправитися на виборчі дільниці, щоб проголосувати за місцеву владу. Специфіка місцевих виборів така, що далеко не всі взагалі розуміють, кого вони вибирають. "Апостроф" підготував лікнеп щодо виборчого процесу, в якому ми відповідаємо на головні питання щодо процедури голосування.

А кого взагалі вибирають?

Це - головне питання, оскільки багато хто дійсно не розуміє, хто і куди з численних кандидатів і партій балотується.

По-перше, це перші в історії вибори в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) - їх тепер 1439. Голосувати будуть за депутатів сільських, селищних і міських рад громад, а також обирати їх голів. Також будуть обирати депутатів в 119 новостворених районних рад та облради.

Скільки бюлетенів буде?

По-різному. Більшість виборців отримає по чотири бюлетені. Якщо мова йде про населений пункт з населенням до 10 тисяч осіб, то голосувати будуть за:

  • депутатів районної ради;
  • депутатів обласної ради;
  • голову населеного пункту (за сільського голову);
  • депутатів відповідної ради (в даному випадку депутатів сільської ради).

Втім, є низка населених пунктів, де виборці отримають аж п'ять бюлетенів, оскільки там будуть вибирати ще й депутатів районних рад (Полтава, Херсон, Кривий Ріг, Кропивницький і Житомир). П'ять бюлетенів буде і на 208-му окрузі, де проходять довибори до Верховної Ради після самогубства нардепа Валерія Давиденко.

Жителям підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей видадуть по три бюлетені (голосування за депутатів облрад там не буде). Найпростіше жителям Києва: тут будуть видавати тільки два бюлетеня - за главу міста і депутатів міської ради.

А що там за нові бюлетені і як їх заповнювати?

У бюлетені для голосування за відкритими списками буде дві частини: у першій - перелік партій, в другій - кандидати від цих політсил.

Спочатку потрібно вибрати партію і поставити галочку або плюсик в першому квадраті. У другому квадраті вписують номер кандидата в партійному списку, за якого виборець віддає голос.

Слід звернути увагу, що в лівій колонці стоїть найменування партії і перший номер загальноміського списку. У той час як в правій колонці стоять кандидати, яких партія пропонує по конкретному територіальному виборчому округу. І саме цифру навпроти їхніх прізвищ і потрібно поставити поруч з галочкою партії, за яку будете голосувати.

Вписувати цифри за кандидата в другій квадратик потрібно буде уважно, вказавши точний номер, вказаний поруч з його прізвищем (наприклад, не 5, а 05, не 2, а 02). Цифри потрібно буде внести на трафарет так, як раніше вписували поштовий індекс на конвертах - тобто по пунктиру.

Ось тут зразок, як потрібно правильно заповнювати бюлетень.

Які документи з собою брати?

Без документів проголосувати не вийде. Так що беріть з собою паспорт, щоб члени виборчкому могли звірити ваші дані зі списком виборців. Після цього потрібно буде поставити підпис навпроти свого прізвища - звичайна міра.

До речі, якщо документ зіпсований, то в голосуванні можуть відмовити.

Чи можу я проголосувати без прописки?

Ці вибори проходять за новими правилами. Ще в липні Центральна виборча комісія дозволила голосувати за місцем проживання, а не прописки. До речі, це "віконце" вже використовували для накрутити голосів в окремих місцях.

Поміняти місце голосування можна було практично без всяких підтверджуючих документів, але лише до 10 вересня. Якщо не встигли, то чекайте наступних виборів або їдьте голосувати за місцем прописки.

В який час працюють ділянки?

Графік роботи виборчих дільниць традиційний: вони починають в 8 ранку неділі, а закриваються о 20.00 того ж дня. Проголосувати після їх закриття вже буде неможливо. Також виборці зможуть взяти участь в екзит-пол. Результати голосування будуть оприлюднені о 20:01 в день виборів на телебаченні і в мережі.

Як проголосувати, якщо у мене коронавірус?

Така можливість існує. Для цього потрібно написати заяву, прикласти медичну довідку від сімейного лікаря або лікарні і надіслати в дільничну комісію, де потрібно голосувати. Тоді за вашою адресою прийдуть представники виборчої дільниці з бюлетенями і спеціальної урною голосування. Правда, передати заяву потрібно було заздалегідь - до 23 жовтня, 20.00.

Якщо ж ви хворієте на коронавірус і перебуваєте в лікарні, то можете зробити те ж саме, але на території медустанови.

А що робити, якщо я інвалід?

З інклюзивністю в Україні все так само погано, як і раніше. За словами у Повноважним Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової, лише 1% виборчих дільниць по країні повністю доступні для людей з інвалідністю.

"З 19 по 22 жовтня ми перевірили, промоніторили архітектурну доступність 881 ділянки. Тільки 1% забезпечує доступність для реалізації виборчих прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення. 88,5% взагалі не забезпечено архітектурної доступності...", - розповіла омбудсмен.

Однак проголосувати людині з інвалідністю вдома можна. Практика така ж, як і для хворих на коронавірус: потрібно написати заяву і підкріпити його медичними довідками. Тоді вам прийдуть з виборчої дільниці. Можна приїхати і на виборчу дільницю. В теорії допомогу вам повинні надати члени виборчої комісії. Але це вже як пощастить.

Навіщо мені взагалі йти на ці вибори?

Насправді місцеві вибори багато в чому важливіші за парламентські або навіть президентські. Тут, в основному, не голосують за ідеологію, але вибирають тих, хто в найближчі п'ять років буде безпосередньо працювати на громаду. Після реформи децентралізації у місцевої влади вже є достатньо грошей і повноважень, щоб реально змінювати життя на місцях на краще. Ви будете стикатися з результатами цієї роботи (або їх відсутністю) кожен раз, коли будете виходити на вулицю.

Тому вибрати тямущих і чесних управлінців вкрай важливо. Зрозуміло, якщо ви хочете, щоб ваш будинок, вулиця і місто змінювалися на краще в наступні п'ять років.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів