RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Безвіз для України: між зрадою та перемогою

Для мобільних українців безвіз - хороша новина, однак для всіх інших він - не серед пріорітетів

Для мобільних українців безвіз - хороша новина, однак для всіх інших він - не серед пріорітетів Європарламент схвалив безвіз для України. Фото: EPA/UPG

Європейський парламент проголосував за надання Україні безвізового режиму з ЄС. За затвердження проекту законодавчої резолюції про внесення України до переліку країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги, проголосував 521 депутат Європарламенту. Чого очікувати українцям від набуття нового права, до чого вони повинні бути готовими, розповідає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ірина Івашко.

Європарламент проголосував за надання безвізу українцям, але це не означає, що завтра ми зможемо їздити без віз. Нам ще залишилось пройти формальні процедурні кроки для того, аби безвізовий режим запрацював на практиці - 26 квітня має відбутися голосування в Комітеті постійних представників ЄС (COREPER), під час якого голосують посли країн ЄС. Потім це рішення рекомендують підтримати Раді міністрів ЄС, вона має погоджувати такі рішення кваліфікованою більшістю. Нині, звичайно, багато хто маніпулює, що сьогоднішнє рішення Європарламенту – ще не кінець, і нам можуть далі заблокувати на етапі погодження Радою ЄС. Але насправді, це не так. Це формальне рішення, де не має вже виникнути ніяких перешкод. Після підтримки Радою ЄС рішення підписує голова Європарламенту і представник головуючої країни в ЄС. Потім буде публікація цього рішення у офіційному журналі ЄС, після неї треба відрахувати 21 день. Відтоді рішення і вступає у силу. Якщо так прикинути, то, дійсно, в кінці червня ми очікуємо, що українці вже на практиці скористатися правом – перетинати кордони Шенгену без віз.

Які правила українці мають пам'ятати у зв'язку із новим правом? Безвізовий режим стосується власників чинних біометричних паспортів. Якщо паспорти старі, то доведеться оформляти візу все одно. Якщо людина володіє старим паспортом, але має діючу візу, то вона матиме право й далі використовувати цю візу. Варто також наголосити, що безвізовий режим не дає права працювати в ЄС, це – лише перебування строком 90 днів на період 180 днів. Українець може декілька разів перетинати кордон Шенгену протягом цих 90 днів. Не треба думати, що це комусь дасть можливість виїхати в ЄС та там залишитися. Також бажаючі перетнути кордон Шенгену мають обґрунтувати свою мету та умови планованого перебування. На кордоні можуть просити, як це і зараз відбувається, показати бронювання готелю, квиток назад, можливе запрошення. Також потрібно мати достатньо коштів для проживання. Офіційно в правилах зазначено про те, що із собою має бути готівка або кредитні картки. Картки можуть перевірити на наявність на них балансу. Звичайно, бажаючі перетнути кордони Шенгену не повинні бути у списках тих, кого розшукують, чи потенційно нести загрозу внутрішній безпеці і таке інше.

Звичайно, процедура перевірок має ще налагодитися. Тут можна згадати про наші перевантажені пункти пропуску із Польщею. Якщо нині там є такі черги, то можна уявити, якими вони можуть стати після введення в дію безвізу. Якщо говорити про можливі перші проблеми на кордоні Шенгену для "новачків", то можна згадати практику інших країн. Перед нами безвізовий режим отримали Грузія та Молдова. Відчути вже на практиці безвіз встигла Молдова. Люди спочатку введення забували на кордоні показувати квитки назад чи бронювання – тому їх могли розвернути назад. Але треба підкреслити, що все одно у Молдові цей етап пройшов дуже гладко. Окрім того, у багатьох її громадян були румунські паспорти, а тому вони вже давно їздили до ЄС, а ЄС не отримав, не мав колосальних негативних наслідків. І в нас так буде. Так, ми читатимемо масу негативних відгуків у Фейсбуці про те, як когось розвернули з кордону. І такі випадки трапляються. Україна більша за Молдову чи Грузію, і в нас таких випадків, відповідно, може бути більше.

Якщо говорити про політичну сторону питання, то безвіз як довгоочікувана перемога мала б бути два роки тому. Після Євромайдану в нас був реальний шанс отримати безвізовий режим, бо була дуже висока політична воля у ЄС, але, на жаль, у нас була дуже низька готовність виконувати План дій візової лібералізації (ПДВЛ). Це було б справдження наших євромайданських мрій, інтеграційних прагнень. А зараз насправді це вже не буде для простих українців чимось особливим. Так, для мобільних людей – це буде відчутно. А ось звичайним українцям треба заплатити за опалення. З тим колосальним набором проблем, які зараз є в Україні, отримання безвізу навряд чи входить хоча б до десятки важливих для українців питань. Але політичними лідерами це питання, безумовно, буде використовуватися для їхніх електоральних кампаній, і вони називатимуть це колосальною перемогою. Вони зможуть привласнити собі отримання нині Україною безвізового режиму.

Докладніше про те, чи зможуть жителі Криму і ОРДЛО відвідувати ЄС без віз, читайте в матеріалі "Апострофа".

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7