RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путіну влаштували важливий тест, на Донбасі можливе перемир'я - український генерал

Путіну зараз не потрібна велика кров у ситуації з Україною

Путіну зараз не потрібна велика кров у ситуації з Україною Обстріляна Красногорівка, Донецька область, 31 травня 2017 Фото: УНІАН

Дотримання шкільного перемир'я продемонструє готовність або неготовність президента РФ Володимира Путіна піти на поступки по Донбасу. Про те, як реагуватиме Росія на нові зовнішньополітичні умови в українській кризі і яким чином буде тиснути на Захід, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант ІГОР РОМАНЕНКО.

- Лідери країн-учасниць Нормандської четвірки домовилися про введення так званого шкільного перемир'я, яке має 23 серпня підтримати Тристороння контактна група. Як довго це перемир'я триватиме? Чи підуть проросійські сили на загострення і провокації?

- Там два серйозних моменти - перемир'я і обмін полоненими. А це перші пункти Мінських угод. Це дуже важливий тест, оскільки Путіну довели, що для руху вперед потрібно виконати ці два пункти однозначно і безумовно. А всі розповіді про "селян і шахтарів, що воюють", можна залишити для внутрішньої або зовнішньої пропаганди.

Поки ситуація виглядає так, що далі нема про що говорити, поки не припиняться обстріли і не відбудеться обміну полоненими. Поки все це не робилося, тому що не було команди з боку Путіна. Якщо такий момент настане, що він дасть таке розпорядження, то справа зрушиться. Він же розуміє і визнає тільки силу. Чи вилилася сила американців у конкретні справи, стане зрозуміло найближчим часом.

- Виходить, що є ймовірність того, що Росія може піти на перемир'я на Донбасі?

- Можуть, тому що їм кажуть: "Усі ваші розмови порожні і є пропагандою, а ми прийшли з конкретних питань". Команда президента США Дональда Трампа з безпеки дуже сильна і професійна - міністр оборони США Джеймс Меттіс, спецпредставник США з України Курт Волкер. Вони дають Трампу об'єктивну картину.

- Це дозволить пожвавити мінський процес?

- Мінський процес - це інструмент вирішення питань на тактичному рівні. Якщо на стратегічному рівні - США та Росією - буде прийнято рішення з українського питання, як би це не було боляче для України, то воно буде виконуватися на середньому рівні - в Мінську.

Під час нормандських переговорів росіяни підтвердили, що будуть забезпечувати тишу й обмін полоненими. Всі сторони зараз зацікавлені в тому, щоб прискорити процес врегулювання. Ця ситуація зараз невигідна навіть Путіну.

Особливість нинішньої ситуації в тому, що пункти переговорів залишаються ті ж, але зовнішні обставини сильно змінилися.

- Як у цій ситуації буде маневрувати Путін, що буде пропонувати?

- Він пропонує навчання "Захід-2017". Він створить цю загрозу в Білорусі. У нас з'являться ще проблеми з півночі. Сумнівно, що він введе це угруповання в дію. Путіну зараз не потрібна велика кров у ситуації з Україною.

Якщо до середини вересня ситуація не погіршиться, то він не застосує цю силу. Буде торішній варіант - полякав, подивився, постріляв, потренувалися. Важливо те, що таким чином Путін перевіряє всю державну машину на готовність не до локальної або регіональної, а до повномасштабної війни. Він проведе тренування і залишить за собою рішення про початок війни - це серйозний стратегічний показник. Але вже видно, що, в першу чергу, через позицію та силу України, легко йому це не вдасться і навряд чи буде досягнуто кінцевої мети.

Путін готує до масштабного конфлікту не тільки збройні сили, але й всю державу. Але, на мій погляд, силовий сценарій малоефективний для нього порівняно з іншими способами впливу. На якомусь первинному етапі вони можуть щось позахоплювати, але сумнівно, що це дасть якийсь кінцевий результат.

Але якщо раптом ситуація до середини вересня зміниться, то в Путіна буде інструмент для початку повномасштабної війни на рівні України, хоча ця ситуація для нього не є сприятливою. Але це наша оцінка, а в нього є своє бачення.

- Президент України Петро Порошенко заявив, що знову запропонує на сесії Генасамблеї ООН у вересні ввести миротворців на Донбас. За його словами, ця ідея просувається складно. Росія всіляко блокує появу на Донбасі миротворчої місії ООН або збройної місії ООН. Яка, по-вашому, ймовірність появи такої місії, скільки часу знадобиться, щоб вона запрацювала і як вона вплине на ситуацію?

- Це важливо для нас. Якщо в ООН буде прийнято рішення, то це реалістично. Головне, щоб не було заборони з боку Росії. Американці повинні дотиснути Путіна, щоб він погодився на це.

Такі місії допомагали вирішити схожі ситуації. Наведу приклад Хорватії - там три роки місія простояла, забезпечила процеси. Після відходу миротворців хорвати вирішили всі військовим шляхом за чотири дні, що нам теж не варто виключати. Ми повинні підготувати нашу армію до певних функцій.

- Завдяки присутності цієї миротворчої місії на Донбасі?

- Так. Завдяки такій місії їм буде складно говорити "ихмтамент" і тримати свої регулярні війська. Доведеться виводити техніку й озброєння. Тому Путін на це йти не хоче. Якщо американці дотиснуть його на стратегічному рівні, то будуть зрушення.

Поки говорити про можливість поступок з боку Путіна зарано. Поки потрібно почекати, як будуть виконуватися перші два пункти - перемир'я і обмін полоненими. Якщо це станеться, то це значить, що він затремтів. Інша справа, що процес може перейти до звільнення, або Путін спробує перевести ситуацію в новий конфлікт, але він здригнеться рано чи пізно.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників