RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін шукає вихід, війна проти України на новій стадії - західний експерт

У війні на Донбасі між Україною і Росією зараз нічия

У війні на Донбасі між Україною і Росією зараз нічия Фото: EPA/UPG

У війні, яку Росія веде проти України, намітився перехід до нової стадії. Разом з тим, Володимир Путін може піти на певну деескалацію, але без повного виведення військ з Донбасу. Таку думку висловив в інтерв'ю "Апострофу" британський політолог, фахівець з України ЕНДРЮ ВІЛСОН.

Про "нічию" у війні на Донбасі

Багато що змінилося з 2014 року. Тоді Захід не був добре проінформований про Україну, був вельми наївний щодо Росії... Перша зміна – військова... Значна зміна з того часу – тепер в України є армія. Для Росії це поки нічия у війні на Сході. У 2014 році всіх здивувала так звана гібридна війна. Але виявилося, що вона накладає певні обмеження і на Росію. РФ відкрито не визнає, що веде бойові дії на Сході, тримає бойові втрати на мінімальному рівні. А Україна готова до бойових втрат. Тому й нічия між українськими традиційними бойовими діями та російською гібридною війною.

Але ця війна все ще доволі кривава, вона коштує Україні життів багатьох солдатів та фінансових ресурсів. Тому зараз Заходу необхідно пристосовуватися: є війна тривалістю в три роки, і питання в тому, як підтримувати Україну з іншої позиції...

Про нову стадію війни та переговори Волкера і Суркова

Є значна ескалація війни на Сході, але аж ніяк не до попередніх рівнів інтенсивності. Також бачимо проблеми, що з’являються в інших сферах – до прикладу, в Україні зросла кількість політичних вбивств. Ми не знаємо, які з них можна записати безпосередньо на рахунок Росії, але очевидно, що більшість із них здаються такими. Це не повернення до повномасштабної війни, але є відчуття, що конфлікт у новій стадії.

Багато що відбулося в 2017 році – блокада, спроби Росії паспортизувати місцеве населення (окупованого Донбасу, - "Апостроф"), "націоналізація" власності олігархів на Донбасі, проблеми з лідерством на Донбасі, цикл переговорів Волкера. Зміни починають проявлятися. Це дуже проблемна ситуація, наслідки якої можуть розтягнутися на 15 чи 20 років, але сьогоднішня неблагополучна рівновага дуже нестійка, малоймовірно, що вона збережеться.

А що далі? Можна шукати вихід із ситуації, хороший чи поганий. Або ж заморозити конфлікт, тому що на даний момент він не заморожений. Ми не знаємо, але динаміка точно є. Ми не знаємо, про що говорили Волкер і Сурков. Є ознаки змін, давайте назвемо це так. А також ознаки того, що Росія частково усвідомлює, який жахливий безлад вона створила. Вона шукає якщо не вихід, то способи знизити вартість цього безладу – фінансову і репутаційну.

Повне виведення військ (РФ з Донбасу, - "Апостроф") означатиме лише одне – "республіки" розваляться. Я не бачу іншого логічного сценарію. Однак я не думаю, що зараз Росія цього хоче, тому що це стане грандіозною втратою віри. Може відбутися демілітаризація і без повного виведення військ – це, мабуть, і є тим, про що домовляються Сурков і Волкер. Щось на кшталт скорочення військової підтримки [так званих ДНР та ЛНР] виглядає можливим. Але Путін точно не хоче зникнення цих "республік" – це буде колосальна поразка.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою