RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Глобальної війни не буде, але Росія збільшить провокації - генерал

Микола Маломуж про розірвання Договору про дружбу з Росією

Микола Маломуж про розірвання Договору про дружбу з Росією Фото: ukrop.com.ua

Розірвання Договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією, до якого залишився один крок (голосування у Верховній Раді), може створити певні проблеми для України. Зокрема, Росія вказуватиме на те, що вони Крим повернули собі, не порушуючи жодного договору. Крім того, Кремль спекулюватиме цим кроком України для ведення активних агресивних дій. Таку думку висловив "Апострофу" екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж.

Буде черговий етап напруги. Росія використовуватиме цей фактор для контрпропаганди проти України. З іншого боку, є низка позицій, які закріплялися в договорі щодо кордону, включаючи Крим. І Росія вказуватиме на те, що цей договір з нашого боку є нелегітимним, тому Кремль апелюватиме до того, що Крим тепер може бути легітимним як територія РФ.

Тобто буде юридична, політична і пропагандистська спекуляція. Ці три напрямки однозначно будуть використовуватися Кремлем.

Тут не варто поспішати (з розірванням договору), а треба прорахувати всі наслідки. В тій частині, де для нас сьогодні дійсно важливо визначення позиції агресії Росії, ми якраз повинні чітко були зняти позиції про дружбу, про якісь напрямки співробітництва. Але є й інші теми, які юридично закріпляли і статус України, і розподіл території, включаючи море і той же Крим, який відповідно до цього договору юридично входить до складу України і визнаний Росією. Тут все таки треба мати тверду юридичну базу, а ми даємо приводи їм посилатися на те, що це ми розірвали цей договір. І Росія вказуватиме на те, що вони Крим повернули собі, не порушуючи договір.

В цій ситуації президент вчинив з політичної точки зору, не до кінця прорахувавши юридичні моменти. І Росія спекулюватиме цим кроком України для активних агресивних дій.

Читайте також: Якщо Путін піде в новий наступ на Україну, відповідь НАТО буде жорсткою - генерал

Відповідно, буде і загострення на Донбасі, і пропаганда проти України, яка буде вестися і в Росії, і в Україні. Зокрема, на міжнародному рівні Росія вказуватиме на те, що ми пішли на розірвання договору, тим самим розірвали домовленості щодо чіткого розмежування кордону. Це базова домінанта, яка повинна була залишатися. А серед кримського населення та й окремих регіонів України буде відповідна пропаганда. У Кремлі зроблять ставку на те, що ми самі йдемо на ці кроки (щодо розірвання договору).

Глобальної війни не варто чекати, але буде критичне збільшення провокацій.

Так, Росія перша порушила умови договору. Але тут наступний момент – якщо хтось порушує міжнародне право, то країни, які постраждали, подають позови у суди, посилаючись на відповідні угоди. І ці позови виграються. А якщо ми розриваємо договір, то на що ми будемо посилатися в суді? Тому в судах ці питання будуть дуже складним завданням.

Чи проголосують депутати за розірвання Договору про дружбу з РФ? Ще буде дискусія і швидко це не приймуть – тільки під тиском президента. Та я боюсь, щоб це не була політична кон’юнктура президента перед виборами. Мовляв, ось він розірвав договір про дружбу з РФ. Але потрібно було прорахувати, в якій частині розривати договір – а не весь.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики