RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Поїздка Зеленського в Італію: усі подробиці

Зеленський зустрівся із лідерами Італії та Папою Римським

Зеленський зустрівся із лідерами Італії та Папою Римським Фото: прес-служба президента

Президент України Володимир Зеленський 7 лютого прибув з офіційним візитом до Італії. Український лідер провів зустрічі з президентом Серджіо Маттареллою і прем'єр-міністром країни Джузеппе Конте. 8 лютого він провів бесіду з Папою Римським Франциском.

"Апостроф" зібрав всі подробиці візиту.

Зустріч з президентом Італії

Зеленський обговорив з Серджіо Маттареллою широке коло питань двостороннього співробітництва країн, зокрема, розвиток політичного діалогу, перспективи торгово-економічного та інвестиційного співробітництва, підтримку Італією реформ в Україні та інтеграції нашої держави до євроатлантичних структур.

"Для України важливий розвиток відносин з Італією як впливовим членом ЄС і НАТО", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що зараз відкриваються нові можливості для активізації співпраці між двома країнами.

Зеленський ознайомив італійського президента з ситуацією на Донбасі і станом реалізації домовленостей паризького саміту в нормандської форматі. Зеленський також висловив надію, що Італія й надалі підтримуватиме солідарні міжнародні зусилля по відновленню суверенітету і територіальної цілісності України.

Зустріч з прем'єр-міністром: бойовики і діло нацгвардійця Марківа

Зеленський обговорив з Джузеппе Конте повернення в Україну засудженого нацгвардійця Віталія Марківа.

"Я розумію, що прем’єр-міністр не може впливати на італійський суд. Але я показав детально, що там відбулося, на якій відстані він був від місця убивства. І що ми повинні забрати цього хлопця", - сказав президент України.

Відомо, що з президентом в Рим прилетіла мати Марківа, яка подякувала йому за зусилля для звільнення її сина.

"Дуже вдячні за цей візит. Ми дуже раді. Для Віталія це дуже важливо. З такою підтримкою Віталій вірить, що все закінчиться добре. Він готовий і хоче повернутися в Україну", - сказала вона.

Також Зеленський обговорив з прем'єром загальнополітичні питання, зокрема закриття офісів так званих "ДНР" і "ЛНР".

"Я звернувся до Прем'єр-міністра з тим, щоб були закриті незаконні офіси "ДНР" і "ЛНР", які відкрилися в декількох містах Італії", - сказав він.

Ігнорування української громади

Місцеві ЗМІ пишуть, що президент Серджо Маттарелла позитивно оцінив роль української громади в Італії для розвитку міжлюдських контактів між двома країнами. Сам же Зеленський не запланував зустрічі зі співвітчизниками, хоча частина охоче прагнула поговорити з ним про проблеми трудових мігрантів. Відомо, що в Італії живе близько 240 тисяч вихідців з України.

Міланська волонтерка Леся Цибак каже, що на виборах голосувала за Зеленського і очікувала хоча б мінімальної уваги до українців за кордоном.

"Я подала запит і в МЗС, і до посольства у Римі – жодної відповіді. Я обурена, що не відбулося зустрічі з людьми, до нього є багато питань…Хай би зустрівся хоч з активістами спільноти, подивився нам в очі, та бачу, що чинний президент уникає зустрічей з українцями за кордоном", - сказала Цибак в коментарі "Радіо "Свобода".

Зустріч з Папою Римським

Президент на зустрічі з понтифіком попросив його допомогти у звільненні українців, які перебувають в полоні на Донбасі, в анексованому Криму і в Росії.

"Папа Римський робить усе можливе для досягнення миру та гармонії в усьому світі. Через 2 місяці після "Норманді" в Парижі я просив допомогти зі звільненням українців, полонених на Донбасі, в Криму та в Росії. Натхненний нашою розмовою про мир в Україні", - йдеться в повідомленні Зеленського в Twitter.

Програмою візиту передбачена також зустріч президента України з державним секретарем Святого Престолу П'єтро Пароліном за участю секретаря по міждержавних відносинах Святого Престолу Пола Річарда Галлахера.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики