RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ситник і Холодницький нашкодили демократам США і Байдену, і це не просто так - активіст про хабар на $6 млн

Дмитро Карп про гучну справу про хабар на 6 мільйонів доларів

Дмитро Карп про гучну справу про хабар на 6 мільйонів доларів Назар Холодницький (зліва) та Артем Ситник Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Заява директора НАБУ Артема Ситника і глави САП Назара Холодницького про спробу дати їм хабар у розмірі $6 млн готівкою була погоджена з політиками у США, інакше б ця історія ніколи б не "спливла". Сам хабар міг бути провокацією як з боку українських олігархів, наприклад Ігоря Коломойського, так і з боку Офісу президента, у якого є конфлікт з главою НАБУ. У будь-якому випадку, ця історія боляче вдарить по кандидату в президенти США Джо Байдену. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів суспільно-політичний діяч ДМИТРО КАРП.

- Яке ваше уявлення про те, що трапилося?

- Про компанію Burisma і те, що відбувається сьогодні навколо неї, навколо Хантера Байдена - знає вже весь світ. Ситуація давно виходить за рамки звичайної кримінальної справи про корупцію. Вона стало суб'єктом геополітичних суперечок між країнами і насамперед - між демократами і республіканцями. Наші політики не оминають її і беруть участь усіма можливими методами по різні боки барикад, вибиваючи собі якісь преференції, блага, зокрема і в приховуванні своїх доходів, що знаходяться в американських банках.

Те, що сталося 13 червня - це, звичайно, унікальна ситуація і великий, величезний хабар. Перше, що мені не зовсім зрозуміло в цій історії - це те, що дуже серйозний і відомий функціонер Олександр Ілляшенко діє через позаштатного агента Антикорупційного бюро Євгена Шевченка, який був неодноразово засвічений в агентських операціях НАБУ і давав інтерв'ю. Тобто десь Шевченко засвітився як спецагент, а десь його знають як посередника на хабарах, тому до нього не бояться звертатися люди такого калібру - іншого пояснення цьому у мене немає.

Другий момент - серед фігурантів справи значиться одна цікава особа, колишня начальниця організаційно-розпорядчого департаменту ДФС України у Києві Олена Мазурова. Вона свого часу працювала на Ігоря Кононенка. Але мені ця дама стала відома, коли ми вели розслідування по сепаратистському Сєверодонецькому з'їзду Партії Регіонів - вона була серед його організаторів. Тобто це не проста людина, яка працює навколо різних олігархів і управляє певними політичними або економічними проектами.

- Чому людям, які організовували сепаратистські форуми, раптом знадобилося втручатися в справи, зав'язані навколо виборчої кампанії в США?

- Олена - людина, яка працює на різних людей і виконує завдання, які приносять їй гроші. Це проект-менеджер, їй плювати взагалі на все. Яке завдання дадуть, таке вона й виконує. Я не думаю, що вона керувалася особистими політичними поглядами. Вона виконавець, що працює на топ-олігархів в Україні.

- Як ви думаєте, кому з олігархів або інших гравців могло знадобитися впливати на вибори в США?

- Насправді, бажаючих дуже багато. До сих пір не зрозуміло, який вибір зробив наш Офіс президента - це дуже багато значить для нашої країни. Взагалі, в Україні безліч політиків і організацій, поставлених і підготовлених демократами, які працюють в Україні роками, зокрема і у ЗМІ. Серед них є і хороші люди, але деякі мені неприємні. Сьогодні всі намагаються відстежити, як будуть розвиватися вибори в Америці для того, щоб вскочити в потрібний потяг на ходу. Це те, чим займається сьогодні наша влада.

Втручатися у вибори намагаються усі, зокрема і Ігор Коломойський, який пов'язаний з сьогоднішньою владою. Таким чином він займається політичним шантажем для того, щоб закрити кримінальні справи проти нього у США і домогтися зняття санкцій. Втручатися намагається і колишній генеральний прокурор Юрій Луценко, який надав матеріали. У представників деяких груп є корпоративні конфлікти зі Злочевським у питанні розподілу видобутку газу.

Але поведінка Холодницького і Ситника мені в даному випадку найцікавіша. Ні для кого не секрет, що сьогодні ОПУ всіляко намагається позбутися Ситника і Холодницького. Ні для кого не секрет, що говорити про роботу НАБУ в позитивному ключі досить складно. Точно також, ні для кого не секрет, що і один, і другий намагаються зберегти себе на своїх посадах. А це залежить від США - як від республіканців, так і від демократів.

Після цієї справи у Зеленського набагато менше шансів прибрати Ситника і Холодницького, принаймні у найближчі кілька місяців.

- Справа, за якою їм давали хабарі, не пов'язана з Байденом. Вона ще з 2013 року, а Хантер прийшов в компанію у 2014-му.

- У такій серйозній грі з резонансом на весь світ не має значення, чи пов'язані кримінальні справи у часовому проміжку. У будь-якому випадку, вона відбивається на сьогоднішніх подіях, що відбуваються навколо Злочевського, Burisma, Хантера Байдена і його батька.

Тому що, наприклад, для мене велике питання - якщо Burisma вже мала досить резонансні кримінальні справи, то як син віце-президента Сполучених Штатів міг піти працювати у її наглядовій раді. Тобто все взаємопов'язано. Мова не йде про те, що є кримінальні справи на Хантера Байдена - таких взагалі немає. Але йде розслідування в американському Сенаті про те, чому Байден-молодший став працювати на компанію, по якій йде ряд розслідувань - як в Україні, так і за кордоном.

- Ви згадували Офіс президента. Чи могла команда "дати хабар" прийти звідти або від людей, пов'язаних з ОПУ?

- Гіпотетично, може бути все, що хочеш. Але я не думаю, що це так. Офіс президента точно не міг вплинути на закриття кримінальної справи, але існує явно виражений конфлікт між ОПУ і главою НАБУ. Якщо це була провокація хабара, щоб Ситник і Холодницький його взяли, - то можливо, але малоймовірно. Тому що зараз в Україні всі державні служби - як решето. Тому зберегти подібну інформацію і провести таку операцію без того, щоб хтось про це дізнався, було б неможливо.

- Все-таки, величезна сума грошей в мішках і "готівкою". Чи не занадто це дивно?

- Не в нашій країні. У мене безліч разів виникало питання - люди, що ви робите? Готівка - це завжди слід. Візьміть хабар у криптовалюті - це практично неможливо буде відстежити. Я не можу зрозуміти психологію цих людей. Але я не здивований сумою готівки навіть у таких обсягах.

- На вашу думку, як ця історія позначиться на Джо Байдені?

- Це однозначно вдарить по Байдену. Думаю, що все робилося саме з цією метою. Найбільше питання, чому в цьому брали участь Ситник і Холодницький, і що змінилося у їхніх домовленостях на Заході.

Наскільки я знаю обстановку і ситуацію, то Холодницький і Ситник були поставлені на свої посади з натхненням і руками демократичної партії Барака Обами. Зокрема цьому сприяв Джордж Кент - сьогоднішній заступник помічника Державного секретаря з питань Європи та Євразії. Ситник і Холодницький завжди працювали у близькому полі саме демократів. Я вважаю, що демократам зараз було б вигідно якомога менше галасу навколо Хантера Байдена, Burisma і Злочевського.

Зараз піднімається питання про закриття справи взагалі, і я не розумію - чи це самостійне рішення Злочевського для того, щоб мати можливість повернутися в Україну, або це якась узгоджена позиція перед виборами в США.

У будь-якому випадку, це справа знову спливла в ЗМІ дуже голосно, кримінальна справа не закрита, хабар арештовано. Зараз же буде ходити інформація, що справу навколо Злочевського та Хантера Байдена намагалися закрити. Відповідно, можу припустити, що Холодницький з Ситником поміняли свої політичні пріоритети і домовилися з сьогоднішньою адміністрацією республіканців. У будь-якому випадку, вони завдали шкоди демократам і Байдену. З точки зору закону, вони вчинили правильно. Але з точки зору нинішньої ситуації, вони зробили це не просто так.

- Ви вважаєте, що вони повинні були не розповідати про цей хабар?

- Я думаю, що якби не було домовленостей з кимось, від цього хабара просто б відмовилися, сказали б "ні" і ця справа ніколи б не спливла. Навіть те, що хабар намагалися пропонувати.

- Якими можуть бути наслідки чергової серії скандалу з Burisma?

- Вони можуть привести до однозначного погіршення відносин з майбутнім президентом США і його адміністрацією, якою б вона не була, чи для низки політиків уже на рівні сьогоднішньої влади.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою