RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Під катком: хто з українських олігархів постраждає при президенті Байдена

У Коломойського і Фірташа можуть виникнути серйозні проблеми

У Коломойського і Фірташа можуть виникнути серйозні проблеми Фото: Getty images

Незважаючи на те, що вже і колегія вибірників підтвердила перемогу Джо Байдена на виборах в США, Дональд Трамп продовжує упиратися. Основна мета поки ще чинного господаря Білого дому полягає не в тому, щоб зберегти владу, а в тому, щоб утримати своє електоральне ядро, що, в свою чергу, дозволить йому зберегти вплив в Республіканській партії. Складна ситуація і у союзників президента США, який програв вибори, в тому числі, і тих українських політичних гравців, які в тій чи іншій формі допомагали Трампу. "Апостроф" вирішив розібратися в тому, за ким із наших політиків і олігархів можуть прийти американські "колектори" після інавгурації Джо Байдена.

Незважаючи на вже очевидний факт поразки Трампа на виборах, все ще чинний президент-республіканець з завзяттям, гідним кращого застосування, продовжує відстоювати свою версію про фальсифікацію результатів виборів демократами. Так, наприклад, Сідні Пауелл - один з колишніх адвокатів Трампа, недавно запустила в маси чергову теорію змови про фальсифікацію демократів, що отримала в народі назву "Теорія Кракена". У своєму Twitter, кажучи про фальсифікації на виборах, Сідні Пауелл написала: "Я збираюся випустити Кракена (міфічна морська істота, гігантський спрут, - "Апостроф)". Суть, як зазвичай, зводиться до нібито існування приголомшливих свідоцтв про те, що перемогу у Трампа вкрали шахрайським шляхом.

Подібні теорії змов, навіть з такими абсурдними назвами, допомагають Трампу будувати культ борця з демократами, яких він представляє своєму електорату в ролі вселенського зла. І на цьому будується сухий розрахунок: незважаючи на те, що повноваження все одно будуть передані Байдену, так чи інакше, якийсь культ навколо особистості Трампа допоможе скандальному політику залишити за собою вплив в Республіканській партії США, говорить "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Мія Віллард.

"Якби Трамп спокійно і мирно передав владу, його вплив в Республіканській партії згодом було б скорочено до мінімуму, оскільки він не уособлює собою класичного представника Республіканської партії. В той же час, зберігаючи свій якийсь "культ", Дональд Трамп зберігає і подальший ресурс чи то для власного просування, чи то для подальшої політичної кар'єри Іванки Трамп з її чоловіком Джаредом Кушнером", - вважає Мія Віллард.

У той же час, перемога Байдена на виборах, зіпсувала плани деяким українським гравцям, які ставили на Трампа, і тепер у них з'явилася задача, схожа з метою Трампа - залишитися на плаву та втримати свій вплив, але вже тут - в Україні.

Втім, політолог Володимир Фесенко вважає, що окремим українським постатям проблеми загрожують навіть не через зміну політичного керівництва США, а через факти порушень американського законодавства. На думку експерта, у американської Феміди з'явилися питання щодо деяких українських олігархів ще до обрання Байдена. У той же час, експерт вважає, що не слід очікувати швидких результатів розслідування.

Справедливості заради варто відзначити, що стосовно деяких українських "героїв нашого часу" справи були відкриті, коли Джо Байден перебував при владі ще в перший раз, будучи віце-президентом за Барака Обами, але за часів Трампа ці справи поставили на паузу.

Гравець №1

У 2014 році українського олігарха Дмитра Фірташа затримали австрійські правоохоронці у Відні за запитом ФБР. За океаном Фірташа звинувачували в дачі великого хабара в обмін на ліцензії на розробку родовищ титану в Індії. Але ось уже майже 7 років Фірташу вдається уникнути поїздки в США за "особливим запрошенням".

Існує думка, що саме обрання Трампа президентом в 2016 році відкрило вікно можливостей для Фірташа, оскільки він завів знайомство з Руді Джуліані, найнявши для цього його помічників - юристів Вікторію Тенсинг і Джозефа ДіДженову, які нібито допомагали Джуліані в його кампанії по дискредитації противників Трампа. Крім того Тесінг і ДіДженова найняли ще одного помічника Джуліані - бізнесмена і вихідця з України Льва Парнаса - для роботи перекладачем між ними і Фірташем.

Після подібних маневрів справа про екстрадицію Дмитра Васильовича остаточно забуксувала. Однак тепер, після того як ставка на Трампа не спрацювала, і вже у 2021-му році демократи на чолі з Байденом стануть біля керма держави, для українського олігарха може з'явитися додатковий привід побоюватися недобровільного візиту до США.

Дмитро Фірташ в суді Фото: Getty images

Сейсмічний фактор Коломойського

Ігор Валерійович також робив спроби "залагодити" питання зі своїми кримінальними справами в США, запропонувавши Трампу дружбу. Зробив він це в своєму стилі - голосно зі сторінок відомого американського видання The New York Times. В інтерв'ю він зазначив, що якби він був президентом України, то продовжив би розслідування, які вимагає Трамп. Мова явно йшла про те, щоб використовувати свій вплив, який оцінювався на початку президентського терміну Зеленського як значний, для продовження розслідування щодо зв'язків Байдена та його сина в контексті справи компанії Burisma.

У чому проблема Коломойського? Справа в тому, що підрозділ ФБР у Клівленді розслідує справу про можливе відмивання грошей, стверджуючи, що комерційна нерухомість в Луїсвіллі (штат Кентуккі) і Далласі (штат Техас) загальною вартістю в 70 мільйонів доларів, яка належить українському олігарху Ігорю Коломойському, була нібито придбана з використанням незаконно привласнених з "Приватбанку" в Україні коштів, через що підлягає конфіскації на підставі федерального законодавства США.

Звинувачення вважає, що Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, які колись володіли "Приватбанком", привласнили та пограбували банк на мільярди доларів, і відмивали частину цих доходів, використовуючи ряд банківських рахунків підставних компаній, перш за все, у кіпрській філії свого банку, до того як перевести кошти в Сполучені Штати. За матеріалами звинувачення, передбачається що в США нібито за участю Коломойського була створена мережа організацій для відмивання незаконно привласнених коштів і з метою їх подальшого інвестування.

Тепер, після програшу Трампа, Ігор Валерійович, схоже, втратив шанс хоч якось вплинути на свої "розбіжності" з американським правосуддям, що безумовно підвищує ризики для українського бізнесмена отримати ув'язнення за океаном.

Інша справа, що розслідування щодо Коломойського, як і у випадку з Фірташем, може розтягнутися на роки. Тим більше, що Коломойський має достатньо великий вплив, щоб у разі потреби влаштувати "сейсмічні рухи" в Україні, якщо його спробують схопити за руку. А демократам, які прийшли до влади, зараз не потрібні "гойдалки" в Україні. Тим більше, що в першу чергу Байден займеться питаннями, що стосуються внутрішньої політики.

Як вважає директор Інституту світової політики Євген Магда, перед новою Адміністрацією Президента США будуть поставлені інші цілі і завдання. На перший план вийдуть питання боротьби з пандемією та її наслідками, а також стабілізація всередині країни після поляризації американського суспільства, яка зросла після виборів. Тому поява нового осередку нестабільності в Україні Вашингтону зараз не потрібна. У Байдена розуміють ризики, і поки не будуть розкручувати справи Коломойського занадто активно. Тому у Ігоря Валерійовича буде трохи часу, щоб змінити тактику і стратегію, а також диверсифікувати свої активи, на той випадок, якщо американська Феміда перейде в активний наступ.

Батьки та діти

А ось у кого вже почалися проблеми, так це у народного депутата України Андрія Деркача, який сколихнув не тільки українське, але й американське суспільство своїми "плівками". Ще у вересні Міністерство фінансів США ввело санкції проти українського депутата, якого підозрюють у втручанні в вибори президента за підтримки Росії. Причиною стали опубліковані Деркачем записи телефонних розмов, на яких нібито фігурували голоси Петра Порошенка і екс-віце-президента США Джо Байдена. Останній нібито вимагав від Порошенка прибрати з посади генпрокурора Шокіна; обговорювалася справа компанії Burisma, співпраця України з МВФ, націоналізація Приватбанку, а також діяльність "Нафтогазу" і підвищення тарифів.

Андрій Деркач Фото: uc.od.ua

На думку Володимира Фесенка, головна претензія в США стосовно Деркача полягає в тому, що незалежно від політичної кон'юнктури, український нардеп розсекретив подробиці розмови американського посадовця, в даному випадку віце-президента США, і таким чином вступив у конфлікт з американською державою, а тому санкції мають вагоме обгрунтування.

"Плівки Деркача" були опубліковані напередодні президентських виборів, але оскільки Байден все ж переміг, Андрію Деркачу можливо необхідно продумати, куди відступати. Ситуація ускладнюється тим, що батько українського нардепа, екс-глава СБУ Леонід Деркач, вже близько 10 років проживає в США, і мимоволі виникає питання, чи відіб'ються демарші Деркача-молодшого на його батькові. Який явно був в курсі того, чим займається його син.

Міжвидова боротьба - найжорстокіша

Під час виборів розкрилися і більш дрібні гравці. Цікаво, що деякі з них вже встигли пересваритися і зараз активно "топлять" один одного. Зокрема, згаданий вище "перекладач" Фірташа Лев Парнас і Андрій Теліженко (відомий тим, що працював в посольстві України в США), ще недавно грали на одному боці - і були зав'язані на Джуліані. Головна мета, судячи з усього, полягала в тому, щоб збирати компромат на Байдена і поширювати його перед виборами президента США.

Однак незадовго до виборів Парнасу прилетіла "ответка" - йому пред'явили звинувачення в порушенні закону про фінансування передвиборчих кампаній. Це призвело до ефекту. Вже через деякий час Парнас переметнувся до табору критиків Дональда Трампа і почав постачати компроматом недругів президента в Конгресі. Кажуть, Парнасу погрожував 20-річний термін, ось він і передумав допомагати Білому дому.

Як би там не було, але різкий крен Парнаса привів до того, що колишні колеги з політичного табору Трампа почали валити свого колишнього соратника. Наприклад, Андрій Теліженко, якому, до речі, влада США недавно анулювала візу, опублікував у своєму Twitter фотографії Парнаса з молодою дівчиною, підписавши їх наступними словами: "Картина, безперечно, варта тисячі слів - поїздка в Ізраїль в липні 2018 року зі російським "нічним метеликом", котру ви після цього покинули. Одружений чоловік. Російський "нічний метелик".

Сама дівчина намагається виправдатися, написавши у себе в Facebook, що живе в Києві. Втім, в нинішньому глобалістичному світі, відстань - не є проблемою. В її Instagram можна знайти фотографії диплома бакалавра КНЕУ, отриманого в 2020 році. Якщо інформація Теліженка відповідає дійсності, то це означає що Парнас проводив час в 2018 році зі студенткою другого курсу київського ВНЗ.

Як бачимо, зараз люди Трампа шукають управу на перебіжчиків і готові використовувати для цього різного роду компромат.

Ймовірно, найбільшим плюсом на тлі всіх цих серйозних - але, за великим рахунком, приватних розборок, є те, що цього разу, навчений попереднім досвідом з Трампом, офіційний Київ зумів зберегти під час виборів за океаном повний нейтралітет, публічно не підтримуючи жодного з кандидатів. І зараз, коли дим після жорстокої кампанії в США потроху розсіюється, стає очевидним: з українського істеблішменту від президентських воєн за океаном постраждають лише кілька персонажів - важливих й авторитетних, але в разі чого на Банковій їх завжди можуть "злити" заради дружби з новим господарем Білого дому.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників