RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

God Save the Queen: що дасть Україні союз з Велико­британією

Лондон демонструє бажання всерйоз зайнятися чорноморським регіоном

Лондон демонструє бажання всерйоз зайнятися чорноморським регіоном Фото: president.gov.ua

Великобританія стала другою державою після США, що "ризикнула" озброювати України. Київ і Лондон дали старт великому проекту з модернізації українського флоту і будівництва військових баз. Сполучене Королівство, на відміну від держав ЄС, не соромиться відкрито висловлювати незгоду з окупацією і мілітаризацією Криму, пропускаючи мимо вух войовничі погрози росіян. Чому Лондон саме зараз активізувався в цьому напрямку, а також які вигоди з двостороннього співробітництва може отримати Україна, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Корабельний меморандум"

У понеділок, 21 червня, уряду України і Великобританії підписали рамкову угоду, яка передбачає будівництво бойових кораблів і двох військово-морських баз для Військово-морських сил (ВМС) нашої країни. З української сторони меморандум підписав заступник міністра оборони Олександр Миронюк. Британську сторону представляв міністр з питань оборонних закупівель Джеремі Квін.

За повідомленням прес-служби Міноборони, офіційно документ називається "Меморандум щодо реалізації проектів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства і ВМС України".

"Це ще один крок у розвитку двостороннього співробітництва між Україною та Сполученим Королівством для зміцнення українського флоту, який стикається з постійною небезпекою в Чорному і Азовському морях", - заявили в міністерстві оборони.

Сама церемонія підписання проходила в Одесі на борту ракетного есмінця Королівського військово-морського флоту HMS Defender - тому самому, який через кілька днів обстріляли росіяни біля кримського узбережжя.

Нинішній меморандум став логічним продовженням угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною і Сполученим Королівством, яке президент Володимир Зеленський підписав з британською стороною восени минулого року. В рамках цих домовленостей Київ отримав кредит в розмірі 1,25 млрд фунтів на розвиток Збройних сил. Судячи з контексту, велика частина коштів піде саме на ВМС.

Командування ВМС деталізувало, що в рамках угод будуть збудовані вісім ракетних катерів, з яких перші два побудують в Британії, решту - на українських кораблебудівних підприємствах.

"Те, що перші катери будуть побудовані не у нас, означає, що проект, швидше за все - британський. Наші фахівці виїдуть до них на виробництво для ознайомлення з технічними нюансами. Потім вони повернуться в Україну і вже на наших заводах почнуть збирати інші катери по британській ліцензії. Звичайно, це не безкоштовно. За ліцензію також доведеться заплатити", - пояснив в коментарі "Апострофу" політолог-міжнародник Володимир Воля.

Україна від такої співпраці виграє двічі. По-перше, ми (нехай і за гроші) отримаємо доступ до військових технологій. По-друге, Великобританія стала другою державою після США, яка "ризикнула" озброювати України. Європейські партнери Києва допомагати зброєю і військовими технологіями категорично відмовляються, не бажаючи псувати відносини з Москвою.

Ексцес біля берегів Криму

Поки мова йде тільки про меморандум - декларації про наміри. Є підстави вважати, що угоди швидко наповняться реальним змістом "завдяки" надмірно агресивній поведінці Кремля. РФ, окупувавши Крим і фактично взявши під контроль Азовське море, націлюється на українські порти в Чорному морі. Британцям такі перспективи відверто не подобаються.

Агресивна реакція росіян на присутність британців в Чорному морі не змусила себе довго чекати. Есмінець HMS Defender через пару днів після підписання меморандуму знявся з якоря і рушив у бік Грузії. Коли корабель проходив повз окупованого Криму, російське окупаційне командування вирішило, що британці нібито порушили "державний кордон" РФ. Як стверджують окупанти, вони обстріляли британський есмінець, а також скинули біля нього кілька бомб. Міністерство оборони Великобританії стверджує, що стрільби по їх кораблю не було.

Для Києва тут важливо, що британці не побоялися зайняти принципову позицію.

"Великобританія - морська держава, у якій інтереси практично по всьому світу. Ми бачимо, що останнім часом британці стали активніше діяти в Середземноморському і Чорному морях. У Криму британські ВМС провели успішний маневр: підійшли впритул до півострова, промацали реакцію росіян і пішли далі. З точки зору міжнародного права, дії командування есмінця було легальними: вони йшли територіальними водами України на підставі офіційного запрошення Києва. Кремлю подали чіткий сигнал, що їх домінування в Чорному морі може бути поставлене під сумнів, якщо Лондон над цим почне цілеспрямовано працювати", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Держави ЄС, формально не визнаючи Крим "російським", в таких питаннях намагаються не зачіпати Росію. Німеччина і Франція, формально виступаючи на стороні Києва і зберігаючи санкції проти РФ, на питання про постачання зброї в Україні відповідають категоричним "ні". Очікувати, що їх бойові кораблі можуть ось так пройти поблизу кримського узбережжя - не варто.

"Немає підстав пов'язувати підписання меморандуму і інцидент з есмінцем Defender. Тут важливий політичний контекст. Великобританія тепер не в ЄС. Лондону необхідно було позначити свою позицію. Ось вони її і позначили. Згідно з їхньою логікою, в Кремлі можуть скільки завгодно називати Крим і територіальні води біля нього "російськими", але британський флот їх такими не вважає. Росіяни опинилися в ситуації "хочеться і колеться". Хочеться показати, хто в домі господар, але не хочеться нарватися на жорстку відповідь", - пояснив "Апострофу" експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

"Москітний флот" і бази

Утім, версія про те, що королівські ВМС свідомо пішли на цей крок, щоб висмикнути росіян, щоб просто подивитися на їх істеричну реакцію, не позбавлена сенсу. Москва звикла, що європейці особливо не пред'являють претензій через спроби РФ окупувати Азовське море. Відповідно, виникла велика спокуса організувати щось подібне в Чорному морі.

Влада Сполученого Королівства такі перспективи не влаштовують. Раніше саме британські командування попереджало Київ, що російські військові можуть спробувати організувати економічну блокаду одеського порту. У окупантів є для цього всі можливості. У той час як потенціал вітчизняних ВМС помітно поступається Чорноморському флоту (ЧФ) РФ.

"Не секрет, що можливості наших Військово-морських сил і Російської Федерації не є пропорційними", - сказав в недавньому форумі "Україна 30" головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Згідно зі стратегією розвитку ВМС України до 2035 року, Київ не має наміру досягати прямого паритету з ЧФ РФ. Замість цього планується діяти асиметрично, роблячи акцент на берегових ракетних комплексах і невеликих кораблях і катерах. Суть "москитного флоту" полягає у великій кількості відносно невеликих, але маневрених суден, здатних нести ракетну зброю.

Відповідно до цієї концепції, ВМС України будуть поповнюватися кораблями трьох видів: бойові кораблі (переважно ракетні катери), тральщики і патрульні катери. Згідно з повідомленнями українського командування, для потреб "москитного флоту" планується побудувати дві нові бази: в районі Очакова і Бердянська.

"Британці допомагають нам розвивати "москітний флот". Під нові катери, які мають свої технічні особливості, необхідна відповідна інфраструктура. У нас раніше таких моделей не було. Отже, необхідні нові бази. США допомагали нам модернізувати базу біля Очакова. Британці можуть її розширити або побудувати поруч нову", - пояснив Володимир Воля.

Поки Київ і Лондон формально зробили перші кроки до майбутнього стратегічної співпраці. Якщо німці і французи і далі продовжать грати з Кремлем в піддавки, то США і Британія залишаться нашими реальними військовими союзниками. Головне в цій ситуації - не наробити дурниць і не посваритися з Вашингтоном і Лондоном. На жаль, заява Володимира Зеленського про те, що операція із захоплення "вагнерівців" була "ідеєю інших країн", а "ми проявили суб'єктність в цьому важливому питанні", може викликати вкрай негативну реакцію у цих "інших країн". З неприємними наслідками для України...

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Новини партнерів