RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Непроханий гість: чому у Байдена "маринують" Зеленського

Майбутня поїздка президента України до Вашингтона ризикує стати банальним "політичним туризмом"

Майбутня поїздка президента України до Вашингтона ризикує стати банальним "політичним туризмом" Джо Байден Фото: Getty images

За інформацією джерел "Апострофа", зустріч Зеленського з Байденом перенесли на 4-5 серпня. Раніше очікувалося, що американський президент прийме українського гаранта наприкінці липня, але терміни закінчуються, а точної дати від офіційного представника українська громадськість так і не почула. Чому зустріч Зеленського з Байденом переносять, що хоче отримати американський президент від українського лідера, і чи домовиться про щось Зеленський на зустрічі або лише зробить фото в Овальному кабінеті на пам'ять, читайте в матеріалі "Апострофа".

Вояж за океан Володимира Зеленського відбудеться 4-5 серпня. Як повідомляє джерело "Апострофа", причетне до підготовки візиту Зеленського, саме в ці дати Байден, найімовірніше, прийме українського президента в Білому домі. Примітно, що подібну інформацію побічно підтвердив і прес-секретар президента України Сергій Никифоров в ефірі "Суспільного".

"Зустріч планується на останні дні липня, перші дні серпня, приблизно в цьому діапазоні", - сказав він.

Як раніше повідомляв "Апостроф", прес-секретар українського гаранта заявив, що перенесення зустрічі не є трагедією. За його словами, зустріч лідерів країн активно готується і що узгодження точної дати залежить від логістичних та протокольних речей. Однак "Апостроф" дізнався, що справа зовсім не в бюрократичних процесах.

"Ваш візит є дуже важливим для вас"

За словами джерела "Апострофа", який причетний до підготовки зустрічі Байдена з Зеленським, візит хоч і перенесли на 4-5 серпня, але цілком можливо графік буде продовжувати змінюватися, а зустріч до останнього відкладатися. Для Офісу президента крайній термін - середина серпня, щоб встигнути провести "Кримську платформу", яка запланована на 23 серпня, і на проведення якої у Зеленського покладають великі надії.

Крім того, Зеленського не влаштовує сценарій виступу перед парадом на Майдані про перспективи євроатлантичної інтеграції, коли його самого поставили в лист очікування.

Утім, у Байдена свої уявлення про цю зустріч. Як повідомляють "Апострофу" джерела, дати зустрічі з Байденом пересувають спеціально з метою, щоб дочекатися сезону відпусток в Конгресі, що зменшить до мінімуму кількість потенційних зустрічей для Зеленського. Джерело повідомляє, що Адміністрації Президента США потрібен стриманий візит - "low key visit", щоб з одного боку його все-таки провести, а з іншого боку, щоб він привертав якомога менше уваги. Тобто, візит потрібен для того, щоб приструнити критиків Байдена за його зустріч з російським президентом Володимиром Путіним. Але час відпусток - найвдаліша можливість знизити до нього інтерес.

Тим більше, що ніяких домовленостей не передбачається: в Білому домі планують обмежитися "уроком" реформ і боротьби з корупцією для України, зробити загальну фотографію, і відправити Зеленського назад до Києва. Більш того, джерело "Апострофа" повідомляє, що на даний момент навіть спільна прес-конференція Байдена і Зеленського знаходиться під питанням. Мета - не допустити незручні питання для господаря Білого дому і якнайменше піару для Зеленського.

На все це накладається слабка робота наших дипломатів, особливо посольства України у Вашингтоні. "Одна з ключових причин - українське посольство в США має дуже слабкий рівень доступу, а українського посла Маркарова, що приїхала до Вашингтона не так давно, в вищих американських колах не знають і не сприймають", - повідомило "Апострофу" джерело, причетне до підготовки зустрічі Байдена із Зеленським. Слід звернути увагу, що Маркарова досі не змогла вручити вірчі грамоти Байдену, незважаючи на те, що перебуває у Вашингтоні вже кілька місяців.

Оксана Маркарова Фото: kmu.gov.ua

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко зазначає, що якщо візит перенесеться ще раз, це буде свідчити про те, що у Байдена немає відповідей на те, яку проводити тактику щодо України і як позначати свої інтереси і пріоритети для Зеленського.

"Візит, найімовірніше, буде носити ритуальний характер, і особливих проривів від нього не очікується", - вважає експерт.

"Дипломатія претензій" Зеленського не дає плодів

Варто згадати, що Зеленський дуже довго не міг дочекатися дзвінка від Байдена. Лише загострення ситуації на кордоні України з Росією і концентрація там великих обсягів військової техніки та особового складу ЗС РФ стало каталізатором розмови Байдена і Зеленського по телефону. Візит українського президента до Вашингтона став можливий тільки після гучних розчарованих заяв офіційного Києва з приводу домовленості про зустрічі Байдена з Путіним. В результаті, як втішний приз, Зеленського все-таки поставили в кінець всіх зустрічей і візитів Байдена.

Але, на думку політолога Віталія Бали, ці демарші Києва мало що дають, так як президент США, як і глави таких держав як Німеччина, Франція, або Великобританія не зустрічаються просто так.

"Візити Зеленського схожі на політичний туризм - багато різних обіцянок, а в результаті нічого не відбувається. І в даному випадку, який сенс для Джо Байдена зустрічатися із Зеленським? Який тут може бути результат для американського президента? Тим більше що ті побажання з боку США або зобов'язання, які взяла на себе Україна, як я розумію, не виконані. Тоді навіщо зустрічатися? Спочатку потрібно виконати те, про що домовлялися, а потім вже рухатися далі", - відзначає експерт.

У цій ситуації, зазначає Віталій Бала, погіршує ситуацію "публічна дипломатія претензій" - коли Зеленський дозволяє собі звинувачувати наших іноземних партнерів. Істеричні інтерв'ю Зеленського американським ЗМІ серйозно підмочили репутацію Зеленського і американські дипломати побоюються неадекватних вимог і сюрпризів, які нічого, крім головного болю їм не принесуть.

"Це як кажуть в народі, "ні в які ворота не лізе". Тому до тих пір, поки не буде якоїсь конкретики про те, що зроблено і що буде робитися з української сторони, абсолютно немає жодного сенсу зустрічатися з президентом США" , - вважає політолог.

Йому вторять і професійні дипломати.

"Ці заяви у Вашингтоні сприйняли як прояв авантюризму. На такі кроки можуть йти тільки з метою посваритися і розвернутися в інший бік, або просто не розуміючи, як працює зовнішня політика і як слід передавати свої сигнали", - сказав український дипломат, який вирішив не називати свого імені.

За словами експерта Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєва, у Зеленського не так багато можливостей отримати від зустрічі з Байденом хоч щось цінне. Одне з питань, який можна врегулювати - поставити крапку в питанні "Північного потоку-2".

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

"Дуже важливо після зустрічі Зеленського з Меркель і Байдена з Меркель "звірити годинники". Звучали заяви і на рівні Меркель-Зеленський в Берліні, які стосувалися "Північного потоку-2" і стримування Росії. З цього приводу були заяви у Вашингтоні під час зустрічі Байдена з Меркель. Тепер потрібно щоб Київ з Вашингтоном замкнули цей трикутник, і вийшли на загальний інформаційний наратив. Це стало б абсолютно правильним і логічним завершенням цієї низки візитів. Це звичайно найбільш ймовірний варіант того, чого зміг би досягти Зеленський на зустрічі з Байденом", - каже Краєв.

"Другий варіант тут трохи складніший, але все-таки досяжний, і він стосується "Кримської платформи". Якщо зустріч Зеленського з Байденом пройде до 23-24 серпня, то хорошим результатом стало б офіційне запрошення і хоч якісь гарантії того, що від США буде представник на найвищому рівні на саміті відкриття "Кримської платформи". Для нас це буде дуже важливий показник, так як за США, так чи інакше, підтягнуться й інші демократичні держави в тому, щоб відправити представництво на найвищому рівні", - вважає експерт.

На третьому місці, на думку Олександра Краєва, стоїть найскладніше і комплексне завдання - отримання Україною статусу основного союзника поза НАТО.

"Зеленський міг би використовувати цей візит для домовленостей на тему отримання статусу основного союзника поза НАТО, відкриття відповідних комісій. Оскільки це не справа одного дня, то потрібна ретельна підготовка відповідних відомств обох країн - Міноборони, МЗС, парламенту. Зрозуміло, що це тривалий процес, але візит Зеленського міг би запустити цей процес", - пояснив експерт.

Втім, найімовірніше, все обмежиться "звіркою годин" і повторенням загальних ритуальних гасел. На більше Зеленському сподіватися складно: хоча б тому, що в Києві - і це показують два роки правління нинішнього президента - не здатні на осмислену стратегію на міжнародному терені, маскуючи свою дипломатичну слабкість гучними, але порожніми заявами...

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів