RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна спростила набуття громадянства для деяких росіян: чим ми ризикуємо

Росіянам буде простіше отримати паспорт із тризубом

Росіянам буде простіше отримати паспорт із тризубом Деяким росіянам буде простіше отримати український паспорт Фото: 24tv.ua

14 грудня парламентарі внесли суттєві зміни до Закону "Про громадянство України". Законодавчі зміни здебільшого стосуватимуться іноземців та апатридів, які брали участь у заходах щодо забезпечення національної безпеки та оборони України. Крім того, легше набути українське громадянство буде і громадянам РФ, яких переслідують за політичними переконаннями. За що проголосували нардепи і які ризики можуть виникнути за такої спрощеної роздачі паспортів - з'ясовував "Апостроф".

Що змінили

Згідно з поки що чинним законом "Про громадянство України", іноземець, який хоче отримати українське громадянство (маючи на те законні підстави), має подати до міграційної служби документ під назвою "зобов'язання припинити іноземне громадянство".

"Іноземці, які подали зобов'язання припинити іноземне громадянство, повинні подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави", - каже закон.

Це тривала бюрократична процедура, на яку законом відводиться два роки. Але коли йдеться, наприклад, про громадян Росії, що воювали за Україну (а є й такі), то завдання нездійсненне – адже якщо поїхати за папірцем у РФ, то це майже гарантовано в'язниця.

"Це ж не просто зателефонувати до посольства та попросити дозволу вийти з громадянства. Людині скажуть, що якщо хочете вийти з громадянства, то приїжджайте до Росії", - пояснює "Апострофу" юрист Євген Комісар.

"За попередньою процедурою, щоб отримати українське громадянство, їм потрібно було йти до російського посольства, або їхати до Росії, щоб відмовитися від свого громадянства. Ми розуміємо, до чого це може привести. Вони або не повернулися б з Росії, або були б затримані в приміщенні російського посольства в Україні", - зазначив нардеп від "Слуги народу" Єгор Черньов.

Парламентарі вирішили проблему наступним чином: іноземцям, які проходили або проходять військову службу за контрактом у ЗСУ та громадянам РФ, які "у країні своєї громадянської належності зазнали переслідувань" замість "зобов'язання" достатньо подати декларацію про відмову від іноземного громадянства. Цей документ не потрібно завіряти у РФ. Відповідно, порядок набуття українського громадянства значно спрощується.

"Це фактично дозволяє отримати український паспорт, навіть якщо йдеться про громадян Російської Федерації, які не можуть повернутися до РФ, щоб відмовитися від російського громадянства", - додає Комісар.

Подвійне громадянство

Але ось проблема: задекларована відмова від іноземного громадянства не обумовлена дедлайном, протягом якого необхідно від нього відмовитися. На думку головного юридичного управління ВР, така колізія сприятиме набуття подвійного громадянства, що, у свою чергу, порушує принцип єдиного громадянства в Україні, закріплений Конституцією.

Таким чином, країна ризикує отримати сотні нових українців із діючими російськими паспортами.

"І такий варіант не буде виключено. Однозначно не буде", - запевняє Комісар.

Але хіба це погано? І чи погано взагалі? Коли в Україні триває дискусія про подвійне громадянство, то основний аргумент противників у тому, що люди з двома паспортами, ймовірно, працюватимуть не на інтереси України, а на інтереси іншої країни. А якщо це друге громадянство російське, то тим паче.

Але росіянин в окопі та росіянин у кріслі депутата - далеко не одне й те саме. Не факт, що депутат біпатрид поспішає розлучитися зі своїм другим паспортом (частіше його взагалі приховуючи), а російські добровольці в Україні навпаки: хочуть, але не можуть позбутися паспортів РФ.

"Всі ті люди, які підпадають під нову норму закону, якраз хочуть вийти з російського громадянства, - запевняє Комісар. - Просто в російському законі є норма, яка передбачає, що людина не може вийти з громадянства, якщо вона вважається правопорушником. А всіх добровольців, які воюють на боці України, Росія вважає найманцями та терористами. Більш того, у законі "Про громадянство" вже є запобіжники. У самій декларації прописується, що особа зобов'язується передати свій паспорт компетентним органам держави попереднього громадянства. Наприклад, надіслати паспорт в посольство, і не користуватися правами та зобов'язаннями, які стосуються його попередньої громадянської належності. В іншому випадку це буде підставою для втрати громадянства України".

Проте на думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігора Тишкевича, владі необхідно стежити, щоб українці з російськими паспортами все ж таки не опинялися на державній службі.

"Можна сперечатися, як люди відмовилися від свого першого громадянства, але принципове питання - чи зможуть вони потрапити на державну службу? У деяких країнах є або присяга чиновника, або підписується декларація про відсутність конфлікту інтересів. І це має стосуватися не лише громадянства РФ. Не секрет, що в Україні є чиновники та депутати, які мають другий паспорт. Таким чином, сказавши "А", треба говорити і "Б", і думати, яким чином уникнути конфлікту інтересів. Як мінімум, людина має документально підтвердити, що пріоритетом для нього будуть саме українські інтереси", - каже "Апострофу" Тишкевич.

Переслідуваний або шпигун

Але якщо з тими, хто воював за Україну, все більш-менш ясно (у РФ вони точно злочинці), то з категорією спрощенців серед тих, хто "зазнав переслідувань", все не так просто.

"Тому навіть найкращий закон у наших реаліях може працювати погано, - пояснює "Апострофу" член ТКГ з питань Донбасу Денис Казанський. – Якщо ми виходимо з того, що при владі знаходяться люди, які це належним чином контролюватимуть, тоді, можливо, закон і має сенс. Але якщо влада зміниться або нинішня влада не контролюватиме виконання закону, тоді, звичайно, це може стати лазівкою для потрапляння в Україну, зокрема, і ворогів" .

Водночас, документ про те, що той чи інший росіянин зазнає, наприклад, політичних переслідувань у Росії, згідно зі змінами до закону, має видавати українське Міністерство закордонних справ. І тут є певні ризики.

"Я не бачу ризиків тільки в тому випадку, якщо коректно працюватиме Служба безпеки України, тому що після того, як у нас цілий заступник міністра виявився громадянином Росії (мова про Олександра Гогілашвілі, - "Апостроф"), то більше ризиків без такого закону" , – додає ще один член ТКГ з питань Донбасу Сергій Гармаш, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Крім того, експерти зазначають, що зміни до закону "Про громадянство України" - елемент війни паспортів, яку розв'язала РФ.

"Можливо, це хід у відповідь на указ Путіна, який передбачає спрощений порядок отримання громадянства для українців, які не можуть отримати в Україні офіційну відмову від громадянства", - резюмував Гармаш.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів