RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справа MH17: коли Гаага дістанеться Кремля

Безпосередні виконавці ризикують отримати довічне ув'язнення

Безпосередні виконавці ризикують отримати довічне ув'язнення Фото: Getty images

У Гаазі триває суд над обвинуваченими у загибелі рейсу MH17 у небі над окупованим Донбасом. Голландська Феміда висунула звинувачення трьом росіянам - колишньому "міністру оборони "ДНР", диверсанту Ігорю Гіркіну, генерал-майору Сергію Дубинському, полковнику Олегу Пулатову, - а також громадянину України Леоніду Харченку. В обвинувальному висновку йдеться, що вказані особи, отримавши в розпорядження російський ракетний комплекс "Бук" і керуючись злочинним наміром, вбили пасажирів та екіпаж малайзійського Боїнга. У матеріалах прокуратури Нідерландів окремо зазначається, що обвинувачені не могли отримати доступ до такого озброєння без участі російського керівництва. Чому рано чи пізно міжнародні слідчі вийдуть на кремлівську верхівку, читайте у матеріалі "Апострофа".

Максимальне покарання

Прокуратура Нідерландів минулої середи, 22 грудня, на засіданні суду в Гаазі у справі про катастрофу рейсу МН17 завершила читання обвинувального висновку. Виходячи з матеріалів слідства та даних, озвучених на самому процесі, державний обвинувач Тійс Бергер зажадав для винних максимального покарання, аж до довічного ув'язнення.

Як наполягає Тійс Бергер, злочин, у якому підозрюють Ігоря Гіркіна та його підручних, вважається одним із найсерйозніших у кримінальному праві Нідерландів.

"Ми вимагаємо для обвинувачених Гіркіна, Дубинського, Пулатова, Харченка за їхні спільні дії, що призвели до катастрофи літака та загибелі 298 осіб, довічного покарання", - сказано в обвинувальному висновку.

Зачитування обвинувального ув'язнення тривало два дні, починаючи з 20 грудня. Як наполягають у голландській прокуратурі, Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та Леонід Харченко винні в організації доставки з Росії зенітно-ракетного комплексу "Бук" та координації дій щодо його використання.

Внаслідок злочинної діяльності вказаних осіб, 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Сніжне із ЗРК "Бук" було випущено ракету, яка збила пасажирський Boeing-777 малайзійських авіаліній, що прямував рейсом з Амстердама в Куала-Лумпур. Усі 283 пасажири та 15 членів екіпажу загинули. Більшість жертв - громадяни Нідерландів. На момент скоєння злочин Сніжне контролювався російськими бойовиками.

"Обвинувальний висновок, підготовлений прокуратурою Нідерландів - юридичний удар по російському наративу про нібито "громадянську війну" в Україні. Російська держава надала російським агентам російську зброю, за допомогою якої було скоєно жахливий злочин на території України. Також прозорість та високі стандарти доказів, які використовують у нідерландському кримінальному процесі, безсумнівно, покладають юридичну відповідальність за збиття рейсу МН-17 саме на Росію. Це доведений факт, що зображений у граніті", - заявила в коментарі "Апострофу" перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джеппар.

Фінал кремлівських фейків

Прокуратура, яка вимагає максимального покарання для підозрюваних, виходить з того, що Гіркін і його спільники спочатку не мали наміру знищити саме цивільний літак, але це ніяк не впливає на суть справи. Обвинувачені мали намір знищити літак і зробили це, в чому і був їхній злочинний умисел.

З юридичної точки зору прокуратура вважає, що підозрювані діяли як цивільні особи (читай, терористи), і не мали права застосовувати бойову техніку, за допомогою якої збили пасажирський літак. Також немає підстав вважати, що Гіркін, Дубинський, Пулатов та Харченко хоч якось намагалися уникнути жертв серед цивільного населення. З огляду на вищевикладене, звинувачення наполягає, що у справі немає жодних обставин, що пом'якшують вину підозрюваних.

Обвинувальний висновок поставило жирну крапку на численних спробах Кремля зам'яти справу, перекласти відповідальність на Україну, яка нібито не закрила небо над Донбасом, а також втопити історію в численних фейках. У тому числі, що ракета нібито була випущена українськими військовими.

Самі обвинувачені заперечують свою причетність до злочину. На суді виступає лише група адвокатів, які представляють інтереси Олега Пулатова. За весь час слухань захист Пулатова неодноразово звинувачували у спробах затягнути процес або відвести його вбік через багаторазове заслуховування свідків, які раніше вже відповідали на питання суду та учасників процесу.

Російське керівництво привселюдно заперечує свою причетність до загибелі малайзійського Боїнга. Кремль заблокував міжнародний судовий процес у рамках ООН, але у випадку із судом у Гаазі російській владі довелося (нехай і в завуальованій формі) брати участь у процесі.

"У одного обвинуваченого є адвокати, у інших - ні. Не виключаю, що таку тактику спеціально було обрано російською владою. Раніше росіяни демонстративно ігнорували окремі міжнародні розгляди, що згодом вилазило Кремлю боком. Цього разу вони погодилися брати участь у процесі, щоб мати доступ до матеріалів, аби хоч якось мати вплив на проходження слухань. У Кремлі розуміють, що просто мовчати у цій справі - вкрай невигідно", - пояснив у розмові з "Апострофом" юрист-міжнародник Борис Бабін.

Враховуючи, що процес за всіма фігурантами відбувається заочно, обвинувачення вимагало від суддів видачі міжнародних ордерів на арешт обвинувачених. Як зазначили голландські прокурори, обвинуваченим не варто розраховувати на те, що вони вічно ховатимуться від покарання. Політичні обставини можуть змінитися будь-якої миті, і влада Нідерландів готова зробити все можливе для виконання покарання.

Що з Путіним та Шойгу?

Голландські прокурори у своїх висновках зробили важливе застереження, що зазначені чотири обвинувачені - далеко не єдині, хто причетний до загибелі малазійського Боїнга. У висновках обвинувачення міститься посилання на вище керівництво РФ та армійське командування, без відома якого ЗРК "Бук" разом з екіпажем не міг залишити військову частину на території РФ і незаконно перетнути кордон з Україною.

"Люди в Росії, які дали дозвіл на доставку озброєнь та екіпажу ЗРК "Бук", керівництво РФ, - вони також несуть відповідальність (за вбивство пасажирів та екіпажу рейсу МН17 - "Апостроф")", - сказано в обвинувальному висновку

Враховуючи рівень складності операції, наказ з відправлення "Буку" було віддано лише на рівні міністра оборони РФ. Сумнівно, що Сергій Шойгу міг зробити такий "кульбіт", не повідомивши керівництво адміністрації Володимира Путіна. Досить, що у ніч загибелі рейсу МН17 російський президент записав нервове звернення, у якому знімав із себе будь-яку відповідальність за злочин.

Судячи з оперативності, з якою було зроблено запис, у Кремлі наче заздалегідь "знали", що в небі над Донбасом має статися НП міжнародного масштабу. За однією з версій, терористи мали збити російський пасажирський літак, маршрут якого пролягав поблизу рейсу МН17. Загибель російських громадян мала стати приводом для відкритого введення в Україну російських військ, але бойовики "промахнулися", тим самим крупно підставивши кремлівське начальство.

Повторимося, це - лише версія. Водночас, обмовка прокуратури Нідерландів показує, що голландські слідчі не виключають, що в майбутньому можуть з'явитися нові факти, що проливають світло на те, що сталося.

Оголошення вироку по Гіркіну та його підручним заплановано на другу половину 2022 року, але, як наполягають експерти, це далеко не фінал слідства.

"Навіть після оголошення вироку Міжнародна слідча група у справі про знищення МН17, до якої входять кілька держав, продовжить свою роботу. Розрахунок на те, що можуть з'явитися нові факти або хтось погодиться дати свідчення вже організаторам цього злочину, які віддавали накази на відправлення "Бука" на територію нашої країни", - пояснив у бесіді з "Апострофом" голова Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

У вітчизняному МЗС також вважають, що крапку у цій справі ставити передчасно.

"Позиція сторони звинувачення (прокуратури Нідерландів - "Апостроф") вчергове доводить незворотність покарання за всі злочини, скоєні Росією на нашій території. Кожен злочинець буде знайдений та понесе заслужене покарання. Жорна міжнародного права обертаються повільно, але необоротно. Ми щиро продовжимо цю роботу в тісній співпраці з нашими міжнародними партнерами", - запевнила Еміне Джеппар.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів