RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перший рік Байдена: від зірок у терні

Рівно рік тому Джозеф Байден набув повноважень президента США

Рівно рік тому Джозеф Байден набув повноважень президента США Джо Байден Фото: Getty images

20 січня виповнюється рік від дня інавгурації Джозефа Байдена, але 79-річному власнику Білого дому явно не до урочистостей. Опинившись за кермом, Байден зіткнувся з масою проблем, як внутрішніх, так і зовнішніх. Про успіхи та провали президента Сполучених Штатів Америки за перший рік каденції читайте у матеріалі "Апострофа".

Президент новий, проблеми старі

Перемігши на президентських виборах, Джозеф Байден опинився в досить складній і нестандартній для США ситуації. З одного боку, досі вирував рух Black lives matter, прихильники якого прагнули "крові" прихильників Трампа та всіх, хто не поділяв ліволіберальну ідеологію. З іншого боку, прибічники Трампа звинувачували Демократичну партію у фальсифікації результатів виборів, що вилилося у безпрецедентне в американській історії захоплення Капітолію прихильниками Трампа. Під час цих подій загинуло п'ятеро людей, включаючи одного поліцейського.

Загалом суспільство виявилося максимально поляризованим, і перехідний період у нового президента помітно затягнувся.

Зокрема, застопорився процес формування Адміністрації: процес схвалення кандидатур, запропонованих Байденом Сенату США, успішно блокувався республіканцями. Наприклад, главу ЦРУ Вільяма Бернса зуміли призначити лише через два місяці після інавгурації Байдена, а низка послів досі висить у повітрі. Привід для блокади, до речі, побічно стосується України: республіканець Тед Круз одноосібно зміг затягнути процедуру призначень, вимагаючи від Адміністрації Байдена відновити санкції щодо газопроводу "Північний потік-2".

З внутрішніми викликами в США президент Джозеф Байден упорався "на трієчку": поляризація в суспільстві зберігається, а недовіра до президента та Демократичної партії невпинно зростає. Таким чином, позиціонування Байдена як об'єднувача і примирителя Америки опинилося під питанням.

"У даному питанні вина лежить не лише на Байдені, а й прихильниках Трампа та Республіканської партії, між якими можна ставити знак рівності, бо трампівські ідеї буквально заполонили цю політсилу. Республіканці не хочуть миритися з Байденом, оскільки вони вважають, що Байден – незаконний та нелегітимний президент", - говорить у коментарі "Апострофу" директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик.

За його словами, слід враховувати і той факт, що Байден реалізує політичну програму, яка більше відповідає поглядам представників його політичної партії, тобто лібералам, тому він об'єктивно стикається з неприйняттям протилежної сторони.

"Так що через рік після драматичних подій у Конгресі Америка, як і раніше, розколота, хоча може й не настільки напружена, як це було рік тому", - вважає Володимир Дубовик.

"Рейтинги падають, мілорде"

До всіх бід додається пандемія коронавірусу. Хоча Байден, на відміну від Трампа, і активізував процес масової вакцинації громадян США, провівши щеплення 201 млн людей, але все ж таки пандемія неабияк підрізала крила американській економіці. Інфляція в США побила рекорд сорокарічної давності, і у листопаді 2021 року становила 6,8%.

Фото: Getty images

Все це негативно вплинуло на підтримку Джо Байдена. Згідно з опитуванням CNBC, рейтинг схвалення діяльності президента США Джо Байдена застряг на позначці 41%. Як зазначає більшість респондентів опитування, найбільше занепокоєння викликає економічна ситуація в США — 6 із 10 опитаних американців не схвалюють діяльність Байдена у цій сфері. 72% заявили, що незадоволені нездатністю президента стримати зростання цін на повсякденні товари, і лише 34% вважають, що купівельна спроможність зросла за минулий рік.

І навіть незважаючи на створення 6 млн робочих місць минулого року, розробку законопроекту про інфраструктуру на $1,2 трлн, а також рекордне зростання фондового ринку, сприйняття першого року президентства Байдена вийшло значною мірою негативним. Все це, безумовно, сильно б'є по рейтингах Демократичної партії. І що найголовніше, такі показники напередодні виборів до палати представників США, які пройдуть у листопаді та визначать співвідношення сил у Конгресі, обіцяють демократам аж ніяк не райдужні перспективи.

У Байдена "троїться в очах": Афганістан, Україна, Китай

У зовнішній політиці Байден має ще більше викликів. І разом з тим – і більше провалів. Безумовно, найбільше фіаско – виведення військ США з Афганістану, кадри якого нагадали багатьом американцям події В'єтнамської війни та падіння Сайгона 1975 року. Фотографії та відео паніки людей, які колись співпрацювали з американцями, і були кинуті напризволяще, викликали обурення у світової спільноти.

У зв'язку з цим деякі експерти вважають, що активна діяльність США на українському напрямку виглядає як спроба Байдена компенсувати свої невдачі і стати "великим миротворцем". Втім, український "кейс" може заглухнути, внаслідок чого Білий дім отримає черговий репутаційний удар.

"Ситуація з Україною та погрозами з боку Росії - вкрай непроста. Справа в тому, що перед Байденом накопичується дуже багато викликів, і їх необхідно вирішувати поетапно. Неможливо все відразу вирішити - і по Росії, і по китайському "кейсу", і по Близькому Сходу – все це вимагає дій step by step. На мій погляд, у діях Байдена за українським напрямом йдеться не про перекриття афганського "кейсу", а про те, що в Білому домі хочуть спочатку зняти загрозу з боку Росії. У Держдепі ймовірно вирішили сконцентруватися на знятті напруги у Східній Європі, з виведенням Росії з активної загрозливої позиції та переходу до питання Китаю", - вважає експерт.

Утім, Кулик досить скептично налаштований на перспективи швидкого вирішення проблем навколо окупованого Донбасу.

"Я поки не бачу готовності до поступок з боку Росії. Якщо Держдеп вважає, що він зможе здійснити якусь велику угоду в результаті цих переговорів, то час великих угод закінчився, і сьогодні сказати, що США вдасться без України вирішити українську проблему - неможливо" , – каже Віталій Кулик.

Володимир Путін та Джо Байден Фото: Getty images

Загалом у всій цій зовнішньополітичній активності Адміністрації Байдена складно помітити якусь доктрину чи закономірність, і це відображається на невисокій ефективності його діяльності, вважає Володимир Дубовик.

"З одного боку заявляли, що вони – компетентні професіонали, з іншого – події в Афганістані. Компетентні професіонали не готують виведення з Афганістану таким чином, як це сталося в американців. З одного боку, вони кажуть, що повернулися до Європи, звертають увагу на європейських союзників, і навіть не хочуть блокувати "Північний потік-2". А з іншого - виникає протиріччя з приводу французьких підводних човнів і це погіршує відносини. Насправді на рахунку Білого дому немає якихось серйозних звершень, і немає навіть якогось такого чіткого дотримання тих заявлених планів, які були раніше. Якщо говорити про доктрину Байдена, то вона теж поки що не вималювалася. Його дії - така реакція на те, що відбувається. Минув один рік, може згодом з'явиться якась доктрина як така, але поки що ми її не бачимо", - пояснив Володимир Дубовик.

Крім того, експерт зазначив, що концентрація США лише на Китаї шкідлива, тому що Америка має займатися й іншими справами: США, як і раніше, – глобальна держава. Більше того, якщо Америка виходитиме з різних регіонів, то туди входитиме Китай, що лише збільшуватиме їх вплив у світі, і навпаки знижуватиме вплив Штатів. Тому останнім набагато вигідніше було б знайти точки зіткнення з Піднебесною.

"Зараз американці проводять досить короткозору політику. Є інші важливі напрями, якими вони мають займатися разом із Китаєм", - підсумував Володимир Дубовик.

Як би там не було, але Байден зустрічає першу річницю своєї каденції з цілою купою невирішених проблем, прагнучи групувати їх за пріоритетністю. Втім, на другий рік президентства їхня кількість, схоже, зросте. Тому Білий дім ризикує в певний момент опинитися в цейтноті, коли часу подумати і озирнутися не залишиться зовсім. Отже, і помилок команда Байдена почне робити ще більше. Це стосується, зокрема, й українського напряму, який зараз є ключовим для Вашингтона.

Читайте також

Концерт не за заявками: для кого грав Блінкен у київському барі

Ентоні Блінкен має завдання - зрозуміти що відбувається в Україні

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

Новини партнерів