RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Джонсонгейт: чи втратить Україна свого головного друга у Британії

Усередині Консервативної партії немає консенсусу щодо можливої відставки прем'єра

Усередині Консервативної партії немає консенсусу щодо можливої відставки прем'єра Фото:

У понеділок, 6 червня, члени британського парламенту мають намір розглянути вотум недовіри прем'єр-міністру Борису Джонсону, який відомий активною підтримкою України. Прем'єру "інкримінують" участь у вечірках із розпиванням спиртного, коли по всій країні такі заходи були заборонені. Незважаючи на те, що британські еліти загалом підтримують Київ на тлі російського вторгнення, відставка Джонсона може нести певні ризики для Києва. Хто саме намагається підсидіти британського прем'єра і яка ймовірність, що він втратить посаду, читайте у матеріалі "Апострофа".

Вимога відставки

Голосування щодо недовіри Борису Джонсону пройде в понеділок увечері з 18:00 до 20:00 за лондонським часом, а результати будуть оприлюднені за годину після завершення засідання.

Згідно з інформацією британського видання Sky News, як мінімум 54 парламентарі (15% від загальної кількості депутатів-консерваторів) письмово звернулися до голови Комітету 1922 року (парламентської групи Консервативної партії) Грема Брейді із закликом провести голосування.

Для того, щоб Джонсон втратив посаду, проти нього має проголосувати половина парламентарів від Консервативної партії ще плюс один депутат. Тобто опоненти прем'єра мають набрати 180 голосів.

Публічним підґрунтям для голосування став так званий Partygate - британський уряд і особисто Бориса Джонсона звинуватили в організації вечірок з алкоголем під час епідемії COVID-19, коли як сам уряд заборонив по всій країні проводити подібні заходи.

Наприкінці травня британські журналісти з'ясували, що прем'єр особисто брав участь у вечірках. Його нібито "застукали" під час застілля 13 листопада 2020 року, яке було організовано на Даунінг Стріт з нагоди відпустки директора з комунікацій британського прем'єра Лі Кейна.

Сам прем'єр заявив, що йому незручно перед виборцями і готовий брати на себе відповідальність, але у відставку не піде.

"Борис Джонсон - один із каталізаторів іноземної допомоги Україні. Активність його уряду "стимулює" та інші країни, включаючи і США. Далеко не все, що робить британський уряд для нас, публічно озвучується. Хоча на відомій зустрічі в Рамштайні 26 квітня Джонсон відкрито говорив про те, що РФ є загрозою не лише Україні, а й усьому цивілізованому світу. Тому його відставка може стати негативною новиною для нашої країни", - каже "Апострофу" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Ризик відставки невеликий?

Утім, як наполягають політичні експерти, скандал навколо Partygate – лише вершина політичного айсбергу.

"Скандал навколо вечірки зі спиртним - лише привід. Проти Джонсона намітився бунт так званих "депутатів-односкамієчників", які перемогли в округах з мінімальним відривом. Негативно налаштовані керівники партійних осередків на місцях, які побоюються, що електорат перейде до лейбористів. Заради підвищення рейтингу та перспектив на наступних виборах, вони готові пожертвувати прем'єром. Для Британії подібна ситуація є звичною. Так йшли з постів такі яскраві особи як Уїнстон Черчілль та Маргарет Тетчер", - пояснив "Апострофу" політичний експерт Віталій Кулик.

Якщо Борису Джонсону все ж таки висловлять недовіру, то він залишиться главою уряду до обрання нового лідера партії. Якщо його противники провалять голосування, то повторити процедуру з висловлення недовіри можна буде лише за рік.

Враховуючи ситуації всередині парламентської групи консерваторів, ряд обізнаних співрозмовників ВВС наполягають, що "бунтарі" навряд чи наберуть потрібні 180 голосів. Частину членів кабінету публічно підтримали Бориса Джонсона.

"У прем'єр-міністра є моя 100-відсоткова підтримка в сьогоднішньому голосуванні, і я закликаю колег підтримати його. Він показав результати під час відновлення країни від епідемії коронавірусу і підтримав Україну перед російською агресією. Він вибачився за допущені помилки", - написала у себе у Twitter глава МЗС Великобританії Ліз Трасс.

Постачання британської зброї

Активна реакція уряду Бориса Джонсона на відкрите вторгнення РФ в Україну отримала безліч схвальних відгуків у самій Великій Британії. Навіть противники консерваторів – лейбористи, - озвучуючи претензії до прем'єра, жодного разу не дорікнули йому у зовнішньополітичних промахах після 24 лютого поточного року.

Борис Джонсон став першим лідером уряду країн "Великої сімки", який приїхав до Києва під час російського вторгнення. Тоді британський прем'єр особисто прогулявся Києвом у компанії з президентом Володимиром Зеленським.

Лондон регулярно підтримує Україну постачанням озброєнь. Буквально за день до голосування проти Джонсона стало відомо, що британський уряд надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270 MLRS, які б'ють за цілями на відстані 80 кілометрів.

Поряд із ракетними системами, Великобританія також постачатиме боєприпаси M31A1.

Рішення британського міністра оборони Бена Уоллеса було прийнято у відповідь на прохання українського командування про більш далекобійну та високоточну зброю для захисту від російської важкої артилерії.

"Ми не можемо стояти осторонь, поки російська далекобійна артилерія зрівнює міста і вбиває безневинних мирних жителів. Великобританія подарує Збройним Силам України реактивні системи залпового вогню, щоб вони могли ефективно відображати атаку Росії, що триває", - так Борис Джонсон прокоментував передачу озброєння.

Навіть якщо Джонсона все ж таки "підуть" з посади прем'єра, вітчизняні експерти сумніваються, що це критично позначиться на підтримці нашої країни.

"Йдеться про вотум недовіри з боку партії. У разі, якщо Борису Джонсону доведеться піти з посади, то консерватори вибиратимуть наступного прем'єра зі своїх лав. Навіть за самого негативного сценарію (Джонсон йде у відставку) сумнівно, що це позначиться на нашій країні. Серед консерваторів намітився консенсус щодо підтримки нашої країни. До того ж відставка прем'єра у Британії не означає, що разом із ним мають піти всі міністри", - резюмував у розмові з "Апострофом" експерт аналітичного центру "Українська призма" Олександр Краєв.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів