RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп в облозі: чим загрожують кримінальні справи для екс-президента США

45-го главу Штатів серйозно обклали кримінальними справами та судовими позовами

45-го главу Штатів серйозно обклали кримінальними справами та судовими позовами Фото:

У ексцентричного Дональда Трампа зараз не найкращі часи у своїй політичній біографії. Відкрито плануючи реванш на наступних президентських виборах, він ризикує стати фігурантом судового вироку. Підстав для судового переслідування достатньо: підозри у фінансових махінаціях, незаконне поводження з секретними документами, підбурювання до заколоту та електоральне шахрайство. Якщо один із цих епізодів буде доведений у суді, шлях до Овального кабінету Трампу буде закрито. Якою є ймовірність, що Трамп та його команда юристів "відіб'ються" від звинувачень і чим ризикує Україна у разі його повторного обрання президентом США, читайте у матеріалі "Апострофа".

Махінації з держтаємницею та податками

Агенти ФБР, які обшукали днями резиденцію Дональда Трампа у Мар-а-Лаго у Флориді, знайшли у будинку понад десять пакетів із секретною документацією.

За даними The Wall Street Journal (WSJ), чотири пакети мали позначку "цілком таємно", три - "таємно" і три - конфіденційно. Що саме містилося в цих документах не повідомляється, хоча днем раніше в американську пресу просочилася інформація, що співробітник ФБР серед іншого шукали документи щодо ядерної зброї. Чи йшлося про американську зброю чи з іншої країни, поки невідомо.

Згідно з повідомленням WSJ, під час обшуку також вилучили двадцять ящиків з речами, підшивку фотографій, досьє "президента Франції", указ про помилування соратника Трампа Роджера Стоуна та рукописну записку.

Юристи екс-президента наполягають, що Дональд Трамп перед звільненням поста на законних підставах розсекретив деякі матеріали, але такі пояснення можуть не влаштувати суд. Законодавство США передбачає окрему процедуру зберігання навіть тих документів, з яких вже було знято гриф секретності.

Розслідування ФБР щодо можливого незаконного вилучення секретних документів із Білого дому – лише один із епізодів у довгій низці розглядів, розслідувань та публічних звинувачень, фігурантів яких є 45-й президент США.

"Серйозні іміджеві проблеми почалися у Трампа ще до обшуків у Мар-а-Лаго після того, як він поховав колишню дружину Івану на території власного гольф-клубу. Вкрай сумнівно, що республіканці забудуть такі "фокуси", що б'ють по престижу партії", - говорить у коментарі "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Колишня дружина Дональда Трампа - Івана Трамп - загинула в середині липня імовірно внаслідок нещасного випадку, впавши зі сходів власного будинку. Екс-президент поховав її на території власного гольф-клубу в Бедмінстері, Нью-Джерсі, що дозволило йому уникнути сплати податків. Відповідно до законів штату, місця для поховань не оподатковуються зборами з майна, прибутку чи продажу.

Такими діями Трамп лише посилив підозри в тому, що він при кожній ліпшій нагоді цілком може здійснювати махінації з податками. Прокуратура Нью-Йорка з 2019 року веде розслідування проти Трампа та Trump Organization, підозрюючи їх у незаконному отриманні пільгових кредитів та податкових пільг за допомогою умисного заниження вартості активів.

Ймовірний факт шахрайства мав місце ще до того, як Дональд Трамп став президентом. Сам екс-президент, а також його діти Іванка та Дональд Трамп-молодший близько півроку ухилялися від допитів прокуратури, але суд зобов'язав їх свідчити.

Іванка Трамп та її брат були допитані на початку серпня, а сам екс-президент з'явився на допит під присягою лише за кілька тижнів. Дональд Трамп відмовився відповідати на запитання прокуратури, пославшись на конституційне право не свідчити проти себе. Втім, американські спостерігачі пов'язують таку "мовчанку" з тим, що окрім генпрокуратури Нью-Йорка окремим кримінальним розслідуванням займається ще й прокуратура Манхеттена. Не виключено, що колишній президент мовчав, щоб його свідчення не було використано у другому провадженні. Сам Трамп продовжує називати справи, відкриті проти нього генпрокуратурою Нью-Йорка і окружною прокуратурою Манхеттена, "полюванням на відьом".

Штурм Капітолію та електоральне шахрайство

Дональд Трамп досі наполягає, що перемога на минулих президентських виборах у нього була "вкрадена". Під час підрахунку голосів він наполягав, що дані у низці штатів некоректно відображали реальне голосування. Демократи звинувачують Трампа, що він, ще перебуваючи на посаді на початку 2021 року, особисто тиснув на виборчу комісію штату Джорджія, щоб "знайти додаткові 11780 голосів".

Перерахунок в штаті Трампу, що коливається, були потрібні для підтвердження його версії про це електоральне шахрайство, нібито вчинене демократами. Тоді виборча комісія Джорджії заявила Дональду Трампу, що голоси були підраховані правильно, і переглядати результати вони не мають наміру.

Після таких компрометуючих дзвінків прокуратура округу Фултон у Джорджії розпочала розслідування фактів можливого електорального шахрайства в штаті, за які покладаються не лише штрафи, а й тюремні терміни. Слідство продовжується, але його перспективи залишаються туманними. Прокурорам доведеться довести, що Дональд Трамп, висуючи такі вимоги виборчої комісії Джорджії, знав, що робить шахрайські дії.

Дональд Трамп кілька тижнів виборчого процесу так ретельно критикував своїх опонентів, звинувачуючи їх у брудній грі та крадіжці голосів, що його розлючені прихильники 6 січня 2021 року увірвалися до будівлі Капітолію, влаштувавши там погром. Незадовго до цієї події тоді президент США Трамп на мітингу прихильників повторив свої необґрунтовані звинувачення, чим міг спровокувати незаконні дії.

Демократи звинуватили Трампа у підбурюванні до заколоту, розпочавши чергову процедуру імпічменту. Сенат, контрольований республіканцями, його виправдав, але демократів це зупинило. Влітку минулого року вони створили у Конгресі "комітет 6 січня", який продовжує вивчати діяльність Трампа на посаді президента. Формально конгресмени не можуть проводити судове розслідування, але можуть передати матеріали генеральному прокурору Мерріку Гарланду.

Якщо комітет "розкопає" щось суттєве для суду, то Дональду Трампу загрожують звинувачення у перешкоджанні підрахунку голосів виборців та змова з метою обману Сполучених Штатів через скасування результатів виборів. Такі звинувачення загрожують Трампу не лише солідними штрафами, а й в'язницею. Хоча судові перспективи таких звинувачень лишаються туманними.

"Штурм Капітолію навряд чи вдасться "повісити" на Трампа, а ось ухилення від сплати податків та незаконне вилучення документів, що становлять державну таємницю, цілком можна розкрутити до судового вердикту. Якщо він буде обвинувальним, то про жодне висування в 2024 році і мови бути не може. Але у Трампа хороший захист. Його шанси відбитися в суді становлять 50 на 50, тому ніхто із серйозних американських юристів не ризикує прогнозувати, чим завершаться розслідування та судові слухання", - зазначив "Апострофу" голова Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Амбіції Трампа та ризики для України

Вищезгадані справи – далеко не всі скандали, розслідування та судові процеси, в яких безпосередньо чи опосередковано фігурує особа 45-го президента США. Над Трампом триває справа про сексуальні домагання, в яких його звинуватила журналістка Джин Керролл, а також фінансові зловживання в кампаніях, пов'язаних з екс-президентом.

Дональд Трамп відкидає всі претензії, традиційно називаючи звинувачення брехнею, "полюванням на відьом" з метою позбавити американців можливості ще раз обрати його президентом. Він заявив, що має намір брати участь у наступних передвиборчих перегонах, але поки не готовий сказати, коли саме оголосить про початок виборчої кампанії.

Економічні проблеми пересічних американців, зокрема, штовхають рейтинги Трампа нагору, що дає йому привід розраховувати на перемогу.

"У Дональда Трампа є підтримка низового електорату (близько 39%), але йому поки не вдалося домовитися з партійними спонсорами, а також є різночитання з конгресменами та консервативним крилом Республіканської партії – рейганістами. Група підтримки Трампа (трампісти) усередині партії, виступають за економічну автаркію, мінімізацію участі у світових справах. Рейганістів це категорично не влаштовує. Яка група візьме верх, буде видно ближче до осені, коли завершаться праймериз кандидатами до Конгресу. Тоді стане зрозуміло, пройшли прихильники Трампа через внутрішньопартійне змагання чи ні", - каже " Апострофу" експерт-американіст Олександр Краєв.

Президентські амбіції Трампа є однозначним викликом для України, яка стримує відкрите вторгнення РФ. Якщо у 2016 році Трамп заходив до Овального кабінету, не маючи сформованої команди і, як наслідок, був на "гачку" у Конгресу, то тепер команда має. Якщо на листопадових виборах до Конгресу трампісти збільшать свій вплив у Республіканській партії, то для Києва це може стати тривожним дзвінком.

"Ризики для нас полягають в тому, що Україна для Трампа є подразником. При цьому він і його прихильники вважають за можливе вирішити проблему з Росією одним "великим мазком". Якщо в його першу каденцію його серйозно стримували інститути, то у разі обрання на пост президента він намагатиметься цю систему стримувань та противаг зруйнувати, що явно не відповідає інтересам України", - резюмував Віталій Кулик.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів