RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війська країн НАТО повинні постійно перебувати в Україні до її вступу до Альянсу - американський дипломат

Які гарантії безпеки може отримати наша країна

Які гарантії безпеки може отримати наша країна Фото:

На найближчому саміті Україну не візьмуть до НАТО. Однак її треба інтегрувати в європейську систему безпеки, залучати до роботи безпекових проєктів ЄС. А режим припинення вогню може моніторити миротворчий контингент НАТО на території України. Про це "Апострофу" розповів ДЖЕЙМС БІНДЕНАГЕЛЬ, посол США в Німеччини за часів Білла Клінтона, професор кафедри Генрі Кіссінджера у Боннському університеті, співробітник Фонду Германа Маршала в США.

Читайте також: Саміт НАТО у Вільнюсі: стало відомо, чи поїде Зеленський

Саміт НАТО у Вільнюсі має продемонструвати солідарність у намаганнях відновити стабільну та безпечну Європу. Треба вжити заходів, аби забезпечити перемогу Україні у цій війні та відновлення її контролю за міжнародно-визнаними кордонами станом на 1991 рік. Треба також повністю "заякорити" Україну в НАТО та ЄС, двох безпекових та економічних організаціях, які з 1945 по 2014 роки зробили Європу континентом миру, процвітання та співробітництва.

Найпростішим способом отримати безпекові гарантії та гарантії збереження суверенітету від Заходу для України було б отримання членства в НАТО. Це забезпечило б взаємодопомогу, передбачену статтею 5 Договору НАТО. Після того, як встановиться мир, членство України в НАТО, скоріш за все, стримає будь-яку спробу повторної агресії з боку Росії. Як би там не було, поведінка Путіна засвідчує, що стримування з боку НАТО, в тому числі ядерне, досі є ефективним.

Проте, на саміті у Вільнюсі Україну навряд візьмуть до Альянсу. Складність полягає в тому, що членство України в НАТО призвело б до залучення Альянсу до війни з Росією.

В той же час, члени НАТО мають надати Україні зброю – в тому числі далекобійні її зразки, такі як ATACMS, західні винищувачі, танки – у достатній кількості для здобуття переваги на полі бою. Крім того, аби гарантії безпеки звучали надійно, потрібен План дій щодо членства в НАТО. Це перше.

Друге. Війська країн-членів НАТО мають постійно перебувати в Україні до її вступу в Альянс. Можливо, це буде частина міжнародної військової місії із контролю за дотриманням перемир’я. Також в Україні мають постійно перебувати військові радники із країн НАТО, в тому числі з Німеччини.

Третє. Над Україною необхідно встановити безпольотну зону в рамках міжнародного моніторингу за перемир’ям.

Стаття 42.7 Договору ЄС означає, що країни Євросоюзу мають допомагати країні-члену усіма доступними засобами, якщо на неї скоєно напад. Тож вступ до ЄС надав би європейські гарантії безпеки. Тож навіть якщо вступ до НАТО на порядку денному поки не стоїть, треба прискорити переговори про вступ до ЄС України та Молдови. Це надало б політичне підґрунтя безпековим гарантіям. Такі переговори мають проводитися поруч із розробкою програми комплексної реконструкції постраждалих від війни територій.

При цьому ЄС у межах умов приєднання має усі необхідні інструменти, аби підтримувати демократію та правову державу та допомогти подолати вкорінену в Україні корупцію.

Ну і зрештою, Україну необхідно якомога швидше інтегрувати в інституції безпеки ЄС. Членство в ЄС включає інтеграцію України в оборонну стратегію ЄС із залученням до Постійного структурного співробітництва (PESCO) в рамках Спільної політики безпеки та оборони ЄС.

Читайте також: Потрібна допомога: чому Зеленський перед самітом НАТО об'їздив сусідів

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів