RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

До чого доводить шантаж: як Ердоган відважив ляпаса Путіну

Анкара вирішила поставити Кремль на місце, відпустивши додому "азовців"

Анкара вирішила поставити Кремль на місце, відпустивши додому "азовців" Фото:

Наприкінці минулого тижня президент України Володимир Зеленський здійснив візит до трьох країн східної Європи та Туреччини, де підписав низку документів про військово-технічне співробітництво та заручився підтримкою цих країн щодо нашого вступу до НАТО. Але найнесподіваніше сталося у фіналі. На батьківщину разом із Зеленським повернулися п'ять захисників Маріуполя, командири полку "Азов": Денис Прокопенко ("Редіс"), Святослав Паламар ("Калина"), Сергій Волинський ("Волина"), Олег Хоменко та Денис Шлега, яких у вересні минулого роки обміняли на 55 російських полонених. За умовами угоди, "азовці" мали перебувати в Туреччині за домашнім арештом до кінця війни. Чому Ердоган повернув українських воїнів і як вони вплинуть на перебіг війни, читайте у матеріалі "Апострофа".

Ердоган підвищив ставки

Як тільки стало відомо про те, що командири "Азова", що знаходилися в Туреччині, повертаються додому, влада Росії звинуватила Україну і Туреччину в порушенні домовленостей. Прес-секретар Путіна Пєсков заявив: "Повернення з Туреччини в Україну ватажків "Азова" є не чим іншим, як прямим порушенням умов домовленостей. Причому в даному випадку умови порушила як українська, так і турецька сторони".

За словами Пєскова, Росію нібито ніхто не повідомляв про передачу "азовців". Він наголосив, що за умовами домовленостей "азовці" мали перебувати в Туреччині до "моменту закінчення конфлікту".

Потім, ніби виправдовуючи Ердогана, Пєсков сказав, що в "контексті підготовки до саміту НАТО на Туреччину чинили тиск, а Анкара виявляє солідарність". Росія "все чудово розуміє", зазначив Пєсков, проте "порушення домовленостей нікого не красить".

Читайте також: Київ, острів Зміїний, Херсон і не лише: головні успіхи ЗСУ за 500 днів повномасштабної війни

Своє обурення вчинком Ердогана висловлювали і депутати Держдуми. Наприклад, Олексій Журавльов заявив: "Пам'ятається, Ердоган особисто гарантував, що командування нацистського "Азова" під домашнім арештом у Туреччині буде до закінчення бойових дій. Що ж, чекаємо, як він публічно сам собі відріже язика, як у давнину, бувало, чинили з яничарами, які не тримають свого слова".

Обурювалися і російські соцмережі, багато блогерів закликали навіть запустити по Стамбулу "Сармат".

"Передача "азовців" Україні – це такий гарний ляпас Росії, - каже політолог Віталій Кулик, - Ердоган пішов на такий крок тому, що Росія виставила свідомо неприйнятні вимоги для відновлення зернової угоди. Цими умовами є: підключення "Россільгоспбанку", який контролює Патрушев-молодший, до системи міжнародних платежів SWIFT, відновлення поставок запчастин для сільгосптехніки, зняття обмежень на страхування та перестрахування російських суден, а також доступ до портів, відновлення аміакопроводу Тольятті-Одеса, розблокування закордонних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних із транспортуванням та виробництвом добрив".

За словами експерта, Путін спробував шантажувати Україну, Туреччину та світову спільноту відмовою продовжити зернову угоду. Це викликало негативну реакцію у Туреччини, і Ердоган нагадав, що він має інструменти тиску, у тому числі й показове повернення "азовців" Україні.

Згоден з Віталієм Куликом і директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Звільнення командирів "Азова" свідчить про крайню точку роздратування Ердогана діями Путіна. Йдеться про зернову угоду, і Путін чудово розуміє, що для Ердогана зернова угода є вкрай важливою. Він вважає її своїм успіхом. Ердоган продемонстрував можливість підвищення ставок на переговорах з Росією. Ердоган показує Путіну, як далеко він може піти", - зазначив експерт.

"Що ж стосується домовленостей про те, що "азовці" зобов'язані перебувати в Туреччині до закінчення війни, то про них ми знаємо тільки зі слів, а спроба з боку Пєскова "відмазати" Ердогана і спробувати продемонструвати все це як тиск Заходу на Туреччину - нікчемна", - вважає Семиволос.

Уже в понеділок, 10 липня, стало відомо, що Кремль вкотре пропустив ляпас від Ердогана і не має наміру загострювати відносини з Туреччиною через передачу Україні "азовців". Прес-секретар Путіна Пєсков заявив журналістам наступне: "Дуже важливо, що на відміну від низки країн так званого колективного Заходу, Туреччина зберігає з нами діалог і, більше того, підтримує його на високому і вищому рівні. Ми будемо використовувати ці канали діалогу, щоб роз'яснювати нашу позицію та враховувати цю ситуацію при наступних домовленостях у різних галузях".

Ще скажуть своє слово

Повернувшись до України, "азовці" дали брифінг у Львові та заявили про свої наміри повернутися на фронт. Командир "Азова" Денис Прокопенко сказав: "Я глибоко впевнений, що армія – це командна робота, і з сьогоднішнього дня ми разом з вами продовжимо боротьбу, ми обов'язково своє слово ще скажемо у бою... І ми зробимо все можливе та неможливе, щоб прискорити цей процес, і щоб війна дійшла до свого логічного завершення".

Журналісти запитали Прокопенка, чи повертатиметься він на фронт і той відповів ствердно: "Звичайно. Для цього ми повернулися в Україну. Це наша найголовніша мета".

Слова свого товариша підтвердив і замкомандира "Азова" Святослав Паламар: "Ми повернулися і далі ми робитимемо свою роботу. Ми – військові, ми давали присягу".

Як стверджує у своєму аналітичному звіті американський Інститут вивчення війни (ISW), звільнення командирів захисників "Азовсталі" викликало "розкол" у РФ і вдарило по настроях у лавах російських військовослужбовців. Російська спільнота продовжує звинувачувати Кремль у тому, що він довірився Туреччині у дотриманні угоди та утриманні українських військових.

"Повернення "азовців" однозначно позитивно вплине на морально-психологічний стан ЗСУ, - говорить у коментарі "Апострофу" військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець, - Що стосується їхньої участі у бойових діях, коли і куди їх спрямують, то щось конкретне я сказати не можу. Про це знає лише військове керівництво. Однозначно можна сказати, що ці хлопці мають унікальний бойовий досвід та можуть його передати іншим”.

Читайте: Росія і Туреччина не раз "кидали" один одного: що чекає на Ердогана після повернення в Україну "азовців"

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Новини партнерів