RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Дрони над Москвою: як знову постраждав ніс Путіна

Жодної "санітарної зони" в Україні, як цього хочуть у Кремлі, не буде

Жодної "санітарної зони" в Україні, як цього хочуть у Кремлі, не буде Фото:

У понеділок, 24 липня, безпілотники вкотре атакували російську столицю. Один із дронів впав навпроти Військового університету імені князя Олександра Невського, ще один БПЛА впав приблизно за 500 метрів від будівлі Міноборони РФ, а інший – потрапив до приміщення бізнес-центру на вулиці Лихачова. Черговий наліт на Москву підтверджує стару версію про те, що російське командування не здатне прикрити власні території, що знаходяться на значній відстані від лінії фронту в Україні. На цьому тлі недавні заяви Володимира Путіна, який мріє створити на території нашої країни "санітарну зону" для захисту території РФ, а також його загрози бити по авіабазах НАТО з F-16 для ЗСУ виглядають ненауковою фантастикою. Чому кремлівському диктатору вкотре вказали на "дірки" у російській обороні, читайте у колонці військового аналітика Дмитра Снєгірьова, спеціально для "Апострофа".

Чим довше продовжується відкрите вторгнення РФ в Україну, тим більше питань викликає адекватність Володимира Путіна, його можливість сприймати поточну військово-політичну реальність та ухвалити відповідні рішення. Чергова атака дронами на Москву (а раніше, слід нагадати, БПЛА досяг Кремля), ставить під сумнів заяви Путіна щодо "санітарної зони" в Україні, якщо на територію РФ далі продовжуватиме що-небудь прилітати.

Під "санітарною зоною" Путін розумів території, які унеможливлюють обстріл з території РФ. Такі тези викликають легку іронію. Як приклад, можна згадати використання дронів для ударів по військових об'єктах на аеродромі Енгельс, що розташований від українського кордону на відстані 650 км. До речі, цю відстань приблизно можна порівняти з відстанню до Москви. Погана новина для Кремля полягає в тому, що на озброєнні у ЗСУ є безпілотники з дальністю поразки понад тисячу кілометрів.

Питання до Володимира Путіна та кремлівських "стратегів" в цілому, якщо вони ще не забули як виглядають географічні карти, - куди ви відсуватимете так звану "санітарну зону" за таких технічних характеристик українських БПЛА? І взагалі, наскільки реальні подібні сценарії з огляду на недавні повідомлення прямо з лінії бойового зіткнення. Російське командування не здатне прикрити навіть власні території. Нещодавні події на території Білгородської області наочно показують повний хаос і неспроможність протидіяти зовнішнім чинникам та різноманітним військовим форс-мажорам.

Читайте: Росія таємно імпортувала з Китаю БПЛА на 100 млн доларів: дані розслідування

Кремлівський диктатор перебуває в паралельній реальності, заявляючи, що Москва у відповідь на порушення деяких "червоних ліній" завдала ударів головному управлінню Міністерства оборони. Путін систематично розписується в тому, що він зовсім не контролює саму течію так званої "спецоперації". Навіть гірше — фактично самоусунувся, чудово розуміючи подальші наслідки як контрнаступ ЗСУ, а також зростання протесту всередині РФ.

Аналогічними по дурості були також заяви Путіна, зроблені минулого місяця, коли він на Санкт-Петербурзькому міжнародному форумі говорив, що Москва може завдавати ударів по авіабазах за межами України, якщо там базуватимуться винищувачі F-16, надані західними партнерами для потреб ЗСУ. За його словами, НАТО "залучається до війни в Україні", оскільки допомагає Києву військовою технікою, а зараз "розглядається варіант поставки літаків". На його переконання, це "серйозна небезпека подальшого втягування НАТО у цей збройний конфлікт". У результаті рішення про початок тренування пілотів і зараз, за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, F-16 можуть почати літати в небі до весни наступного року.

У контексті ситуації на фронті, постійної "бавовни" на окупованих територіях, включаючи і тимчасово захоплений Крим, а також нальотом БПЛА на Москву абсолютно безглуздими виглядають слова Путіна про нібито "третю світову війну", в якій, за його словами, не буде переможців. Кремлівське командування не справляється з рівнем викликів, спровокованих їхньою "спецоперацією" проти нашої країни. Якщо конфлікт вийде за межі нашої країни, ризику для Кремля стане ще більшим.

Видно, що Путін хотів спровокувати країни НАТО на удар, але Москва не знає, як це зробити у вигідному форматі. Досить, як у березні в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем два російські Су-27 перехоплювали американський військовий розвідувальний БПЛА MQ-9 Reaper. Вони не ризикнули його обстріляти, тому підлітали до дрону, обливаючи його авіаційним паливом, щоб вивести з ладу електроніку та механічні частини.

У цьому контексті слова Путіна щодо ударів по західних авіабазах із винищувачами для України, створення "санітарної зони", щоб БПЛА не долітали вглиб російської території, а також загрози "третьої світової війни" - все це розраховано на внутрішнього російського споживача.

Лякати Захід "третьою світовою" та загрожувати "червоними лініями" безпілотниками над Кремлем безглуздо. Про Третю світову війну не йдеться. Йдеться про безпосереднє воєнне вторгнення РФ на територію України, яке наша країна відображає за сприяння іноземних партнерів. Нагадаю, що і прем'єр-міністр Британії, і представники адміністрації США неодноразово заявляли про підтримку України, допоки вона не переможе.

Путін постійними міркуваннями про "червоні лінії" та "третю світову", в якій не буде переможців, грає в стару гру щодо підвищення ставок із Заходом, але такий підхід ще якось себе виправдовував до відкритого вторгнення взимку минулого року. Зараз, коли військові по всьому світу переконалися в тому, на що реально здатна друга армія світу, путінські загрози виглядають невмілим шантажем. Особливо коли російська державна машина починає скрипіти, то "бунту Пригожина", то від нездатності прикрити навіть власну столицю від БПЛА противника.

Читайте також: Москва під ударами: з'явилися нові кадри наслідків атаки безпілотників

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси