RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зустріч із нотками розчарування: чи дасть Байден Україні ракети ATACMS

Незважаючи на підтримку, у Вашингтоні зараз не готові давати Україні далекобійну зброю

Незважаючи на підтримку, у Вашингтоні зараз не готові давати Україні далекобійну зброю Фото:

Цього тижня Володимир Зеленський здійснив вояж у США. Президент України виступив на Генеральній асамблеї ООН, провів зустрічі з американськими сенаторами та конгресменами, відвідав Пентагон та поговорив з його головою. Але головною подією візиту до США все ж таки стала зустріч Зеленського та Байдена, оскільки на ній обговорювалися основні питання співпраці між країнами. Про що домовилися президенти України та США читайте у матеріалі "Апострофа".

Як і очікувалося, після зустрічі Зеленського та Байдена американський президент заявив про надання США чергового пакету військової допомоги Україні загальною вартістю 325 мільйонів євро.

До нього ввійшли:

- ракети AIM-9M для протиповітряної оборони;

- Додаткові боєприпаси для HIMARS;

- Системи протиповітряної оборони Avenger;

- кулемети для боротьби з безпілотними авіаційними системами;

- 155-мм артилерійські снаряди, включаючи DPICM (касетні);

- 105 мм артилерійські снаряди;

- ракети з оптичним відстеженням та провідним наведенням (TOW);

- протитанкові системи Javelin та AT-4;

- понад 3 млн. боєприпасів для стрілецької зброї;

- 59 легких тактичних машин;

- боєприпаси для знешкодження перешкод;

- запасні частини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.

Окрім цього, Байден заявив, що вже наступного тижня в Україну прибудуть перші танки "Абрамс".

Читайте: Олена Зеленська у молочному костюмі відвідала Білий дім та зустрілася з Байденами: фото

"Пакет допомоги стандартний, до якого ми вже звикли, - сказав у коментарі "Апострофу" військово-політичний експерт Олександр Коваленко, - але розчарувала відсутність у цьому пакеті систем ATACMS".

За словами експерта, ці ракети могли б нам серйозно зараз допомогти.

"Наявність ATACMS значно б підвищила можливості ураження об'єктів російських окупантів. Зараз ми використовуємо Storm Shadow або SCALP. Але їх носієм є бомбардувальник СУ-24 , - каже Коваленко, - Зрозуміло, що літак має прив'язку до певного аеродрому. А окупанти по аеродромах, на жаль, можуть завдавати удари. До того ж склад із цими ракетами теж має розміщуватись у найближчому радіусі від аеродрому. Ну і коли цей літак піднімається у повітря, росіяни про це знають”.

А перевага ATACMS, за словами експерта, у тому, що ця ракета встановлюється на М-142 HIMARS.

"Їх у нас достатньо і жодну таку установку росіяни за півтора роки не знищили. Тому ми можемо їх використовувати по всій лінії фронту. Більше того, ATACMS на зберіганні в США набагато більше, ніж тих же Storm Shadow та SCALP у Британії та Франції разом взятих", - пояснює Олександр Коваленко.

Проте ракети ATACMS, про які неодноразово просила Україна, США раніше теж обіцяли надати.

Так, напередодні візиту Зеленського до США, видання Foreign Policy повідомило, посилаючись на власні джерела, що всі відомства США погодилися відправити ЗСУ тактичну ракетну систему ATACMS.

"Якщо цього не станеться, то це тому, що сам Байден сказав "ні" , - заявило джерело видання.

І ось тут виникає питання: "Чому Байден все ж таки сказав ні?".

На думку радника глави Офісу Президента України Михайла Подоляка, Сполучені Штати та весь світ звик до певного способу життя.

"Поки що вони не готові приймати швидкі рішення, адже враховують багато різних речей. Це пояснює, чому деякі питання досить довго розглядаються. Для нас рішення надати ATACMS вкрай важливе. Для них ці рішення – не ситуативні, а політичні", - заявив Подоляк, - Такі рішення впливатимуть на баланс сил у світі. Саме тому Захід вагається, коли йдеться про надання якогось справді серйозного озброєння".

А ось Олександр Коваленко політичного підґрунтя у "ні" Байдена не бачить.

"Це не політика і не бюрократія. Це, швидше, питання технічного порядку, тому що ATACMS має один мінус – це балістична ракета. А росіяни мають засоби ППО С-400, ЗРК Бук-М2/3 , які збивають такі ракети. І для американців буде неприємно, якщо, наприклад, вони передадуть Україні 100 ATACMS і з них 25 буде збито. Американці не хочуть ризикувати своєю репутацією ", - зазначає експерт.

Утім, і Михайло Подоляк, і Олександр Коваленко вважають, що ATACMS у нас будуть.
"Менше емоцій у стилі "все пропало". Ніщо ніколи не пропадає. Поки хтось живий, то він може отримати результати. На тисячний раз скажуть "ні", а на тисячу перший – "так". І цей тисяча вперше вирішить долю історичного процесу. Просто працюємо", – резюмував Подоляк.

"Я впевнений, що ATACMS нам дадуть, але після того, як ми повністю нівелюємо ешелоновану систему ППО росіян на тимчасово окупованих територіях", - зазначив Коваленко.

Так, власне, і сам Володимир Зеленський, спілкуючись із журналістами у Вашингтоні, сказав, що Україна наполегливо працює над отриманням далекобійної зброї, і результати цієї роботи "будуть помітні через деякий час".

І схоже, Вашингтон все ж таки найближчим часом протестує ракети у нас. Як зазначає NBC News, Байден повідомив Зеленському, що США надішлють Україні невелику кількість ракет ATACMS. З огляду на побоювання, схоже, у Штати все ж таки вирішили дати нам кілька одиниць, так би мовити "на пробу".

Читайте: Без ATACMS: у Білому домі розкрили головні теми переговорів Зеленського та Байдена

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів