RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Військова допомога від США: на що Україні розраховувати у 2024 році

На надання допомоги впливає кілька факторів

На надання допомоги впливає кілька факторів Питання допомоги Україні на 2024 рік вирішується у США Фото: radiosvoboda.org

Питання надання допомоги Україні зараз чи не найбільше обговорюється у Штатах. Білий дім вже направив Конгресу термінове повідомлення. А під час голосування до сенаторів звернеться Володимир Зеленський. Тож чи отримає Україна необхідну допомогу та чому це питання настільки затягнулося - в етері Апостроф TV пояснив директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Військова допомога від США - це левова частка підтримки України, яка дає нам можливість вести боротьбу з російською агресією. Зараз відбувається наступна ситуація. На цей рік була закладена певна сума фінансування Сполученими Штатами. Превалюючим механізмом було те, що США надають нам зброю з власних складів, тобто з власного забезпечення. Натомість, щоб замінити її і не порушити власну обороноздатність, як це передбачено американським законодавством, потрібно фінансувати потреби для американських виробників, щоб вони поповнили склади.

Читайте: "Шахеди" більше не страшні: Британія передала Україні новітню зброю

Відповідно ми приходимо до того, що закінчується рік, природньо закінчуються суми, які були виділені Україні. І залишається фактично 3% до кінця року. Для того, щоби ця допомога надходила стабільно у 2024 році, Білий дім звертається до Конгресу з пакетом допомоги, який для України має складати понад 60 млрд доларів сумарно - включаючи макрофінансову допомогу і допомогу на зброю.

Ясна річ, що зараз це все проходить через призму виборчої кампанії у США. І заяви адміністрації Байдена, які почастішали, здійснюються не лише тому, що вони переживають за підтримку для України, а ще й через внутрішньополітичну ситуацію. Таким чином демократи хочуть показати, що республіканці не поспішають виділяти кошти Україні і це викликає занепокоєння, а отже вони ставлять це під сумнів.

Разом з тим, за тією інформацією, якою я володію, підтримка для України на наступний рік від США буде. І це вже очевидно. Це також підтвердив і спікер Палати представників Джонсон. Він сказав, що Конгрес розуміє важливість цього питання і розгляне його.

Просто це все пройде важче, ніж минулого року, бо це проходить через виборчу кампанію у США. Зокрема йдуть серйозні дискусії, як виділяти кошти. І це стосується не лише України, а й Ізраїлю, Тайваню і інших партнерів США у південно-східному азійському регіоні.

Тож враховуючи низку тенденцій, можна говорити, що допомога Україні буде. Так, Стокгольмський інститут миру підтвердив, що попри різні дискусії рівень виробництва зброї європейськими концернами зростатиме - це все буде постачатись в Україну, тому що європейським арміям не буде потрібно стільки. У Штатах буквально цього тижня були дискусії з представниками оборонних індустрій, які займаються виробництвом зброї для Україні. Так от, американські і європейські компанії зараз зайняті тим, що збільшують виробничі лінії потужності, додатково шукають людей на виробництво. Навряд чи вони робили б такі кроки, якби були запевнення, що подальшої допомоги не буде.

Взагалі наступний рік буде дещо турбулентним у США, тому що будь-яка тема, зокрема у зовнішній політиці, буде оцінюватися через внутрішньополітичну ситуацію і буде використовуватись у виборчих перегонах - і нам до цього треба бути готовими. Але рівень підтримки на наступний рік для України буде.

Читайте: Німецька розвідка помиляється: за скільки РФ зможе відновитися для нової війни і що робити Україні

Щодо потреб України і можливостей союзників. Цифра у 17 мільйонів снарядів, яку ніби то озвучили главі Пентагона Остіну у Києві - це досить велика цифра навіть для потужностей, які зараз нарощує Захід. Для розуміння, США у 2025 році планують вийти на виробництво 3-3,5 млн снарядів на рік. І це нормальний показник. У 2024 році вони хочуть вийти на показник 1-1,5 млн. Великі французькі і німецькі виробники також хочуть вийти на рівень потужності 3-4 млн на рік. Відповідно для того, щоб зібрати таку кількість, навіть якщо сюди наше виробництво, Корею, Пакистан та інші можливості, то теоретично вся Європа зі Штатами і іншими союзниками за найкращого сценарію можуть стільки виробити. Але це теоретично, якщо складуться всі умови. І це може статися не раніше 2025 року, бо треба час, щоб вийти на такі потужності.

Так, артилерія відіграє важливу роль. Але ми так само маємо звернути увагу на те, що говорив Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний. А він говорив про технологічну перевагу як важливий аспект, тому що попри все ми входимо в певний паритет. Тобто ми входимо в ситуацію, коли на сьогоднішній день і російські війська не можуть здійснити якогось масштабного наступу і прориву, і нам важко це зробити. Тому тут важлива технологічна перевага. І якщо ми говоримо про снаряди Excalibur, або такі артсистеми як французькі Caesar чи німецькі Panzerhaubitze чи інші, то вони дають можливість здійснювати постріли на 3-4-5-7 км далі, ніж російські (залежно від типу зброї і снаряда). А це означає, що ми можемо бути ефективнішими в контрбатарейній боротьбі. І ця ефективність дає нам можливість з меншою кількістю снарядів наносити ураження по ворогу.

Так само й інші елементи, які активно запроваджуються. Ті ж дрони, які виконують функцію мінометного вогню на ближньому радіусі дії. Дрони-камікадзе справляються надзвичайно потужно, швидше навіть, ніж міномети.

Зрештою я веду до того, що крім кількісного потенціалу нам потрібен і якісний, тому що технологічна перевага, інноваційність ухвалення рішень дає нам змогу триматися і знищувати велику кількість ворога.

Читайте: Безугла є лише інструментом: що насправді стоїть за нападками на Залужного

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників