RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Орбана дотиснули: чому Угорщина погодилася зняти вето

Приїзд Сійярто до Ужгорода ознаменував різку зміну позиції Будапешта

Приїзд Сійярто до Ужгорода ознаменував різку зміну позиції Будапешта Фото:

У понеділок, 29 січня, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто приїхав до Ужгорода, де провів переговори з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Сіярто, який раніше не мав жодних добрих почуттів до України, цього разу розсипався у компліментах. Більше того, чиновник, наближений до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, заявив, що Угорщина не перешкоджатиме виділенню Україні допомоги від ЄС. Чому Угорщина змінила свою позицію щодо України, читайте у матеріалі "Апострофа".

Візит глави МЗС Угорщини до України готувався заздалегідь. Ще 19 січня Андрій Єрмак зателефонував із Сіярто телефоном.

"Ми налаштовані на відкритий діалог з обговорення двосторонніх відносин між нашими державами", - наголосив тоді Андрій Єрмак.

"Ми, звичайно, не змінимо нашу миротворчу позицію, але я з нетерпінням чекаю на нашу особисту зустріч у січні, коли ми матимемо можливість обговорити актуальні двосторонні питання", – зазначив у відповідь Сіярто.

Читайте: Під загрозою економіка Угорщини: в ЄС розробили антиорбанівський план на випадок вето

Мета зустрічі також тоді озвучувалася. Україна зацікавлена в отриманні допомоги від ЄС у сумі 50 млрд євро та в початку переговорів про вступ до Євросоюзу. Обидва ці кейси, як відомо, заблокував прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

"Ми працюємо над організацією зустрічі двох лідерів у найближчому майбутньому. Також обговорили просування України на євроінтеграційному шляху", – зазначив Єрмак після телефонної розмови із Сіярто.

І ось у понеділок, 29 січня, Петер Сіярто приїхав до Ужгорода. Але вже на КПП під час переходу угорсько-українського кордону він почав розсипатися в люб'язностях голові Закарпатської області Віктору Микиті.

За словами глави угорського МЗС, Микита "приніс на Закарпаття абсолютно новий підхід: культуру примирення, щоб українці та угорці могли жити поруч у мирі та злагоді".

В Ужгороді на Сіярто чекали Дмитро Кулеба та Андрій Єрмак. Як повідомили в Офісі президента України, "очікується відвертий та конструктивний діалог для налагодження відносин між державами".

Про те, що переговори матимуть позитивний результат щодо виділення Україні фінансової допомоги від ЄС, стало відомо заздалегідь.

Як повідомило видання Reuters, Угорщина офіційно заявила про готовність до компромісу, який дозволить профінансувати пакет допомоги Україні від Євросоюзу на суму 50 млрд євро. Брюссель отримав відповідний лист від уряду Угорщини про те, що принципова згода є і Будапешт блокуватиме допомогу не буде.

Виникає питання, що спонукало Орбана зняти блокування.

Інформагентство Financal Times напередодні написало з посиланням на свої джерела про те, що ЄС нібито підготував план економічних санкцій проти Будапешта, якщо він і далі блокуватиме підтримку України. Мета санкцій – завдати шкоди економіці Угорщини та таким чином змусити її зняти вето. Щоправда, згодом у ЄС спростували, що погодили удар по економіці Угорщини. Співрозмовник агентства сказав, що "наведений у матеріалі план є довідковою запискою, написаною Секретаріатом ради під свою відповідальність, яка описує поточний стан угорської економіки".

"Я думаю, що цей план ЄС був реальним, - каже в коментарі "Апострофу" політолог Віталій Кулик, - Євросоюз мав намір обмежити Будапешту фінансову допомогу за багатьма програмами, а далі виключити Угорщину від прийому рішень до ЄС. А як тільки ЄС би це відкотив, то можливий був повний бан Угорщини".

За словами експерта, це вплинуло б на населення Угорщини та на рейтинги самого Орбана.

Такої ж думки дотримується і експерт-міжнародник Володимир Воля: "Загрози дестабілізувати економіку Угорщини були цілком допустимими. Орбану тоді довелося б дуже нелегко. Це позначилося б на суспільно-політичній обстановці в країні та на рейтингах партії Орбана".

"На мій погляд, позиція Орбана змінилася ще 14 грудня на Раді ЄС, коли його відправили рахувати горобців, - пояснює Володимир Воля , - Орбан тоді вже зрозумів, що може стати нерукопожатним навіть серед членів ЄС і змушений зважати на глав європейських держав".

Володимир Воля вважає, що Орбан погодився зняти блокування допомоги для України, оскільки не захотів бути у Євросоюзі "троянським конем" Путіна.

"Щоправда, погоджуючись розблокувати нам допомогу, Орбан намагається зберегти обличчя перед своїм електоратом. Його радник заявив, що Угорщина йде на поступки, але на певних умовах", - каже Володимир Воля.

"Допомога Україні розрахована на 3 роки і Орбан пропонує голосувати не одразу пакетом, а щороку, припускаючи, таким чином, що він щорічно торгуватиметься. Однак, наскільки мені відомо, ЄС хоч і погодився, але вигадав уже проти цього запобіжники", - каже Віталій Кулик.

За словами політолога, Орбан, намагаючись зберегти обличчя перед своїми виборцями, вже почав проводити пропагандистську кампанію.

"В угорських виданнях, підконтрольних Орбану, вже з'явилися матеріали із контекстом: "Ми пішли на поступки заради європейської єдності", - резюмує Віталій Кулик.

Версію про те, що Орбан піддався тиску ЄС, побічно підтвердив після закінчення переговорів на спільній прес-конференції Петер Сійярто. Він заявив: "Щодо 50 мільярдів України, це не двосторонні домовленості. Це питання ми обговорюватимемо в Брюсселі".

Читайте: В Угорщині заявили про претензії на Закарпатті, якщо Україна програє війну

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів