RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відповісти за слова: чи відправить Євросоюз війська в Україну

Заява Макрона схвилювала не тільки Захід, а й російських агресорів

Заява Макрона схвилювала не тільки Захід, а й російських агресорів Фото:

У понеділок, 26 лютого, на саміті на підтримку України президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не відкидає можливості відправки західних військ в Україну в майбутньому. Слова французького лідера одразу викликали резонанс як серед глав країн НАТО, так і в Росії. Про те, наскільки це реально, якою можуть бути в Україні ці війська і для чого така заява була зроблена, читайте у матеріалі "Апострофа".

Все можливе для досягнення цілей

Президент Французької республіки після переговорів із союзниками України в Парижі, виступаючи на прес-конференції, сказав, що союзники зроблять "все необхідне, щоб Росія не змогла виграти цю війну". У цьому контексті він зазначив, що відправлення західних військ в Україну в майбутньому "не можна виключати", хоча одразу зауважив, що "сьогодні немає консенсусу щодо офіційного, ухваленого та схваленого відправлення військ".

Макрон пояснив свою заяву так: "Багато людей, які сьогодні кажуть: "Ніколи, ніколи", були тими самими людьми, які два роки тому говорили: "Ніяких танків, жодних літаків, ніяких ракет далекого радіусу дії".

"Давайте матимемо смирення визнати, що ми часто відставали від графіка на шість-дванадцять місяців. Це і було метою сьогоднішньої дискусії: все можливо, якщо це корисно для досягнення нашої мети", – додав президент Франції.

Читайте: Ніколи не кажи "ніколи": що лідери країн НАТО говорять про відправку військ на війну

Уранці у вівторок, 27 лютого, прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь підтримав Макрона. "Ми не можемо прийняти, що авторитарна країна може захопити демократичну країну", - сказав він в інтерв'ю виданню RTL.

Атталь додав, що він не хоче, щоб його та наступне покоління зростало у світі загроз.

Фіцо замість Орбану

Цікаво, що ще напередодні паризького саміту президент Словаччини Роберт Фіцо, після засідання словацького Радбезу, на брифінгу, не називаючи своїх джерел, сказав, що "низка країн-членів НАТО та ЄС розглядають можливість відправлення своїх військ в Україну на двосторонній основі".

"Я не можу сказати, з якою метою і що вони мають там робити", - додав він і зазначив, що Словаччина своїх солдатів в Україну не відправлятиме.

Далі Фіцо почав розмірковувати про ризик великої ескалації війни в Україні та "провал" стратегії Заходу щодо підтримки Києва у протистоянні з Москвою.

"З вуст Фіцо це прозвучало так, ніби НАТО – це розпалювачі війни, і що західні партнери України підтримують агресію та розпалюють війну, - сказав у коментарі керівник Центру військово-польових досліджень Олександр Мусієнко, - Фіцо спробував виправдати Путіна. Раніше цим займався Орбан".

На думку експерта, це безглузді виправдання.

"Це Росія почала війну 10 років тому. І Росія почала повномасштабну війну два роки тому. Це Росія скоює військові злочини проти людяності, Росія та Путін загрожують систематично ядерною зброєю. Це все Росія робить. Нічого не переплутав пан Фіцо, роблячи такі заяви? Тобто "зрозуміти і пробачити" Росію не вийде", - наголосив Мусієнко.

Власне, із Росії теж посипалися коментарі, як завжди, у хамській манері. Віце-спікер Ради Федерації Костянтин Косачов заявив, що відправку європейських військ в Україну можна буде трактувати як оголошення війни.

"Це - ознака, за якою вже не просто участь НАТО у війні (це давно відбувається), але може трактуватися як включення альянсу до прямих бойових дій, а то й як оголошення війни", - написав сенатор у телеграм-каналі.

Та й не обійшлося без коментаря головного алкоголіка Росії Дмитра Медведєва. Наводити його марення, сповнене загроз, тут немає сенсу.

Що сказали у країнах НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що "союзники щодо НАТО надають безпрецедентну підтримку Україні", але планів відправляти війська немає.

Президент Польщі Анджей Дуда відразу після зустрічі на саміті наголошував, що "найгарячіша дискусія була навколо питання відправки військових до України, і тут також не було абсолютно жодної згоди". Пізніше він зазначив, що рішень щодо відправлення польських військових до України "абсолютно немає".

Не має наміру відправляти своїх військових до України та Швеції, що випливає із заяви прем'єр-міністра королівства Ульфа Крістерсона.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте відповів на слова Макрона ухильно. За його словами, питання відправлення військ не було головною темою переговорів у понеділок.

У Білому домі також заявили, що не планують відправляти свої війська до України.

А міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто очікувано заявив, що конфлікт треба не посилювати, а закінчувати.

Чи буде бумеранг?

"Заява Макрона - суто політичний крок, - говорить у коментарі "Апострофу" директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, - Макрон претендує зараз на провідну роль у Європі тому і робить такі заяви. Він, до речі, вже заявляв про те, що потрібно створити армію Євросоюзу".

На думку експерта, направляти свої війська в Україну як самостійна одиниця країни ЄС не будуть.

"Країни ЄС проводять своїми військами лише якісь антикризові операції. Для того, щоб вести наземні військові операції, у них не вистачить сил. Крім того, вони бояться Росії, про що і свідчать усі ці дискусії", - пояснив Сунгуровський.

Журналіст, автор проекту "Наші гроші" Юрій Ніколов також вважає, що європейські країни відправляти в Україну свої війська не будуть.

"Зрозуміло, що не відправлять воювати. Але понюхати пороху європейським воїнам, які ніколи не воювали по-справжньому, не завадило б", - зазначив журналіст.

Водночас Микола Сунгуровський не виключив, що поява військових із країн НАТО в Україні цілком можлива: "Відправлення військових з країн НАТО і ЄС можливе лише на рівні добровольців. Є Французький легіон, який може влитися в іноземний легіон ЗСУ".

З цим твердженням погоджується і Олександр Мусієнко.

"Ми підписуємо гарантії безпеки з деякими країнами, і для нас було б непогано, якби ці країни приєднувалися, зокрема, і своїми контингентами. І я не виключаю, що це станеться. Я раніше казав, що Британія в певний момент може направити свій експедиційний корпус в Україну для звільнення Криму і зроблено це буде під виглядом груп в інтернаціональному легіоні. Зрозуміло, що ніколи це не буде із розпізнавальними знаками", - пояснив експерт.

"А до міжнародного легіону можна вступити офіційно і підписати договір. І ось коли таких легіонерів стане дуже багато, то для Кремля буде привід задуматися, тому що не тільки їм можна їздити світом, вербувати найманців в Африці, Латинській Америці, Непалі", - підкреслив Мусієнко.

За словами Олександра Мусієнка, розширення таким чином іноземного легіону в лавах ЗСУ стане бумерангом для Путіна.

"Росія направляла своїх "зелених чоловічків" до Криму, і Путін відмовлявся. Треба було йому розуміти з самого початку, коли він робив ці стратегічні помилки, що це бумерангом колись до нього повернеться", - каже експерт.

"І я не виключав би участі країн у складі міжнародного легіону. Тут все можливе. Особливо з приводу деокупації та демілітаризації Криму", - резюмував Олександр Мусієнко.

Але якщо навіть країни НАТО та ЄС не допоможуть військами, то на саміті в Парижі ухвалено важливе рішення щодо зброї, на яке звернув увагу Юрій Ніколов.

"Макрон перестав блокувати закупівлі снарядів для України за межами Євросоюзу. Тобто нарешті злякався наступу рашистів на Європу настільки, що дасть нам снарядів нехай і не власного виробництва (не запрацює сам), але й затримає рашистів подалі від Парижа", - написав журналіст.

Читайте також: Макрон оголосив про створення коаліції з постачання Україні ракет великої дальності

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів