RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Бити по Росії: чи визнав Захід свої помилки

Валентин Бадрак про важливі міжнародні рішення щодо України

Ракети HIMARS - курс на Росію Ракети HIMARS - курс на Росію Фото: euronews.com

Президент США Джо Байден таємно дозволив Україні бити по Росії американською зброєю. Втім виключно на території, яка межує з Харківщиною. В Росії вже істерика, там малюють карти, куди дістануть американські ракети. Як це рішення Байдена вплине на хід війни і які висновки з цього напрошуються - в етері Апостроф TV пояснив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Загалом ми можемо говорити про глибину ураження на 250-300 км. 250 - це британські крилаті ракети Storm Shadow та французькі SCALP. А 300 км - це тактичні ракетні комплекси безпосередньо американського виробництва, які можна запускати з пускових установок HIMARS.

І насправді важливо продемонструвати, що йдеться не лише про збиття літаків, але й знищення логістичних центрів, скупчення військ, командних пунктів, зокрема тих, які готуються до розгортання. І якщо про харківський кордон - це американська історія, то Сумщина чи Чернігівщина - це вже можуть бути британські або французькі ракети на 250 км дальності.

Читайте: Відчувають швидку відплату: росіяни вже вивчають, куди дістане у РФ західна зброя

Більше того, в Україні зараз є британський безпілотник дальністю 1000 км. Це так само цікаво і було б дуже важливо з психологічної точки зору. Тобто що не лише українські дрони можуть здійснювати удари, а й безпосередньо британські. Таким чином, ми продемонструємо, що ситуація покращується.

Але треба розуміти, що від дозволу бити зброєю по території противника до отримання цієї зброї в достатній кількості є певна відстань. І самі дозволи з'явилися з усвідомленням західних держав, що є загроза проривів російської орди.

Щодо самої ситуації в США, то Байден після низки стратегічних помилок у 2023 році нарешті стає більш рішучим. І ця його рішучість напевно пробуджується через тригери опонентів. Він заявив про це після того, як Трамп заявив, що забомбив би Москву й Пекін, якщо б був президентом. Звісно, що це перебільшення. Але експертні обговорення цієї заяви дуже важливі тим, що Трамп залишається непередбачуваним для всіх, зокрема й для Москви. І цим він навіть дещо виграє у Байдена, оскільки чинний президент є передбачуваним політиком. А у цій авантюрній війні не діє професійність і рівність позицій, а діє авантюризм путіна і його шантаж. І так само тут подіяв дзеркальний шантаж Трампа.

Крига ще повністю не скресла і ми все ще бачимо суперечливі заяви що з Німеччини, що зі Сполучених Штатів. Можливо й Шольц вже прийняв рішення. І напевно на німецького канцлера впливає той факт, що майже кожного дня до дозволів бити по росії приєднуються нові країни. І якщо навіть не рахувати США і Німеччину, то вже 13 країн дали свій дозвіл бити по росії.

І сталася ще одна епохальна подія, яка є таким собі лакмусовим папірцем - це відмова Китаю від участі у Саміті миру в Швейцарії. Це означає, що перемовини повністю провалилися на цьому етапі. І для нас це дуже гарна новина. Тому що провалилися перемовини за сценарієм Китаю і росії - заморозити війну по лінії фронту. І провалилися саме тому, що Захід продемонстрував витримку і не допустив того, щоб за стіл перемовин посадити разом злочинців путінського режиму і прихильників західних цінностей. Тому що путін зруйнував систему цінностей і безпеки - і сідати з ним за стіл перемовин було б величезним досягненням путінської коаліції.

Читайте: Китай відмовився від участі у мирному саміті: якими були його вимоги

Однак відмова Китаю не означає його вихід з гри. Навпаки, можливі два сценарії. Перший сценарій передбачає, що Китай пригальмує і буде намагатися демонструвати більшу відвертість у дружбі з Європою. Бо для нього дуже важливе економічне співробітництво. Інший шлях - це більша конфронтація і відверте постачання зброї в росію. І ми підходимо до переломного моменту і в міжнародній політиці, і на полі бою, який має відбутися до кінця цього літа. Головне, щоб Захід встиг забезпечити Сили оборони України великою кількістю зброї.

До речі, у травні потужна американська корпорація RAND видала доповідь, в якій були підкреслені помилки Заходу щодо переозброєння України для наступу. До прикладу, цифри по ракетах. Україні для того, щоб протистояти наступу росії, потрібно 8760 ракет різних типів. А у нас добре, якщо тисяча набереться. І це дуже велика проблема. А для наступу потрібно 26 тисяч ракет, притому що США здатні за рік виробити лише 14 тисяч.

І тепер Захід нарешті почав усвідомлювати, в яких нерівних умовах ми воюємо. І наскільки правим був генерал Залужний, коли не хотів того наступу, а хотів отримати перевагу у високоточному озброєнні. Нагадаю, Захід хотів, щоб ми до моря проклали шлях, усіявши його тілами українських захисників. І якщо б не генерал Залужний, то ми у 2024 році мали б поразку.

Щодо ініціативи французького президента Макрона про створення інструкторської коаліції, то вона може мати дуже потужні наслідки у вигляді постійного військового контингента окремої групи країн НАТО на території України. Сьогодні це інструктори, а завтра - побудова військових баз. Все це взаємопов'язано.

Тут треба розуміти, що підготувати західні інструктори нічого не зможуть, хіба що імітувати. А от їх присутність вкрай важлива. Це можна розглядати як прообраз майбутнього контингенту і майбутніх військових баз.

Ще одне важливе питання - безпекові угоди і саміт НАТО. Ми там нічого пристойного не отримаємо в плані гарантій. Але для України є важливий момент, який варто використати. Нам треба досягти максимального рівня військово-технічного співробітництва. Це єдиний живий і важливий момент у цих угодах, який може дозволити Україні переозброїтися і отримати технологічну перевагу. Наприклад, якщо б ми мали українські ракети з американськими технологічними компонентами, то це були б суто українські ракети, але вони мали б, умовно, дальність 1000-1500 км. І це нам дозволило б знищувати головні воєнні заводи рф.

Читайте: "Час Х" вже близько: у США назвали терміни перших ударів України американською зброєю по РФ

Читайте також

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

Ідея Макрона відправити інструкторів стала наслідком перегляду низкою країн Заходу позиції стосовно подій в Україні

Північний фронт: чого чекати ЗСУ з боку Білорусі і не тільки

Росія зацікавлена ​​у тому, щоб ще більше розширити фронт з Україною