RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Політичний маятник на Заході хитнувся вправо

Жордан Барделла та Марін Ле Пен Жордан Барделла та Марін Ле Пен Фото: facebook.com/MarineLePen

Результати першого туру парламентських виборів у Франції знову підняли хвилі дискусій в Європі про тренди і цінності. Говорити, що Національне об’єднання «перемогло в першому турі» юридично і політично некоректно. Мабуть, більш правильно говорити про ріст електоральної підтримки, а політична перемога буде наслідком не лише настроїв населення, але і технологічних кроків і компромісів партійних штабів.

Проте і результати виборів до Європарламенту, і зростання підтримки націоналістів у Франції, і очікувано висока підтримка Reform UK у Великобританії дають підстави стверджувати, що політичний маятник на Заході хитнувся вправо. У Британії, до речі, також виборці Фараджа розсіяні по країні, а мажоритарна система мінімізує кількість отриманих ними мандатів. Але ж настрої населення нікуди не подінеш.

Суперечливими питаннями політичного дискурсу в Європі та США стають не ставки податків чи протиріччя між класами. Економічні проблеми ударили по ціннісній моделі, яка була мейнстрімом протягом досить тривалого часу. Це «зелений перехід», ліберальна міграційна політика та етика «нової нормальності». Праві політики просувають ізоляціонізм, націоналізм та традицію.

Україна попадає в суперечливу ситуацію. «Глибинні українці» за своїми цінностями ближчі до виборців ПіСа чи французького Нацобєднання, це проявляється в фокус-групових дослідженнях. Можна дискутувати, якщо аргументовано. Але європейські праві, на нашу біду, досить критичні щодо допомоги Україні, а багато хто взагалі підозрюється у зв’язках із Кремлем. Тому геополітичними союзниками для України є якраз глобалісти.

Дане протиріччя поки не настільки помітне у порівнянні з воєнними та економічними проблемами. Проте, воно стане актуальним при виконанні деяких рекомендацій західних партнерів або в разі масової трудової міграції до України сотень тисяч працівників із країн з іншою культурою.

Джерело: facebook.com/igor.popov.5283

Читайте також