RU  UA  EN

Неділя, 8 вересня
  • НБУ:USD 40.70
  • НБУ:EUR 44.95
НБУ:USD  40.70
Політика

Замах на Іванішвілі та «український слід»: що відбувається в Грузії

Фото: Getty Images

Владі Грузії, здається, не дають спокою лаври Дональда Трампа, рейтинг якого піднявся після скоєного на нього замаху. Нещодавно Служба держбезпеки Грузії заявила про те, що запобігла замаху на засновника та почесного члена партії "Грузинська мрія", а за фактом негласного «господаря» Грузії Бідзіну Іванішвілі. Втім, про це у всіх подробицях повідомили лише підконтрольні Іванішвілі грузинські ЗМІ та пропагандистські російські ресурси. Інші медіа обмежилися короткими повідомленнями. Але тут цікаво інше. У замаху на Іванішвілі СДБ знайшло «український слід». Для чого грузинській владі притягувати до «замаху» Україну і чим усе це може закінчитися, розбирався «Апостроф».

Трамп, Фіцо, Іванішвілі та «грузинський легіон»

У Службі державної безпеки Грузії стверджують, що замах на Іванішвілі було організовано та профінансовано колишніми високопосадовцями уряду Грузії і колишніми співробітниками правоохоронних органів України.

"Метою згаданих злочинних дій є повалення влади країни насильницьким шляхом", - йдеться у пресрелізі СДБ Грузії.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе пішов ще далі і «пов'язав» замах на Іванішвілі із замахами на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо та кандидата у президенти США Дональда Трампа.

«В останній період було скоєно два теракти – один у Словаччині, другий у США. Це загальний почерк, який характеризує ті самі глобальні політичні сили», — сказав глава уряду Грузії.

Після цього СДБ Грузії почала викликати на допит грузинських громадян, які добровольцями воювали у ЗСУ у складі «Грузинського національного легіону». Про подібні виклики повідомили боєць Надим Хмаладзе та активіст «Антиокупаційного руху» Лаша Чигладзе.

Тут важливо зауважити, що у червні 2024 року російський суд визнав «Грузинський національний легіон» терористичною організацією, а слідчий комітет РФ заочно притягнув до кримінальної відповідальності понад 70 бійців легіону.

«Я передбачав такий розвиток подій після того, як Росія почала оголошувати нас у розшук,заявив виданню The Insider командир «Грузинського національного легіону» Мамука Мамулашвілі. — Це робилося для того, щоб грузинський уряд мав підстави заарештовувати нас. Російські та грузинські спецслужби сьогодні працюють синхронно».

Єдина російсько-грузинська база

У тому, що російські та грузинські спецслужби користуються єдиною базою і діють злагоджено, зміг особисто переконатися і автор матеріалу.

Восени 2021 року як турист я вирішив з'їздити до Грузії помилуватися красою цієї країни та відчути гостинність грузинського народу. Але яким же був мій подив, коли на паспортному контролі в аеропорту Тбілісі жінка-поліцейський, взявши мій паспорт, заявила, що в ньому якась помилка, а тому треба розбиратися. Вона комусь зателефонувала, і за кілька хвилин до мене підійшли двоє чоловіків, ймовірно, співробітники СДБ. Вони відвели мене вбік і почали ставити запитання, які зазвичай ставлять людям, які перебувають у розшуку.

На моє запитання, з чим пов'язана така посилена увага до моєї персони, чоловіки відповіли, що це звичайні перевірочні заходи в аеропорту. Це все тривало близько години і за цей час мені все ж таки вдалося з'ясувати, що моє прізвище фігурує на сайті Росфінмоніторингу і що мені через мою професійну діяльність заборонено в'їзд до Росії. Але я приїхав не в Росію? У результаті грузинські спецслужбисти мене все ж таки відпустили, повернувши документи. Натомість міф про гостинність Грузії було зруйновано.

Грузини за Україну, але…

Однак повернемося до замаху на Іванішвілі та «українського сліду».

«Було б дивно, якби вони не вигадали український слід. Ми ж чуємо, як останнім часом грузинська влада, я маю на увазі прем'єр-міністра, припускають антиукраїнські висловлювання, — каже у розмові з "Апострофом" президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар. — Я впевнений, що версія із замахом на Іванішвілі – підказка товаришів із Москви. Режим Іванішвілі в Грузії – це як режим Януковича в Україні. Влада лякає народ, як вони кажуть, майданізацією Грузії».

За словами Михайла Гончара, у такий спосіб «Грузинська мрія» готується до парламентських виборів, які відбудуться у жовтні.

"Порушуючи справи проти бійців "Грузинського легіону", влада намагається залякати опозицію і стверджуватиме, що та готується до безпрецедентних методів боротьби", - зазначив експерт.

«Лояльність нинішньої грузинської влади до Кремля цілком зрозуміла, — продовжує Гончар. — Грузія дуже залежить від російських грошей. У цій країні росіяни скуповують нерухомість, відкривають підприємства, оскільки зробити це досить просто. Росіяни їдуть на курорти Грузії, залишають там гроші».

«У Грузії склалася цікава ситуація. Переважна більшість грузинів за Україну, але якщо дійти до грошей, то брати їх від росіян вони не відмовляються», — резюмує експерт.

«"Грузинська мрія" має все ж таки підтримку в суспільстві, а саме суспільство зараз розділене, — зазначає в коментарі «Апострофу» експерт-міжнародник Володимир Воля. — Частина грузинського суспільства виступає за євроінтеграцію, а частина все ж таки тяжіє до Росії через те, що на росіянах тримається грузинська економіка. І ось на таких людей спрямовує лякалки "Грузинська мрія"».

«Апостроф» також поспілкувався з грузинським політологом, експертом грузинського Центру стратегічного аналізу Гелою Васадзе.

- Пане Васадзе, що зараз відбувається в Грузії і для чого владі потрібен замах на Іванішвілі?

- Те, що зараз відбувається в Грузії, зокрема й розмови про замах на Іванішвілі, є елементами передвиборчої боротьби. У жовтні у нас відбудуться парламентські вибори. Ну а щодо «українського сліду» в замаху на Іванішвілі, то як же без нього? Однак я вважаю, що нічого путнього у них із цього не вийде. «Грузинська мрія» таким чином просто намагається об'єднати своїх прихильників, підняти, так би мовити, рейтинг свій, не дарма прем'єр згадує Трампа.

– Влада почала викликати на допити бійців «Грузинського національного легіону». Наскільки це може бути серйозно?

- Можливо, влада порушила якісь справи проти бійців «Грузинського легіону», але вони все закінчаться нічим. Ця тема просто мусуватиметься до виборів.

- Як ви вважаєте, тема із замахом на Іванішвілі підказана Москвою?

- Я готовий звинувачувати Москву в чому завгодно, але, думаю, що Москва тут ні до чого. Вказівки звідти не було. Вони це самі вигадали.

- У нас в Україні вважають, що нинішня грузинська влада, грубо кажучи, «лежить» під Путіним. Ви поділяєте цю думку?

- Грузинська влада не лежить під Путіним. Вони міцно стоять на своїх ногах та намагаються зберегти владу. Просто зараз із Кремлем вони ситуативно йдуть разом.

- Щось нічого останнім часом не чути про лідера грузинської опозиції Михайла Саакашвілі. Де він та як його здоров'я?

- Михайло Саакашвілі перебуває у в'язниці, вірніше у тюремній лікарні. Він інвалід. Наразі його стан дещо стабілізувався. Але він лишається інвалідом.

- Наскільки можливо, що він за станом здоров'я може вийти із ув'язнення достроково?

– Перспективи його дострокового визволення немає. Поки при владі знаходиться «Грузинська мрія», із в'язниці він не вийде. А от якщо «Мрія» програє вибори, то Міхо буде на волі.

– Як ви вважаєте, «Мрія» програє?

- Подивимося у жовтні.

Читайте також

Новини партнерів