RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Політика

Тема України на дебатах Гарріс і Трампа: як їхні заяви оцінили експерти

Дебати Дональда Трампа з Камалою Гарріс Фото: CNN

У ніч на середу за майже два місяці до виборів кандидати на посаду президента США Камала Гарріс і Дональд Трамп провели дебати. Торкнулися і теми війни в Україні. "Апостроф" опитав експертів, чи побачили вони щось нове у цих заявах американських політиків.

Позиція Дональда Трампа щодо України, Росії та альянсу НАТО стала помітною, коли модератор дебатів прямо запитав колишнього президента, чи хоче він, щоб Україна виграла війну, пише Financial Times. “Трамп не відповів на запитання, а натомість сказав: “Я хочу, щоб війна припинилася. Я хочу врятувати життя”.

"Україна має право захищатись і завдяки підтримці США та союзників вона продовжує протистояти російським військам та давати відсіч", - заявила віце-президентка США Камала Гарріс.

Якщо виходити зі сказаного, Трамп не ставить собі за мету допомогти досягти перемоги Україні. Він хоче завершення війни. Від Камали звучить, що вона хоче допомагати перемозі. Але чи є в обох чіткий план - у мене великий сумнів, якщо брати до уваги сказане під час дебатів. Тому що це дуже поверховий погляд на дуже серйозну проблему”, - каже “Апострофу” політолог Олег Лісний.

Голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Верховної Ради Олександр Мережко не радить серйозно ставитися до заяв під час дебатів.

Я б не звертав увагу на ці дебати і риторику обох кандидатів. Хоча ми розуміємо, що риторика Гарріс більш сприятлива для України і висловлює тверду підтримку. Але я б не втрачав надію стосовно Трампа. Це передвиборча риторика, яка спрямована скоріше на внутрішню аудиторію, частину виборців Трампа”, - прокоментував він “Апострофу”.

Мережко також зауважив, що результати дебатів, за якими краще виступила Гарріс, не корелюють з її можливою перемогою. “Хоча Гарріс виглядала більш переконливою, впевненою, але навіть американські аналітики кажуть, що це може посунути на пів відсотка підтримку на користь Гарріс, але не на 2-3%. Тобто це не вплине суттєво на вибори”, - переконаний нардеп.

Як може закінчити війну в Україні Трамп

На думку Олега Лісного, бачення закінчення війни у Трампа - далеке від реальності. “Він вважає, що два телефонні дзвінки Зеленському і Путіну можуть щось вирішити”, - каже він.

Трамп хвалився, що добре знає Путіна, Зеленського, що дуже добре укладає угоди, тобто вважає себе бізнесменом, dealmaker, у нього і книжка є відповідна. Це його імідж”, - зазначає Мережко.

Раніше експрезидент США заявляв, що покласти край війні зможе, знизивши ціну на російську нафту. “Він думає, що станеться, як з СРСР. Бо це був один з елементів радянської імперії. Але до цього спричинилася не одна нафта”, - зазначив Лісний.

Після перемоги Трамп, швидше за все, більш тверезо дивитиметься на питання російсько-української війни. “Коли ви стаєте президентом і дивитесь на реалії, розумієте, що не можете так легко вирішити питання, як ви обіцяли виборцям - за 24 години, що це серйозна проблема з багаторічною історією чи столітньою”, - переконаний Мережко.

Він також зазначив, що роль лідера у визначенні зовнішньополітичного вектора США мінімальна.

Це інституційна справа - не справа особистості, - пояснює співрозмовник видання. - Коли приймається план зовнішньополітичних дій, треба, по-перше, створити зовнішньополітичну команду, визначитися з тим, хто буде радником президента з питань національної безпеки. А там є різні варіанти й течії навколо Трампа - і проукраїнські, і більш скептичні, які вважають, що треба зосередитися на Азії, на Китаї і віддати питання України Європі. Хто сформує цю зовнішньополітичну команду, ми не знаємо. Крім того, такі рішення приймаються за участі державного департаменту. Також слід не забувати, що президент постійно знаходиться під шквалом критики і аналітики з боку і мас медіа, і демократів. Тобто він обмежений - у нього немає повної свободи дій у сфері зовнішньої політики”.

У разі перемоги Гарріс: чи посилиться підтримка від США

США надають колосальну підтримку Києву для протистояння ворогу. Проте несміливі в питанні дозволу Україні бити їх зброєю вглиб Росії. Якщо президенткою Сполучених Штатів стане Гарріс, багато чого в українському питанні залежатиме від її команди.

Якщо більшість залишиться від [президента США Джо] Байдена, то можемо припустити, що [підтримка Україні] буде не меншою, - міркує Олег Лісний. - Але від себе скажу, що з її риторики, з того, що вона максимально уникала категоричних заяв до дебатів не тільки щодо України, але й щодо Ізраїлю, Китаю, - буде трошки складніше. Можливо тому, що вона не так глибоко, як Байден, особисто занурена в зовнішньополітичну ситуацію. Тобто Байден при всіх плюсах-мінусах порядок денний у світі усвідомлює сам, а вже потім працює з командою… У Гарріс цей бекграунд набагато менший, що природно, бо Байден - політик з потужним досвідом”.

Гарріс позиціонується перед електоратом як продовжувачка політики Байдена, каже політолог Олексій Буряченко. “Зараз будуть максимально піднімати ставки до виборів. Політика Білого дому, наприклад, пів року тому буде дуже відрізнятися від тієї, яка буде в жовтні. Зараз буде збільшуватися підтримка”, - сказав він.

При цьому у разі перемоги Гарріс, “у неї відкривається широке поле можливостей для проведення мирного треку з позиції сили”, певен експерт.

Читайте також

Новини партнерів