RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна отримає смертельну зброю зі США за однієї умови

Світова практика не передбачає безкоштовної роздачі зброї

Світова практика не передбачає безкоштовної роздачі зброї Фото: The U.S. Army

Під час візиту до США спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що дискусія про постачання летальної зброї Україні триває. На думку глави парламенту, передача летальної зброї має технічне і символічне значення. Військовий експерт Олег Жданов стверджує, що Україна нічого безкоштовно не отримає. Про причини такої ситуації та умову, за якої українська сторона отримає американську зброю, він розповів "Апострофу".

Чергове прохання, чергове жебрацтво. Наші політики займаються цією балаканиною, тому що безкоштовно летальну зброю ніхто не дасть. Навіть президент США Дональд Трамп сказав, що на допомогу $350 млн в бюджеті є, але витрачайте їх у нашому воєнторзі. Ніхто не обмежує закупівлі – можна купити летальну зброю, снайперські гвинтівки, "Джавеліни", а якщо вистачить грошей, то можна й американський танк "Абрамс" придбати. Це гроші, які виділені в якості допомоги.

Світова практика не передбачає безкоштовної роздачі зброї – вона поставляється в лізинг або продається. Безкоштовне постачання зброї може інтерпретуватися як ескалація військових дій. Якщо США нададуть летальну зброю на наше прохання, то вони можуть бути звинувачені тією ж Російською Федерацією в розпалюванні війни у світових масштабах.

Ці показові прохання українських чиновників потрібні для того, щоб потім сказати: "Ми просили, а нам не дали. Тому у нас не вийшло". Це чистий популізм, спрямований на те, щоб виправдати своє небажання реформувати Збройні Сили, систему безпеки. Цим можна пояснити, чому ми постійно стоїмо з простягнутою рукою. Якщо є бажання переозброїти армію і підвищити обороноздатність, то ринок озброєння відкритий для всіх – беріть в лізинг, в кредит, купуйте. Куди йдуть транші МВФ? Купіть на ці транші "Джавеліни", спаліть всі бронеоб’єкти у прифронтовій зоні АТО – кількість обстрілів знизитися вдвічі. Залишиться ще дістати артилерію, яка стріляє здалеку.

Якщо говорити про інтереси президента України Петра Порошенка у сфері виробництва військової техніки й озброєння, то можна сказати, що він попереду планети всієї. Оборонзамовлення на 2016 рік отримали підприємства, пов'язані з президентом України – завод "Ленінська кузня", завод "Богдан" (виробляє бронемашини). Виробництво бронемашин передбачає використання спеціальних технологій зі зварювання бронелистів, відливання бронесталі. В Україні є лише одне підприємство, яке може виробляти броньовані корпуси, – завод "Азов". Всі інші – ні.

Це нагадує ситуацію з виробництвом озброєння на заводі "Маяк", який все життя був заводом радіоелектроніки і раптом почав виробляти міномети. Але міномет - це артилерійська система, яка виготовляється за спеціальною технологією. Важливе значення має сталь, яка використовується для виробництва ствола - її формула є навіть у Вікіпедії, але витримати технологію виробництва цієї сталі дуже складно. Ми бачимо результат таких технологічних помилок – три катастрофи сталися з нашими солдатами при стрільбі з цього міномета. Попри це, оборонзамовлення розходиться всередині країни між своїми, а реальне озброєння, з яким можна йти в бій, від якого залежить стійкість оборони наших ЗСУ, вони намагаються отримати практично задарма шляхом прохань та благань.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати