RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

США показали свою реальну позицію по Донбасу: чому зляться в Росії

На щастя для України, бачення Держдепу не збігається з позицією Кремля

На щастя для України, бачення Держдепу не збігається з позицією Кремля Представник США по Україні Курт Волкер відвідав Донбас Фото: Прес-центр штабу АТО

Візит на Донбас представника США по Україні Курта Волкера і заява про те, що конфлікт не є замороженим, а це гаряча війна, спричинили обурення в Росії, де до останнього сподівалися, що адміністрація Дональда Трампа не буде втручатися у врегулювання кризи на Сході України. Які перспективи для України розкриває активна участь США в процесах на Донбасі і чому країну не варто набивати допомогою та зброєю, "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

Така активізація США на українському напрямку пов'язана з тим, що після довгого періоду невизначеності Дональд Трамп побачив інтерес в Україні. Трамп зрозумів, що є проблема не тільки в Сирії, є проблема в Україні, що складається з тих подій, які ми бачимо на Донбасі.

У Москві довгий час думали, що після обрання Трампа президентом карт-бланш на дії на Донбасі залишиться за Кремлем, оскільки американський лідер буде зосереджений на подіях в Сирії і не буде формувати свою позицію по Україні. Тим більше, що існує нормандський формат, та й європейські партнери не сильно вітали участь США в діалозі, який ведеться навколо конфлікту на Донбасі. Тому, коли спецпредставник США Курт Волкер відразу після призначення приїхав ознайомитися з подіями на місці і зробив заяву, яка вже окреслює позицію США з цього питання, думаю, саме це і викликало істерику росіян. Вони до останнього вірили, що позиція Трампа обмежиться гучними заявами, які ні до чого не ведуть. Але ситуація виглядає зовсім інакше, і Держдеп США має сформовану позицію. І це бачення, на щастя для нас, не збігається з позицією Кремля.

Я сподіваюся, що в питанні надання військової допомоги Україні, в першу чергу, враховуватиметься думка Пентагону. Там є чітке розуміння, як і що робити - не можна просто надавати Україні допомогу, наповнюючи її силами і ресурсами, думаючи при цьому, що проблема вирішується. Насамперед, в Україні потрібно активізувати військову реформу - реформу органів військового управління, перехід на стандарти НАТО. Впровадження системи управління всієї вертикаллю за зразком НАТО дозволить звести до мінімуму корупцію, контролювати витрату ресурсів та підвищити ефективність використання ресурсів, які вкладаються в розвиток армії. Паралельно з цим процесом можна надавати якусь допомогу, починаючи з летального озброєння і закінчуючи інструкторськими місіями.

Буде добре, якщо американці будуть працювати за двома напрямками. Перший - погодяться поглибити військову допомогу Україні, у тому числі, летальним озброєнням тих типів, які дійсно необхідні українській армії. Друге - все буде проходити на тлі розуміння американцями, що це буде ефективно. Якщо ці умови будуть виконуватися, то це в наших інтересах: ми отримаємо ресурс, який не буде використовуватися незрозуміло як, а кожен цент, вкладений Держдепом, буде використовуватися в інтересах України.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі