RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зачистка або помста: навіщо українська влада зайнялася Шабуніним

ЦПК, Шабунін та інші антикорупціонери останні півроку залишаються у фокусі пильної уваги влади

ЦПК, Шабунін та інші антикорупціонери останні півроку залишаються у фокусі пильної уваги влади Віталій Шабунін Фото: УНІАН

Дніпровський районний суд Києва обрав запобіжний захід голові правління "Центру протидії корупції" Віталію Шабуніну, відпустивши його із зали суду під особисті зобов'язання. Шабуніна правоохоронці звинувачують у завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості помічникові нардепа Сергія Мельничука Всеволоду Філімоненку. Сам Шабунін та його колеги називають справу політичним замовленням і переслідуванням за антикорупційну діяльність, а в Раді вже почали говорити про повернення "епохи Януковича". В подробицях справи розбирався "Апостроф".

Переслідування або робота

Що сталося? Зав'язка конфлікту дуже проста: глава ЦПК Віталій Шабунін вдарив по обличчю Всеволода Філімоненка. Це видно на відео, яке ще на початку червня з'явилося в мережі. Удар був після того, як Філімоненко запитав у Шабуніна, чому той не йде служити в АТО.

За що? А ось тут вже складніше. За словами Шабуніна, причиною різкого випаду стала провокаційна поведінка Філімоненка та регулярне переслідування членів сім'ї Шабуніна та його колег.

"Перший раз він півгодини бігав за мною з камерою, принижуючи мене і мою сім'ю, наприклад, звинувачував мене у крадіжці грошей, які люди жертвували на лікування моєї дружини, коли вона була важко хвора. Я тоді не зачепив його і пальцем, - розповідає "Апострофу" Шабунін. - Потім він стеріг моїх батьків, батьків дружини під моїм будинком. Потім він був під моїм будинком, коли СБУ робила свій проплачений мітинг. Жодного разу я його не чіпав. Після цього він зустрів в аеропорту мою колегу Олександру Устинову (член правління ЦПК, - "Апостроф") і довів її до сліз, реально знущаючись із неї. Власне, за це я його і вдарив, що я чітко і озвучив".

Втім, сам Всеволод Філімоненко дані звинувачення на свою адресу заперечує.

"Журналісти, наприклад, програми "Схеми" кожного дня когось переслідують, але я щось не бачив їх поки з розбитими обличчями, - каже "Апострофу" Філімоненко. - Віталій був прирівняний до держслужбовців, з тих пір, як ВР ухвалила зміни до законодавства і зобов'язала даних діячів звітувати в електронних деклараціях. З того моменту я як журналіст, та ні... просто як громадянин, отримав право дізнатися, чи відповідає рівень його доходів способу життя. Я маю таке право? В Європі людину з селфі-палицею ніхто не має права побити на вулиці за те, що вона ставить питання суспільному діячеві".

Що далі? А далі Дніпровське відділення Нацполіції в Києві кваліфікувало вчинок Шабуніна за статтею 122 КК України "Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження", вручивши Шабуніну відповідну підозру. Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі. У свою чергу Дніпровський райсуд в якості запобіжного заходу обрав Шабуніну особисте зобов'язання. Слід зазначити, що спочатку, за інформацією ЦПК та Філімоненка, слідчий наполягав на статті 345-1 "Погроза або насильство стосовно журналіста", яка передбачає до 5 років позбавлення волі, але справу було перекваліфіковано.

На думку Філімоненка це сталося тому, що Шабунін чинив тиск на слідство, мовляв, відомий антикорупціонер вже точно обізнаний, у яких темних справах може бути замішаний той чи інший правоохоронець, а, отже, поле для шантажу вимальовується велике.

"Приходить розслідувач до корумпованого поліцейського. Що він може сказати? Безумовно, будь-який слідчий української поліції щось за собою відчуває", - зазначив Філімоненко.

"Це хворі фантазії, - парирує антикорупціонер. - Як я можу тиснути на слідство, яким керують або [глава МВС України Арсен] Аваков, або [генеральний прокурор України Юрій] Луценко. І першого, і другого дуже складно назвати моїми друзями".

Віталію Шабуніну вручили повідомлення про підозру у скоєнні злочину
за умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості.
Фото: facebook.com/vsevolod.filimonenko

Велика зачистка

Безумовно, удар був. Це визнає і сам Шабунін, а, значить, відповісти у суді за свої дії антикорупціонерові, мабуть, доведеться.

"Ця поведінка, тичок рукою в обличчя іншої людини, очевидно неприпустима, - пояснює "Апострофу" виконавчий директор міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький. - Віталію Шабуніну потрібно навчитися витримки. Але сама особа того, кого він ударив, - надзвичайно сумнівна з точки зору його поведінки. Це людина, яка спеціально провокувала Віталія на різку поведінку. Як показують посилена увага і переслідування Шабуніна представниками влади, контекст для подібних ексцесів створюється владою спеціально".

Не варто забувати, що ЦПК, Шабунін та інші антикорупціонери останні півроку залишаються у фокусі пильної уваги влади.

Нагадаємо, що в березні Рада ухвалила скандальні поправки до закону "Про протидію корупції", зобов'язавши антикорупціонерів нарівні з чиновниками й депутатами звітувати в е-деклараціях. У липні АП розробила новий проект змін до Податкового кодексу, який, в разі прийняття, зобов'яже всіх громадських діячів розкривати свої витрати, розповідати про найвищі зарплати в організації і принесе багато інших "приємних" бонусів в життя борців з корупцією. Ось і виходить, що полювання корупціонерів на антикорупціонерів у самому розпалі, а відсторонення найбільш медійного з них якнайкраще вписується в канву дискредитації громадського сектору.

"Я переконаний, що політичній еліті заважаємо не ми, а реформи, які ми разом з журналістами і нашими колегами по сектору захищаємо, - запевняє Шабунін. - Ми не можемо посадити в тюрму ні [нардепа від "Народного фронту" Сергія] Пашинського, ні Авакова, ні [нардепа від "Блоку Петра Порошенка" Олександра] Грановського, ні [нардепа від "Блоку Петра Порошенка" Ігоря] Кононенка, але це може зробити НАБУ, яке вже півроку намагаються знищити то змінами до закону, то аудитором. Ми кожного разу про це кричимо першими, розповідаємо журналістам, міжнародним партнерам та організовуємо вуличні акції. Тому не ми є проблемою, а саме НАБУ, але ми заважаємо еліті вирішити цю проблему. Не ми є проблемою, а акцентована вимога створити антикорупційні суди. У цьому причина наїзду на нас".

А що ж міжнародні партнери України, в тому числі й США, які неодноразово заявляли, що грають на боці громадянського суспільства? Невже "наїзд" на антикорупціонерів, вони готові спустити з рук?

"Ключові партнери України дуже чітко публічно і непублічно дають зрозуміти українській верхівці, що потрібно припинити "полювання на відьом" і не шукати ворога серед громадських активістів, - каже "Апострофу" виконавчий директор "Центру протидії корупції" Дар'я Каленюк. - Такими кроками проти нас влада знижує можливість тісного співробітництва з міжнародними партнерами України, від яких, чесно кажучи, ми залежимо".

Якраз у зв'язку з цим інцидент з Філімоненком не виглядає таким вже випадковим. Так, якщо кримінальну справу, яку відкрили столичні фіскали проти ЦПК 9 червня (Шабунін вдарив Філімоненка за день до цього), можна трактувати як наступ на громадянське суспільство, то з ударом по обличчю все просто. Податкова справа - це завжди складно, у всіх тонкощах законодавства суспільство може й не розібратися, а тут людина вдарила людину, за це й сіла. За це, мовляв, і у вас в США саджають, і в Європі.

Втім, за словами заступника голови парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції, нардепа Віктора Чумака, навіть садити нікого не потрібно.

"Те, що Філімоненко послідовно йшов на провокацію, це однозначно. Ну, а Шабунін підставився до нещастя. А що робить влада? Природно, коли підставляютьтся такі люди, як Шабунін, влада використовує це по повній. Але навіть якщо людина не підставляється, влада використовує всі можливі методи, щоб дискредитувати цих людей, а далі притягнути до юридичної або кримінальної відповідальності. Навіть не обов'язково садити, це нікому не потрібно. Людину можна притягнути до відповідальності, і вона вибуває з політичного життя, адже вона вже має судимість і не може нікуди балотуватися. Таким чином, просто зачищається політичне поле, от і все", - пояснив "Апострофу" Чумак.

Однак, за словами Євгена Бистрицького, мова йде скоріше про персональну помсту за розкриті факти корупції з боку представників вищого ешелону влади. Разом з тим, це загрозливий симптом наступу на права та свободи громадянського суспільства.

"Я оцінюю це переслідування Шабуніна як типовий ресентимент - помсту тих представників вищого ешелону влади, усіх трьох гілок влади, корупційні діяння та ознаки яких були розкриті Шабуніним і ЦПК. Це виборча активність влади, спрямована на здійснення ніби правосуддя з приводу проступку Шабуніна, явно вказує на дію вибіркового правосуддя в країні. Ми спостерігаємо десятки випадків схожого рукоприкладства у парламенті і не тільки. Кількість покараних внаслідок цього прямує до нуля. Очевидно, що це, швидше за все, персональна претензія до самого Шабуніна, тому я не можу оцінювати те, що відбувається, як тотальну зачистку громадянського суспільства. Та це й неможливо зробити після Майдану, якщо влада не хоче отримати новий Майдан. Але враховуючи, як влада мучить цей закон про електронні декларації, є всі підстави вважати, що відбувається неправильний відхід від стандартів, заданих Майданом. У мене є всі підстави вважати, що активне громадянське суспільство різко негативно оцінить факт вибіркового правосуддя над Віталієм Шабуніним, справедливість якого ще потрібно обґрунтувати", - резюмував експерт.

Читайте також

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації