RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Переговори по Донбасу: про шанси на припинення вогню

Немає жодних сподівань на припинення вогню на Донбасі

Немає жодних сподівань на припинення вогню на Донбасі 22 серпня відбулися телефонні переговори лідерів держав нормандської четвірки Фото: Flickr / kremlin.ru / president.gov.ua

Лідери держав нормандської четвірки в телефонній розмові 22 серпня підтримали рішення про традиційну для початку навчального року спробу досягнути перемир'я на Донбасі. Очікується, що Тристороння контактна група підтримає цю ініціативу. Про те, які перспективи має режим припинення вогню та чи пов'язаний він із зустріччю спецпредставника США щодо України Курта Волкера та помічника президента РФ Владислава Суркова, що відбулася в Мінську 21 серпня, "Апострофу" розповів дипломат, голова правління фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Поки що немає ознак того, що Волкер і Сурков могли про щось домовитися в Мінську, і це буде реалізовано на Донбасі. Більше того, вони поки що самі це заперечують, хоча, можливо, це й робиться навмисне. Сурков применшував свої очікування чи бажання мати великі очікування від цієї зустрічі, називаючи її робочою та обміном думками, позиціями, нехай і з повагою, обміном і деякими новаторськими ідеями. Навряд чи перемир'я чи припинення вогню можна вважати новаторським — це суть Мінських домовленостей, їхній перший пункт, який не виконується. Тому це, очевидно, не те, що малось на увазі під якимись новими компонентами.

Можливо, й була якась домовленість, яку вони не розголошують. Скажімо, бажання дати один одному сигнали про здатність домовлятися і приймати якісь рішення. Але тоді не зовсім зрозуміло, навіщо Петру Порошенку благословення нормандської четвірки, та ще й в такому дивному телефонному форматі. Тобто поки що нічого не зрозуміло з цим. І навряд чи Сурков має таку позицію в російському уряді, щоби гарантувати перемир'я. Більше поки що виглядає як якась чергова піар-акція Порошенка, який намагається показувати якусь свою активну політику, якісь активні зусилля. Я думаю, що нам просто треба дожити до 2 вересня, і багато що стане зрозуміло.

Але ніяких сподівань на припинення вогню немає. Тому що з російського боку воно може відбутися лише в разі більш широких домовленостей, отримання Росією чогось, що вона сприйме як достатнє для себе. Оскільки це не озвучується, і вірогідність того, що щось таке, потрібне Росії, могло бути досягнуте на зустрічі Суркова і Волкера, такої можливості немає. Тому що ми розуміємо, що від США Росії потрібне скасування санкцій, якісь елементи розширення співробітництва... Цього Волкер не може обіцяти, тому що санкції запроваджені Конгресом. Навіть якби в нього була повна підтримка в цьому від президента США. І росіяни це прекрасно розуміють.

Тому спрогнозувати, що Росія отримала в результаті зустрічі Суркова-Волкера щось, що було б для неї достатнім для припинення вогню на Донбасі, я не можу - немає таких підстав. Я не схильний вірити, що будь-яке стале перемир'я на Донбасі на сьогодні можливе.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі