RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Порошенко готує другий термін і шукає собі зручних суперників

Прогноз на новий політичний сезон

Прогноз на новий політичний сезон Напередодні виборів готується запуск нової президентської кампанії Петра Порошенка Фото: EPA/UPG

Як Петро Порошенко готується до нових виборів заради другого президентського терміну, кому з опозиціонерів загрожує тиск, чого чекати від Кабміна Володимира Гройсмана і якими будуть головні тенденції нового політичного сезону в Україні, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Претенденти на "третю силу"

Якщо говорити про головні тенденції нового політичного сезону, то їх декілька. В першу чергу, на нас чекає поглиблення політичної боротьби основних груп. Це буде досить серйозне протистояння. Зараз трошки змінюються групи впливу, що протистоять Банковій. Безумовно, залишаються [глава МВС Арсен] Аваков, [секретар РНБО Олександр] Турчинов і їх оточення, як, з одного боку, партнери, але, з іншого, - одні з головних антагоністів Порошенка, конкурентів за владу.

З іншого боку, в нас з'являється нова група, яка з кожним днем набирає популярності і сили. Ця група складається з таких політиків, як Валентин Наливайченко, Міхеїл Саакашвілі, Анатолій Гриценко. Сюди ж можемо віднести і Сергія Лещенка, і всіх антикорупційних активістів, Віталія Шабуніна і так далі. Вони зараз намагаються домовлятися, досить так хвилеподібно. То досягають якихось домовленостей, то відбувається відкат. Воно і зрозуміло: чим більше людей, а всі вони дуже амбітні, тим важче домовитися. Але, в будь-якому випадку, це група, обриси якої видно сьогодні, і група, яка вже зараз намагається впливати на політику в державі. В принципі, вони розраховують на те, що посилення протистояння між Аваковим і Порошенком призведе до того, що виникне запит на "третю силу". Ось цією "третьою силою" вони й намагаються бути.

Крім того, в них є підтримка певних кіл США, європейців. Вони досить демократичні, в них є свій план дій, маніфест, якщо я не помиляюся, розрахований на 70 днів. І за 70 днів вони обіцяють показати досить хороший результат і реформи. Так от, однією з тенденцій, що проглядатиметься, буде посилення цієї групи "нових демократів" і посилення протистояння між Аваковим і Порошенком. Хоча в них то протистояння, то пошук якогось консенсусу.

Вибори президента і реформи

Одна з тенденцій, про яку варто говорити, - це старт нової президентської кампанії, реалізація плану переобрання для Порошенка. Навесні і влітку Порошенко проводив багато різних зустрічей, скажімо так, "виборчих нарад", на яких обговорювалися різні варіанти стратегій, тактик, дій для переобрання Петра Олексійовича. Ніби зупинилися на пропозиції Ігоря Гриніва, відомого депутата і політтехнолога, який досить давно працює з Порошенком. І ніби як вже зараз повинен реалізовуватися цей проект.

Крім того, якщо говорити про державні рішення, це будуть реформи і прагнення реалізувати їх з боку уряду, Володимира Гройсмана. Це непросте завдання, ми це бачили і під кінець минулого політичного сезону. В першу чергу, на нас чекають реформа освіти, пенсійна і медична реформи. Остання з них буде найжорсткішою, швидше за все, оскільки по ній немає консенсусу навіть всередині самої президентської фракції. Є різні погляди на те, як що буде відбуватися і до чого це може призвести.

Крім того, є підозра, що у випадку відсутності консенсусу в Раді або підтримки ініціатив у Гройсмана, він може спробувати частково реалізувати деякі реформи за допомогою підзаконних нормативно-правових актів - будуть зміни якихось інструкцій. І, звичайно, це буде неповна реформа, але якісь зміни можуть відбутися. Можуть також підвищити мінімальну заробітну плату в Україні.

В принципі, Гройсман дуже серйозно налаштований. Він пообіцяв підвищення пенсій, що також намагатиметься реалізувати. Але, з огляду на дефіцит бюджету, дефіцит платіжного балансу України, відсутність траншу МВФ - все це досить серйозні речі, які можуть вплинути і на наповнення бюджету, і на реалізацію таких планів.

Головний стимул для проведення цих реформ - транш МВФ. Тому що є чіткі умови, які повинні бути реалізовані. Але ці умови є більш широкими. Тобто, ми дійсно повинні провести і медичну реформу, і пенсійну. Земельну поки трошки відтермінували, але не завжди ті рішення, які закладаються урядом, співвідносяться або йдуть чітко по тому, як каже МВФ.

Боротьба з опозицією

Безумовно, нам слід очікувати досить серйозного тиску на всіх опозиціонерів. В першу чергу, це стосується Тимошенко. Буде поглиблення тиску на її політичну силу і безпосередньо на неї. Використовуватимуться ті ж "радикали", спонсор яких зараз в дуже хороших відносинах з Порошенком. Я говорю про Ріната Леонідовича Ахметова. Тому й одна з головних персон, які будуть піддаватися дискредитаційним кампаніям, - це Юлія Володимирівна Тимошенко.

Плюс до них же будуть додаватися і спроби дискредитувати того ж Наливайченка. Можливо заговорять про якісь кримінальні провадження. Той же Анатолій Гриценко, перебуваючи на посаді міністра оборони - тут теж є питання, які може підняти Юрій Луценко.

Михеїл Саакашвілі - це вже процес запущений, і він теж триватиме. Особливо якщо він буде робити спроби повернутися в Україну і бути в активній політиці. Плюс, звичайно ж, нові антикорупціонери: Лещенко, Шабунін. Проти Шабуніна вже є кримінальне провадження, Лещенко, швидше за все, на черзі.

Це ті люди, які будуть безпосередньо піддаватися головним атакам з боку влади у зв'язку з тим, що вони є реальними політичними конкурентами.

Зручні конкуренти Порошенка

Не думаю, що варто чогось побоюватися "радикалам" Олега Ляшка. Порошенко шукатиме собі комфортних людей, яких потрібно виводити до другого туру виборів президента. Будуть домовленості обов'язково - це в принципі. А якщо по соціології говорити, то дві людини - це Юрій Бойко і Вадим Рабинович, рейтинги якого ростуть дуже сильно. Це два політики, яких під гаслом "Не дати повернутися регіоналам" може перемогти Порошенко. Наскільки вийде там домовитися - це питання, швидше за все, полягатиме в сумі, яка буде запропонована. Тому що якщо вони йтимуть удвох, то велика ймовірність того, що ніхто з них не вийде до другого туру, оскільки вони перебувають на одному електоральному полі, незалежно від того, що у Рабиновича інша партія ("За життя"). Всі вони грають на південно-східному електоральному полі України. Тому потрібно буде з кимось домовитися, щоб він зняв свою кандидатуру і допоміг іншому вийти до другого туру разом з Порошенком. І вже в Порошенка тоді будуть більш серйозні шанси перемогти. Тобто, знову ж таки, буде певна домовленість, буде надана підтримка одній з політичних сил, щоб вони займали нішу і виходили вперед. І паралельно відбуватиметься тиск на тих більш реальних конкурентів, які хочуть вести свою політичну гру.

Ще одним таким трендом, який, в принципі, ми вже бачили в минулому політичному сезоні - це активізація правоохоронних органів, в першу чергу Генпрокуратури. Вже Юрій Луценко анонсував зняття депутатської недоторканності з нової групи народних обранців. Також буде активізація НАБУ. Ми в очікуванні резонансних судових справ, точніше вже засідань: по Насирову, по Мартиненку. Ну і по ряду інших осіб, можливо, навіть можна говорити про депутатів, відносно яких вже проводяться розслідування.

Це ті основні моменти, якими ми будемо жити в новому політичному сезоні.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати