RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Затяжний бунт: чому Порошенко не заважає Саакашвілі і що буде далі

Прихильники політика готують масштабні протести на жовтень

Прихильники політика готують масштабні протести на жовтень Міхеіл Саакашвілі Фото: EPA/UPG

Після тріумфального прориву українського кордону лідер партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі продовжив своє нове road show країною. Слідом за Києвом він збирається відвідати інші міста України, а в жовтні планує зібрати масштабний мітинг під стінами Верховної Ради разом зі своїми політичними союзниками. Тим часом, як дізнався "Апостроф", в політичному середовищі говорять: безперешкодне переміщення Саакашвілі країною – не що інше, як результат домовленостей колишнього президента Грузії з нинішнім президентом України.

Саакашвілі і опозиція

Всупереч заявам і президента Петра Порошенка, і генпрокурора Юрія Луценка про необхідність притягнення Міхеіла Саакашвілі до відповідальності за незаконний перетин українського кордону, колишній голова Одеської ОДА продовжує вільно роз'їжджати країною. У вівторок, 19 вересня, політик влаштував нечисленний мітинг під Адміністрацією президента у Києві. Основна мета акції, за словами Саакашвілі, полягала в тому, щоб вимагати надати йому необхідні документи для звернення до суду і повернення українського громадянства.

Тепер же Саакашвілі з соратниками збирається об'їхати всі області України, а 17 жовтня приєднатися до мітингу біля стін Верховної Ради з низкою вимог до української влади. Як зазначила прес-секретар партії "Рух нових сил" Мар'яна Почтар, політсила й надалі вимагатиме призначення дострокових виборів у парламент.

"У нас є план порятунку країни, з часом оприлюднимо свої вимоги до влади. Саакашвілі нікуди не дінеться з великої політики в Україні. Незалежно від того, будуть дострокові вибори чи ні, головне для партії – це участь. Тому наша партія обов'язково братиме участь. Ми вимагатимемо дострокових виборів. Але для цього потрібні політичні рішення і заяви, які в найближчому часі ми подамо", - прокоментувала Почтар "Апострофу".

У таборі соратників Міхо кажуть, що для початку готуватимуть сили для всеукраїнського протесту, який відбудеться у жовтні.

"З Саакашвілі ми домовилися, що він зі своєю енергією і ораторським талантом підтримає нашу ідею зібрати людей під Верховною Радою 17 жовтня, щоб нарешті ухвалити закони, які тут застрягли: закон про антикорупційний суд, про скасування депутатської недоторканності та закон про вибори наступного парламенту за відкритими списками партій. Це добре, що ми домовилися, це добре для справи, тому що Міхеіл може багатьох людей надихнути, і це добре для нього самого. Ми оголосимо цю ініціативу разом з представниками громадських організацій, іншими депутатами", - розповів "Апострофу" народний депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв.

Поки Саакашвілі буде їздити українськими містами, збираючи підтримку, громадські організації, представники "Свободи", "Самопомочі", "Батьківщини", "Національного корпусу" і позафракційні депутати будуть координувати свої дії для майбутньої акції.

Утім, про масштабне політичне об'єднання вищезгаданих сил, за словами Соболєва, мова поки не йде. З ним погоджується народний депутат Віктор Чумак, який називає себе політичним партнером Саакашвілі і його партії.

"Я думаю, Саакашвілі спочатку підтримає акцію за нове виборче законодавство. Це точно. А ось коли ми цього досягнемо і буде нове виборче законодавство, то тоді вже можна говорити про вибори. А якщо говорити про якісь вибори за старими правилами, то треба бути ідіотом. Після березня 2019 року ви все побачите. А зараз кожен день у нас йдуть переговори, ми зустрічаємося", - розповів "Апострофу" Чумак.

Крім того, політичні союзники Саакашвілі виключають спільний похід на вибори у парламент.

"Я переконаний, що практично всі ці політичні сили – "Батьківщина", "Самопоміч", "Рух нових сил", "Хвиля" – будуть йти на вибори окремо. Я не виключаю того, що ми знайдемо спільну мову, як ми знаходимо її зараз, якщо ці політичні сили будуть представлені в парламенті. Я думаю, зараз об'єднання не відбудеться. Об'єднання має сенс у тому випадку, якщо воно далі дає якийсь результат. Цей результат можливий тільки після створення коаліції в парламенті. А створення коаліції у наступному парламенті можливо", - сказав "Апострофу" заступник голови фракції "Батьківщина", народний депутат Сергій Соболєв.

При цьому, "Батьківщина" та інші фракції у парламенті поки що не планують блокувати трибуну Верховної Ради або влаштовувати інші акції для зриву роботи нинішнього скликання і призначення дострокових виборів.

У той же час неофіційно прихильники Саакашвілі називають іншу причину, чому не налаштовані об'єднуватися з його політсилою. За словами співрозмовника "Апострофа", який побажав залишитися невідомим, екс-президент Грузії "ухвалює рішення імпульсивно і не координує свої дії з багатьма соратниками". "А це не влаштовує багатьох, особливо великі партії, які самі хочуть керувати процесом", - зазначив співрозмовник.

Саакашвілі і президент

У владі нинішні дії команди Саакашвілі коментують неохоче. Заступник фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Березенко вважає, що влада не має реагувати на дії Саакашвілі.

"Треба, щоб його хтось охороняв, щоб з ним нічого не сталося, а вже за тиждень-другий люди самі забудуть про нього і не будуть реагувати на цей цирк", - так відповів нардеп "Апострофу".

Нардеп від БПП Володимир Ар'єв переконаний, що у соратників Саакашвілі не вийде об'єднатися і тим більше домогтися дострокових виборів у парламент.

"Люди, які конкурують між собою, можуть об'єднуватися ситуативно для певних речей. Але для спільних стратегічних дій – тут у мене великі сумніви. Коли все дійде до справи, вони почнуть конкурувати один з одним. У мене великі сумніви, що вони зможуть добитися дострокових парламентських виборів. На сьогодні їх хочуть тільки "Опозиційний блок", "Батьківщина" і Саакашвілі для того, щоб потрапити в парламент. Але цього недостатньо. Дуже важливо, що президент не підтримує дострокових виборів, і без нього це питання не вирішиться", - вважає Ар'єв.

В політичних кругах обговорюються можливі домовленості між Міхеілом Саакашвілі та Петром Порошенком Фото: УНІАН

Політичний експерт Петро Олещук переконаний, що Саакашвілі і Ко зараз складають вимушену опозицію, однак їх співпраця може тривати недовго.

"Ніхто з них від лідерства не відмовиться. Усі вони намагаються зараз відірвати свою частину популярності. І якщо вони публічно не співпрацюватимуть, когось можуть звинуватити в роботі на Адміністрацію президента", - сказав він.

Дострокові вибори, на думку політолога, можуть принести для них непрогнозовані результати.

"Вони не хочуть ставити питання про вибори до того моменту, поки не зрозуміють, у якій конфігурації вони на ці вибори можуть піти. Але об'єднання політичних сил перед виборами точно не варто очікувати. Вони можуть добитися дострокових парламентських виборів, але нічого істотного не отримати. На цьому етапі протистояння "монстра" в особі прихильників президента їм вигідно співпрацювати. Якщо завтра якісь розклади зміняться, вони можуть перейти в режим конкуренції між собою", - розповів Олещук.

А поки соратники Саакашвілі й депутати продумують варіанти взаємовигідної співпраці, в політикумі обговорюють інші можливі домовленості – між Саакашвілі і Порошенком. Саме наявністю такої угоди можна пояснити слова лідера партії "Рух нових сил" про відсутність особистого конфлікту з президентом, а також той факт, що ніхто не намагається перешкоджати пересуванням Саакашвілі країною.

Про те, що Саакашвілі міг домовитися з президентом, говорить і політолог Андрій Золотарьов.

"Мабуть, відбулася якась закулісна домовленість. Ми про неї можемо лише здогадуватися. Але, судячи з того, що влада відразу знизила оберти в частині залучення репресивної машини проти Саакашвілі та його соратників, а Саакашвілі дещо зменшив градус риторики, це очевидно", - заявив експерт.

На його думку, "модератором" в таких домовленостях могли виступити США.

"А це означає, що Саакашвілі буде артикулювати приблизно те ж саме, що і вимагала від української влади американська сторона. Це новий закон про вибори, антикорупційний суд, зняття недоторканності з депутатів. Цілком стерильні та безпечні вимоги для влади, які вона поспішати виконувати не буде. Тобто, очевидно, бунт Саакашвілі перейде у затяжний процес. Саакашвілі буде заробляти рейтингові бали з антикорупціонерами, а влада буде робити вигляд, що бачить у ньому якусь серйозну загрозу і опозицію", - сказав Золотарьов.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі