RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Саакашвілі і не тільки готують Порошенку гарячі дні: найбільш небезпечна дата

Політолог про акції протесту 17 жовтня

Політолог про акції протесту 17 жовтня 17 жовтня лідер партії "Рух нових сил", екс-губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі збирається організувати мітинги під Верховною Радою України Фото: УНІАН

Лідер партії "Рух нових сил", екс-губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі збирається разом зі своїми політичними союзниками у вівторок, 17 жовтня, організувати мітинги і висунути низку вимог до нинішньої влади. У той же час Верховна Рада готується ухвалювати у другому читанні досить дискусійний законопроект щодо Донбасу, проти якого виступають, зокрема, праворадикальні сили. У сукупності це сильно підвищує ймовірність сутичок і провокацій. Чому владі можуть бути вигідні антиурядові акції протестів зараз і від яких факторів залежать сценарії розвитку ситуації, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Середина жовтня буде дуже гарячою порою, оскільки є два моменти, які можуть накластися один на інший. Перший – це масові акції протесту, анонсовані Міхеілом Саакашвілі, який апелює до середнього класу українців з питаннями про зняття депутатської недоторканності, про ухвалення нового виборчого законодавства та законодавства про впровадження антикорупційного суду. Прихильники Саакашвілі активно працюють в регіонах і на 17 число намагатимуться максимальну кількість людей залучити для акцій протесту. Саакашвілі спирається на підтримку декількох сил, які намагаються разом створити антипорошенківський рух – тут і "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яка має дуже розвинену регіональну мережу представництв, і Анатолій Гриценко, і Валентин Наливайченко, і частина єврооптимістів.

Але на цю ситуацію накладається другий момент - необхідність ухвалення нового закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей". І тут, безумовно, слід очікувати протестів від праворадикальних організацій, які можуть негативно сприймати цей закон.

Таким чином, у нас буде кілька акцій протесту. З одного боку – радикальні організації, з іншого – ліберально налаштовані люди. Їх інтереси можуть зійтися або ж, навпаки, можуть виникнути конфліктні ситуації. А де велика кількість людей, там завжди виникає небезпека. Та й в принципі є таке правило: для того, щоб революція тривала, необхідні жертви. Тому, я думаю, будуть вжиті серйозні заходи безпеки. Національна поліція і Національна гвардія будуть дуже-дуже обережні, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вже неодноразово заявляв, що він не допустить застосування сили проти громадян. А на кого тоді буде спиратися Банкова у забезпеченні охорони? Армія не може бути залучена, тільки Нацгвардія. Тому тут можуть бути певні провокаційні моменти.

Усе залежить від того, яким буде фідбек від населення. Якщо дійсно Саакашвілі вдасться зібрати значні акції - 20-30 тисяч людей або ще більше - то це дуже серйозна заявка. Якщо вони зможуть протриматися кілька днів із чітко визначеними вимогами, то ситуація може піти за різними сценаріями. Але мені зараз складно уявити, щоб зібралася така велика кількість людей, щоб можна було натиснути на владу і оголосити дострокові вибори. Адже найголовніше завдання сил, які акумулюються навколо Саакашвілі, – це дострокові вибори.

З іншого боку, не треба забувати, що вся ця ситуація може бути використана для того, щоб дати народу випустити пару. Ми чудово розуміємо, що взимку тарифи будуть достатньо високими, вже є проблеми з оплатою комунальних послуг, долар росте. Буде достатньо соціально-економічних проблем. Можливо, нинішні протести – це фальстарт, щоб дати людям зараз випустити пару. Це навіть може бути вигідно владі для того, щоб попередити майбутні акції протесту на реальній основі. Такий варіант теж не варто виключати. При цьому зовсім не обов'язково, що Саакашвілі працює з Банковою заодно, і все, що відбувається – театральне дійство. Ні. Але його можуть використовувати.

Таким чином, середина жовтня буде небезпечним часом. Дійсно можуть бути дуже серйозні провокації, ситуація може піти за різними напрямками. Але поки складно говорити, до чого це може призвести, тому що немає розуміння, скільки ж людей може піднятися на ідеї та пропозиції, які озвучує Саакашвілі. У нього зараз немає великого доступу до медіаресурсу. Він працює в регіонах, на мітингах, але це зовсім не той масштаб, який можуть дати засоби масової інформації. Поки і якоїсь великої активності в соціальних мережах теж не можна побачити. І, можливо, це наслідок превентивних дій самої влади, яка не дає розгорятися антиурядовим виступам.

Хоча небезпека існує, все буде залежати від кількох факторів. Перший фактор – це активність населення. Хоча рівень протестних настроїв у населення досить високий, все ж є стримуючі чинники – війна, агресія Російської Федерації, диверсії на всій території України. Але всяке можливе. Якщо станеться ще якась дуже серйозна подія, що стосуватиметься антикорупційних дій, це може стати додатковим стимулом (до протестів). Тоді дійсно Саакашвілі зможе зібрати велику кількість людей.

Другий фактор – підтримка олігархату. Як би там не було, жодна революція в Україні без олігархів не відбувалася. Зараз формуються дві основні групи олігархів. Перша – Пінчук і Ахметов, які більше орієнтовані на Банкову, на співпрацю, на збереження статус-кво. Й інша група – Коломойський, Фірташ, Онищенко, Льовочкін. У них трохи інші погляди, вони б хотіли поміняти владу, оскільки їх позиції в Україні зараз дуже слабкі. Україна для них завжди була сферою заробітку грошей. Важлива також їхня позиція, їхня підтримка – чи буде вона реалізована зараз або вони будуть чекати інших моментів.

Крім того, потрібно дивитися і на зовнішньополітичну ситуацію, на позицію наших західних партнерів, наскільки вони готові до можливих змін [в Україні] та готові зберегти свою підтримку у разі цих змін.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати