RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прорив щодо Донбасу можливий наступного року: з чим Волкер їде до Порошенка

Волкер обговорить з Порошенком важливі питання щодо Донбасу

Волкер обговорить з Порошенком важливі питання щодо Донбасу Наприкінці жовтня очікується позаплановий візит до Києва спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера Фото: flickr.com/usembassykyiv

Наприкінці жовтня очікується позаплановий візит до Києва спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера. Майбутню зустріч поки офіційно не підтвердили ні українська, ні американська сторони. Для чого Волкер вирішив приїхати в Україну, що планує обговорити з президентом Петром Порошенком і який прорив у питанні миротворців теоретично можливий вже наступного року, з'ясовував "Апостроф".

Сам на сам

7 жовтня в Белграді відбулася друга зустріч Курта Волкера з помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Пізніше про переговори висловився лише Сурков, натякнувши, що очікуються рішення на користь Росії. Американці ж досі не робили жодних офіційних заяв за підсумками зустрічі у Белграді.

Після переговорів Сурков розповів, що з Волкером він обговорював запропонований Росією проект резолюції ООН щодо миротворців на Донбасі і необхідності виконання Мінських угод. У США офіційно не прокоментували цю інформацію, щоправда, за даними російських ЗМІ у Держдепі сказали, що на зустрічі йшлося, зокрема, про миротворців.

За інформацією джерел "Апострофа" в українських владних колах, на той час було дві пропозиції щодо вирішенню конфлікту на Донбасі. Перша – введення миротворчої місії на умовах Росії, за яких миротворці були б розміщені лише по лінії розмежування сторін конфлікту, а друга – введення миротворців на умовах України: на усій території окупованого Донбасу.

З якою саме пропозицією Волкер повернувся до США, поки незрозуміло. Але неофіційна зустріч спецпредставника Держдепартаменту США з Петром Порошенком може говорити про те, що американці хочуть почути позицію української сторони. Джерело, наближене до влади, розповіло "Апострофу", що глава української держави готовий йти на переговори, щоб вирішити питання відносно миротворців до президентських виборів 2019 року. Це допоможе Порошенку значно підняти свій рейтинг.

"Якщо вдасться домовитися, то вже до літа наступного року місія ООН буде на Донбасі", - вважає співрозмовник "Апострофа".

Між тим, під час свого нещодавнього візиту в Авдіївку Порошенко підкреслив, що робить все для того, щоб миротворці були на Донбасі.

Робоча поїздка Президента до Донецької області Фото: president.gov.ua

Також джерело "Апострофа" прогнозує, що переговори Волкера і Порошенка можуть стосуватися двох ключових моментів: пройдуть на окупованих територіях вибори, чи буде створена тимчасова адміністрація під егідою ООН. І якщо українська сторона погодиться на проведення виборів, то це стане для неї провалом, оскільки доведеться визнати легітимність місцевої "влади".

"А створення тимчасової адміністрації буде хорошим результатом для влади, оскільки це дозволить створити багатокомпонентну миротворчу місію з поступовим розширенням мандата на територію ОРДЛО. Така місія зможе посприяти розмінуванню територій, поверненню переміщених осіб, посиленню державних інститутів тощо", - відзначив співрозмовник "Апострофа".

У той же час депутат від "Народного фронту" Дмитро Тимчук вважає, що немає сенсу говорити про вибори на Донбасі, поки не будуть вирішені всі першочергові питання.

"Всі технічні питання, в тому числі про вибори, можна обговорювати вже тоді, коли буде вирішене політичне питання. Зараз Росія ні під яким соусом не допустить миротворчу місію. Тому що якщо з'явиться контроль на кордоні ОРДЛО і Росії, то за кілька тижнів ОРДЛО просто перестане існувати", - прокоментував нардеп "Апострофу".

З ним погоджується експерт Микола Капітоненко. У розмові з "Апострофом" він припустив, що у цій теми є два вектори: "Один з них - той, який представлений громадськості, де є ідеї про тимчасові міжнародні адміністрації, миротворців ООН, розширення місії ОБСЄ тощо. Публіці потрібно показати, що щось обговорюється і є якісь ідеї. А є і друга площина, в якій і Волкер, і Порошенко, і всі інші, хто бере участь, розуміють безвихідність всіх ідей, які були озвучені щодо Донбасу, і що створення зони можливих спільних точок або рішень, співпадіння інтересів між позиціями Росії і України чекати не доводиться".

Експерт також вважає, що сторонам конфлікту необхідно для початку створити таку зону, яка змогла б допомогти вирішити базові протиріччя. Але Капітоненко сумнівається, що хтось зважиться на такий крок.

"Сторони хочуть протилежних результатів і їх інтереси несумісні. Раз така зона не створюється, то певного реального просування по конфлікту на сході чекати не варто. Варто чекати заморожування конфлікту, його руху по тій же траєкторії, яка була до сьогоднішнього дня, тобто без місії і виборів, але з постійними жертвами", - підкреслив Капітоненко.

Варто зазначити, що зустріч спецпредставника США і президента дуже важлива у зв'язку з тим, що відбуватиметься перед черговими переговорами Волкера і Суркова. Офіційної інформації про третій раунд переговорів ще немає, але попередня зустріч показала, що обговорення не завершено.

Для чого потрібна зустріч

Нардеп Дмитро Тимчук не підтвердив "Апострофу", але й не виключив можливого візиту Курта Волкера в Україну. Але він здивований тим, що спецпредставник Держдепу вирішив прибути в країну без пояснень мети поїздки.

"Мені здається, головне завдання Волкера на даний момент – скласти чітке розуміння того, що відбувається на Донбасі. Друге завдання – зрозуміти, як збирається діяти Росія. Уже весь світ розуміє, хто стоїть за подіями на Донбасі, чиїх це рук справа. Волкеру потрібно розуміти, як діятиме Кремль на Донбасі, щоб виробляти свою стратегію в контексті цього конфлікту", - розповів депутат. При цьому він не став робити прогнозів щодо майбутньої зустрічі Волкера і Порошенка.

На думку експертів, головна задача Волкера - скласти чітке розуміння того, що відбувається на Донбасі Фото: flickr.com/usembassykyiv

На думку Миколи Капітоненка, Волкер прилетить до Києва з метою зрозуміти, що відбувається в Україні і детально оцінити, наскільки Порошенко контролює ситуацію в країні.

"Також потрібно постійно створювати видимість того, що діалог з приводу України триває, інтерес до України не слабшає, і в США стежать за ситуацією. Тому Волкер буде намагатися періодично про себе нагадувати - неважливо, з якого приводу. Це нормально. Та й будь-які питання простіше вирішувати на місці", - припустив експерт.

Він також вважає, що не варто чекати якогось прориву або гучних рішень за підсумками зустрічі Волкера і Порошенка, оскільки саме через відсутність мінімальних зрушень у вирішенні конфлікту американська сторона не поспішає давати коментарі. Зрушення можуть настати в тому випадку, якщо буде прийнято компромісне рішення по Донбасу.

"Змістовних результатів зустрічі не буде, ідей щодо врегулювання конфлікту теж не буде. У кращому випадку Волкер і Порошенко посилатимуться на ідеї про миротворців, що вже давно лунають. Але це буде, так би мовити, ритуальне заклинання. Тому що нічого нового вони не скажуть по суті. Навряд чи візит Волкера вплине на долю конфлікту на сході", - зауважив Капітоненко.

Джерело "Апострофа" у владі додало, що трохи дивним виглядає те, що президент України може провести зустріч із Волкером.

"Трохи дивно, що спецпредставник Держдепартаменту – рівень посла з особливих доручень – у Штатах підпорядковується заступнику держсекретаря, в РФ спілкується з якимось Сурковим, а у нас на нього чекає цілий президент. Його рівень - навіть не міністр закордонних справ, а заступник міністра. Це лише показує деградацію нашої дипломатії", - підкреслив співрозмовник "Апострофа".

Читайте також

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Звільнення міністрів очевидно є рішенням Офісу президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви