RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко, Путін і Саакашвілі на даху: в Європі написали розгромну статтю про Україну

Вєслав Романовскі про операцію із затримання Саакашвілі

Вєслав Романовскі про операцію із затримання Саакашвілі Фото: УНIАН

Операція із затримання у центрі Києва Міхеіла Саакашвілі - це ще одна надзвичайно безпорадна акція людей президента України Петра Порошенка, який намагається усунути свого колишнього друга з української політичної гри. Таку думку висловив польський журналіст, письменник і дипломат Вєслав Романовскі у колонці, яку він ексклюзивно надав "Апострофу" до її виходу в польських ЗМІ.

Вранці 5-го грудня, коли співробітники Служби безпеки України вибили двері його київської квартири, Саакашвілі, екс-президент Грузії та колишній друг Петра Порошенка, а зараз його політичний супротивник, втік з тераси на дах будівлі. Він крикнув натовпу своїх прихильників, роззявам і поліції, які зібралися внизу, що це провокація Путіна, і що він стрибне з даху, якщо поліцейських не відкличуть. Ті не відступили, стягли його з даху та понесли до автомобіля. По дорозі дали йому повістку на допит в прокуратуру за підозрою в підтримці організованої злочинної групи. Мікроавтобус був заблокований прихильниками Саакашвілі, котрі згодом зламали двері автомобіля й звільнили свого лідера. Саакашвілі вже у жовто-блакитному шарфі пішов зі своїми прихильниками під Верховну Раду, щоб вимагати відставки Порошенка.

Місцеві телеканали паралельно транслювали блокаду поліцейського мікроавтобуса та прес-конференцію генерального прокурора Юрія Луценка, який стверджує, що Саакашвілі і його "Рух нових сил" фінансують люди екс-президента Віктора Януковича. На його думку, вони виділили на організацію "російської зими" в Києві півмільйона доларів. Всі докази вже передали до суду, а прокуратура проситиме домашнього арешту для Саакашвілі та арешту кількох його соратників, у тому числі кур'єра, який привіз до Києва "російські" долари, частину з яких взяли (при проведенні операції, - "Апостроф"). Прогулюючись вулицями Києва, Саакашвілі все заперечує та нагадує про рахунки з Путіним, які не зведені ще з часів його президентства в Грузії.

Читайте також: Затримання Саакашвілі: хто й навіщо підклав свиню Порошенку

На жаль, треба сказати, що це ще одна надзвичайно безпорадна акція людей президента Порошенка, який намагається усунути свого колишнього друга з української політичної гри. Це стандарти бананових республік. Навіть багато прихильників президента задаються питанням: чому він це робить? Адже Саакашвілі насправді не може загрожувати йому у прямому, виборчому, протистоянні. Формально він навіть не може брати участь у парламентських виборах, не кажучи вже про президентські. Емоції – дуже поганий радник, особливо в політиці. Було помилкою позбавити Саакашвілі громадянства. Порошенко брав активну участь у Помаранчевій революції та Революції Гідності, він знає анатомію організації повстання зсередини, і тому, ймовірно, стурбований кожною такою заявою.

Невдала, навіть невміла спроба заарештувати Саакашвілі – це ще одна ганьба СБУ, прокуратури й поліції. Говорять навіть про витік інформації, який допоміг людям Саакашвілі завадити реалізації плану. Звідси випливає простий висновок, що спецслужби нелояльні до уряду і президента, які беруть участь у цій "банановій грі". Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в телевізійному інтерв’ю показав олімпійський спокій, пояснюючи втечу Саакашвілі з поліцейського авто: мовляв, конфлікти між людьми трапляються, треба мислити позитивно, завтра суд розгляне справу і прийме рішення, ви повинні бути в гарному настрої.

Саакашвілі на київському даху - це, з одного боку, зниження його нинішнього політичного статусу – людини, яка невідомо наскільки серйозно налаштована і яку використовують сильніші за неї, людини яка в будь який момент може з цього даху впасти. З іншого боку, і це важливіше, болісно згадувати, що Україна не є правовою державою. Її інститути як швейцарський сир, дірки якого відкриті не тільки для "російських" доларів. Натовп успішно штурмує поліцейський мікроавтобус на вулиці в Києві і майже самотній генеральний прокурор України на прес-конференції пояснює, як ця акція мала виглядати – ось знімок з життя олігархічної держави в грудні 2017 року.

Польською мовою колонка буде опублікована виданням Gazeta Prawna у середу, 6 грудня

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію