RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Порошенка проблеми з головним союзником: як президент не знайшов голосів за нового голову НБУ

Під кандидатуру глави НБУ президент так і не знайшов голосів у Верховній Раді

Під кандидатуру глави НБУ президент так і не знайшов голосів у Верховній Раді Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Верховна Рада пішла на новорічні канікули, так і не призначивши нового голову Національного банку України, незважаючи на обіцянки провладної коаліції. В парламенті обіцяють повернутися до цього питання не раніше лютого 2018 року. Чому зірвалися домовленості та хто не дав голосів за кандидатуру, яку лобіював президент Петро Порошенко, дізнався "Апостроф".

Посада голови Національного банку перебуває у підвішеному стані більше ніж півроку. Ще в квітні глава НБУ Валерія Гонтарева після низки протестів і критики з боку народних депутатів подала президенту заяву про відставку за власним бажанням. А з 11 травня обов'язки глави Нацбанку виконує її перший заступник Яків Смолій.

З тих пір в політикумі не припинялися переговори щодо нового керівника НБУ. Представники президентської команди обіцяли, що Петро Порошенко внесе свого кандидата на розгляд Верховної Ради ще у вересні. Зокрема, представник президента в парламенті Ірина Луценко повідомляла, що є дві кандидатури на цю посаду. Як раніше писав "Апостроф", спочатку обговорювалися три основні кандидатури: голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук, голова правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко та в.о. глави Нацбанку Яків Смолій, кандидатуру якого особисто лобіювала Валерія Гонтарева. Однак консенсусу з цього питання так і не було досягнуто. А на початку грудня в політичних колах знову повернулися до питання призначення голови НБУ.

Перед початком останнього пленарного тижня представники фракції "Блок Петра Порошенка" заявляли, що голосування відбудеться в четвер, 21 грудня.

"Питання вже перезріло. Серед кандидатур – а їх було дуже багато – лунали імена Лавренчука і Смолія. Кого з них буде запропоновано? Ми очікуємо на внесення цієї кандидатури, цю людину будемо запрошувати на засідання фракції, спілкуватися і після цього прийматимемо рішення", - заявляв глава фракції БПП Артур Герасимов.

Кандидати на місце глави НБУ: глава правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко, голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук і тимчасово виконуючий обов'язки глави НБУ Яків Смолій

У "Народному фронті" на початку тижня також були впевнені, що голосування відбудеться в четвер. "Фронтовики" були готові підтримати кандидатуру Якова Смолія, але, як стало відомо "Апострофу", за свої голоси вони просили в президента посаду першого заступника голови НБУ, і саме через це переговори тривали так довго.

Один з депутатів від НФ розповів "Апострофу", що голосування за кадрові питання на фракції анонсував секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Нещодавно було засідання нашої фракції, на якому Турчинов сказав, що в найближчі дні буде вирішення низки кадрових питань, але так і не сказав, яких. Однак між собою ми зрозуміли, що це призначення голови НБУ. Але на засіданні фракції, яке відбулося в понеділок (18 грудня, - "Апостроф"), ми не обговорювали це питання. А тепер вони в БПП ходять всі з розумними обличчями і щось розповідають на камеру. Швидше за все, це було таке собі інформаційне вкидання, щоб побачити, як реагують на кандидатуру Смолія, і по-тихому протягнути його в парламенті, без якихось зобов'язань. Але не вийшло. Голоси не знайшлися", - розповів співрозмовник видання.

Крім того, джерело, близьке до президента, повідомило "Апострофу", що БПП шукав голоси не тільки в партнерів за коаліцією, але й серед ситуативних союзників, якими час від часу для президента стають фракція "Опозиційного блоку" або депутатські групи "Відродження" та "Воля народу".

Зокрема, джерело повідомило, що президент домовлявся з "Опозиційним блоком" щодо голосів за призначення Смолія.

"Президент просив ОБ, щоб у четвер ті дали свої голоси за призначення, тому що вони (БПП) з "Народним фронтом" хотіли "кинути" один одного: в НФ просили посаду заступника, але Порошенко не погоджувався. У НФ хотіли зняти Рожкову (заступник глави НБУ, - "Апостроф"), а в БПП були проти цього. Тому й відмовилися давати голоси, так що більшості за це рішення у них немає", - розповів співрозмовник "Апострофа".

У "Блоці Петра Порошенка" в четвер офіційно не коментували питання призначення голови Нацбанку, уникаючи будь-яких розмов на цю тему. Пізніше ясність вніс заступник голови фракції Олексій Гончаренко. Він повідомив, що переговори не дали ніяких результатів, а Рада повернеться до цього питання не раніше лютого.

"Подання вносить президент України. Якщо не вніс, то він вважає, що ще зарано, або він не визначився з кандидатурою, або ж переговори щодо підтримки тієї чи іншої кандидатури не дали результатів. У січні ніяких серйозних голосувань не буде, в тому числі, з питання голови Нацбанку. Найраніше – це лютий ", - сказав Гончаренко "Апострофу".

З 10 травня 2017 року голова НБУ Валерія Гонтарєва не виконує посадові обов'язки через відставку за власним бажанням. На сьогоднішній день Рада так і не вибрала нового кандидата, а дане питання для розгляду перенесла на 2018 рік Фото: НБУ

Разом з тим, політичний експерт Ярослав Макитра впевнений, що основна причина зриву голосування щодо нового керівника НБУ – нестача голосів.

"Голоси могли не додати головні союзники БПП - "Народний фронт". Не виключено, що НФ хотів отримати кілька посад у керівництві Нацбанку, що було розцінено як завищені очікування. А згадали про це голосування під кінець року також неспроста, тому що протягом тривалого часу Гонтарева не виконує своїх обов'язків. Також зараз спостерігається великий стрибок курсу долара, і на цій хвилі звільнення голови НБУ трохи знімало б напругу, давало би певний карт-бланш новому главі, під час керівництва якого на початковому етапі не бачили б таких катаклізмів", - сказав він "Апострофу".

Експерт вважає, що до питання звільнення Гонтаревої депутати повернуться дуже скоро. Не згоден з ним керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній. Він вважає, що Гонтарева може пробути на своїй "підвішеній" посаді ще дуже довго.

"У наших умовах Нацбанк – це стратегічна організація, яка контролює всі фінансові потоки країни. Це означає, що виконуюча обов'язки Гонтарева може бути на цій посаді ще дуже довго (відзначимо, що Валерія Гонтарева знаходиться у відпустці та фактично не керує НБУ, - "Апостроф"). Тому що всіх влаштовує нинішня ситуація, і Гонтарева на нинішній посаді влаштовує всі провладні групи. Це тільки її не влаштовує. Вона б хотіла втекти, щоб її не посадили після того, як вона розформувала половину банківської системи. І, в принципі, в Раді є дуже багато людей, у яких є дуже багато запитань до Гонтаревої щодо політики Нацбанку. Але вона на це не хоче відповідати і не хоче подавати звіт. Всіх влаштовує ручне управління, ніхто ні за що не відповідає. Зараз всіх влаштовує те, що незрозуміло хто і за що відповідає в Нацбанку", - сказав він "Апострофу".

Більше того, Загородній передбачає, що наступного року питання глави НБУ може взагалі не підніматися.

"Вони бачать, що голосів немає. Тим більше, "Народний фронт" теж має свої види на Нацбанк, особливо Арсеній Яценюк. Якщо "Народний фронт" не хоче голосувати, то не буде голосів на одну кандидатуру. Існує ймовірність, що і в новому році питання щодо голови Нацбанку не підніматиметься. Не слід забувати, що не всі захочуть йти на посаду, оскільки новому керівнику доведеться розгрібати все те, що наробила Гонтарева. і йому доведеться за все відповідати – і по Нацбанку, і по ПриватБанку. А сваритися з Ігорем Коломойським не всі хочуть", - резюмував експерт.

У той же час, в кулуарах парламенту також ходять чутки, що в 2018 році, коли стартує активна фаза виборчої кампанії, влада робитиме все менше призначень. Це стосується і Національного банку.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі