RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Нерви Верещук та ігри Тищенка: як "Слуга народу" збирається брати Київ

У Зеленського явно не розуміють, як вигравати в столиці

У Зеленського явно не розуміють, як вигравати в столиці Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Після недавнього висловлювання глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамія про користь програшу президентської партії на майбутніх місцевих виборах з'їзд політсили для висунення кандидатів до Київради очікувався з подвоєним інтересом. Цікавили відразу кілька моментів. Перший - як відреагують "слуги" на такий "постріл в ногу" з боку одного зі своїх лідерів. А також кого все ж висунуть до Київради і наскільки співпаде список висуванців з тим, який кілька днів тому "злив" в Facebook вигнаний з рядів "зелених" екс-нардеп Гео Лерос.

"Довго все це не триватиме"

Захід вирішили влаштувати в саду за головним корпусом КНУ імені Тараса Шевченка. Значна компанія охоронців на вході ввічливо, але рішуче оглядала всіх представників ЗМІ, змушуючи включати навіть ноутбуки для перевірки. Журналісти також звернули увагу на скромність в організації заходу. Якщо в перший час після перемоги на виборах будь-який подібний з'їзд або збори "зелених" перетворювалися на свято живота, то цього разу все обмежилося лише водичкою на столах. "Схоже, що довго все це не триватиме", - зауважив один з колег. Після цього чомусь подумалось, що цю фразу можна віднести не тільки до заходу, але і до моноправління "Слуги народу" в Україні після місцевих виборів.

При цьому дисципліновані "зелені" приїхали на захід задовго до його початку. Сергій Шефір, Олександр Корнієнко, Микола Тищенко, Максим Грищук, Максим Перебийніс - всі прибули на з'їзд хвилин за 40 до початку і розосередилися по території, тримаючись один від одного в стороні. Кандидат в мери Ірина Верещук, яка з букетом квітів, чимось скидалася на шкільну вчительку, з усіх сил намагалася посміхатися на фотокамери, але нерв, як то кажуть, проскакував.

Подейкують, що незважаючи на спробу демонструвати оптимізм, всередині партії настрої не такы вже й радісні. Рейтинги соцопитувань по Києву свідчать не на користь "Слуги народу", а заяви на кшталт того, що зробив Арахамія (мовляв, "слугам" невигідно брати владу в регіонах, оскільки це зробить її відповідальною за все, що відбувається в країні), добивають і без того невисокі шанси на перемогу.

Верещук сильно поступається в рейтингах Віталію Кличку і поки що не може бути впевнена навіть у виході до другого туру. На виборах до Київради "слугам" ще належить витримати жорстку конкуренцію з боку "УДАРУ" та "Європейської солідарності", щоб завести туди достатню кількість людей, аби претендувати на участь в кулуарних коаліційних торгах.

Кого "слуги" ведуть до Київради

"Поки що без коментарів. Скоро самі все побачите", - кинув один з "слуг" на спробу запитати про майбутніх кандидатів.

Відразу стало зрозуміло, що зі списком відбулися серйозні пертурбації. Тим паче, відразу з декількох джерел з'явилася інформація про призначення першим номером в списку дружини міністра закордонних справ Євгенії Кулеби. За нашою інформацією, суперечки про першу десятку в списку йшли до останнього моменту - Ірина Верещук зі своїм штабом, керівництво партії і Банкова через свого представника Миколу Тищенка ніяк не могли домовитися. А "злитий" Гео Леросом список був лише одним з "чорнових" варіантів.

Початок затримувався і причина стала зрозуміла, коли на сцену вийшов президент Володимир Зеленський, відразу згадавши про Кличка: "Тепер потрапити в пробку в Києві можна навіть у неділю".

Фото: Апостроф / Александр Гончаров

Під час свого досить бадьорого виступу президент побіжно пройшовся по головних больових точках чинного мера - мости, пробки, стан доріг, брак дитячих садків і хаотична забудова в місті. Слідом за ним на сцену вийшла Ірина Верещук, продемонструвавши діловий настрій: "Давайте до діла", - сказала кандидат і швидко виклала десяток пунктів, по яким збираються бити "зелені". При цьому останнім йшов сам Кличко, якого вона назвала однією з двох головних помилок України, допущених в 2014-му році. Першою, очікувано, називався Петро Порошенко.

"Віталій Кличко слабкий, а тому корумпований. Він є залишком режиму Порошенка, при ньому в Києві розвинувся "інститут смотрящих", які мають гроші та величезний вплив. Зараз багато хто опустив руки, але я відповідаю: ми хочемо змін і маємо величезний шанс виправити помилку. Нам важливо рухатися вперед, вірити один одному та працювати", - заявила Верещук.

Далі пройшла презентація десятки кандидатів до Київради, яких по черзі викликали на сцену. З цієї десятки стало зрозуміло, що "Слуги народу" підійшли до списку дуже акуратно. Найточніше слово, яким можна було б його охарактеризувати - "вітрина". У неї потрапили спортсмен, вчений, телеведучі, заступник міністра освіти, учасник АТО, шеф-кухар і чомусь нардеп Тищенко (він вийшов на сцену разом з усіма і був оголошений нарівні з іншими, але пізніше в "Слузі" пояснили, що його запросили не в якості кандидата, а як члена команди). З боку все видається струнко і правильно, але чи вистачить їх для того, щоб перетягнути симпатії киян на свою сторону? Поки є великі сумніви.

Цікаво, що через кілька годин на сторінці "Слуги народу" в фейсбуці з'явився офіційний список першої десятки кандидатів від партії до Київради, який відрізняється від представленої в неділю команди. В "десятку" не потрапила Анна Маляр, Віталій Селик, Ксенія Семенова, Олексій Кисельов, Ігор Брагін і все той же Тищенко. Зате в "десятці" з'явилися: букинист і меценат Владислав Трубіцин, адвокат Лілія Пашинна, телевізійна продюсер Вікторія Бурдукова і колишня міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

З Кличко об'єднуватись не будуть, але домовитися можуть

Після цього Верещук, Корнієнко і десятка кандидатів спустилися зі сцени, щоб поспілкуватися з пресою. І Верещук, і Корнієнко вирішили відразу розставити крапки над "і", сказавши, що не поділяють думку "друга Давида" про користь від поразки на місцевих виборах. Напругу спробували приховати за посмішкою, але виходило так собі.

І Верещук, і Корнієнко говорили, що "Слуга" налаштована на перемогу, а на питання "Апострофа" про те, поява якої кількості "зелених" депутатів у Київраді буде вважатися успіхом, глава партії спочатку віджартувався: "Думаю, що 120 чоловік". Але потім посерйознішав і сказав, що для "Слуги народу" це перший досвід місцевих виборів, тому чітких KPI за кількістю "багнетів" там не ставлять.

Фото: Апостроф / Александр Гончаров

Ми вирішили уточнити, чи будують в партії плани щодо співпраці з тим же "УДАРом" Кличка, який в соцопитуваннях по Києву демонструє досить непогані результати.

аконодавство не вимагає формалізації коаліції, але чи будемо ми голосувати разом за той же бюджет міста? Будемо, якщо він буде відповідати нашій програмі. По кожному голосуванню партія буде визначатися. Так само як і у Верховній Раді", - сказав нам Корнієнко.

и за діалог, оскільки без цього розвиток громади неможливий. Але цей консенсус має бути прозорим. Ми повинні розуміти, на що і з ким йдемо. Наша партія ще не була в радах, тому ми будемо працювати на максимальну кількість місць. А далі працювати і працювати", - додала Верещук.

Не забув Корнієнко і законопроект про столицю, який зараз покривається пилом в Раді. Згідно з цим документом у наступного мера можуть відрізати більшу частину повноважень. За його словами, його можуть винести на голосування вже на цій сесії. Більш точних термінів він не назвав. Є підозра, що вони залежатимуть від результатів виборів і здатності домовлятися з боку Віталія Кличка.

Диригент "зеленого оркестру"

Коли Верещук поступилася місцем на сцені десятці кандидатів до Київради, свій вплив відразу ж продемонстрував Микола Тищенко - "смотрящий" за виборами від свого кума, глави Офісу президента Андрія Єрмака. Як ми вже писали раніше, навесні Єрмак "вигриз" кураторство над виборами в Києві у свого першого заступника з регіональної політики Сергія Трофімова. Тому тепер саме він відповідає за результат в столиці перед Зеленським.

Після виступу першого номера списку Євгенії Кулеби - дружини нинішнього глави МЗС Дмитра Кулеби, Тищенко взяв на себе роль модератора і викликав по черзі кожного з "слуг" до мікрофона, аби той виступив з короткою промовою і окреслив пріоритети партії на виборах в Києві. Верещук в цей час встала поруч з ними та з погано прихованим неспокоєм слухала, що ж скажуть кандидати, періодично киваючи головою на особливо вдалі фрази. У цей момент вона знову стала схожа на вчительку, що хвилюється за "вихованців".

Більшість кандидатів від "слуг" обіцяла перетворити Київ на квітуче місто і навіть "зробити столицю України найкращим місцем на Землі". Багато говорилося про інклюзивність, проблеми з транспортом, безпеку, забудови та багато чого іншого. Втім, приблизно такі ж промови "штовхали" кандидати в депутати і на інших з'їздах.

Виникає питання - чи зможуть кандидати від "Слуги народу" переконати киян у своїй здатності змінити життя столиці на краще за півтора місяця до виборів? Поки що на цей рахунок є великі сумніви, а періодичні "зальоти" верхівки партії не додають їм шансів.

Київ - найбільш динамічне в електоральному плані місто. Тут дуже швидко змінюються уподобання та підтримка тих чи інших політичних гравців. Більш того, столиця - законодавець мод, на який починають орієнтуватися в регіонах. Таким чином, падіння підтримки "слуг" в столиці - це не просто конкретний провал в ключовому місті країни, але й підгрунтя для фіаско в цілому по країні...

Читайте також

Новий старий Кабмін та перестановки в ОП: хто, куди, навіщо

Внаслідок переформатування уряду в Україні деякі звільнені міністри перейдуть на іншу роботу у владі

Умєрову дадуть нову посаду? Кого можуть призначити міністром оборони замість нього

Рустем Умєров перейде на посаду віце-прем'єра з питань ВПК, на посаді міністра оборони його замінить Олександр Камишін

Чи буде в Україні новий уряд: що кажуть у Раді

Депутати Верховної Ради скептично оцінюють можливі кадрові перестановки у Кабміні, вважаючи його філією Офісу президента