RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський без Трофімова: чим закінчиться всевладдя Єрмака

Глава Офісу Зеленського позбувся незручного заступника, але отримає чимало проблем

Глава Офісу Зеленського позбувся незручного заступника, але отримає чимало проблем Сергій Трофімов Фото: УНІАН

У середу, 4 листопада, президент Володимир Зеленський зважився на важливу кадрову перестановку: перший заступник Офісу президента Сергій Трофімов був звільнений з посади (буцімто за власним бажанням), перейшовши в статус позаштатного радника. Швидше за все, його повноваження "головного по регіонах" перейдуть до ще одного заступника голови ОП Кирила Тимошенка, який спочатку відповідав за медійну політику Банкової, але в останні місяці поступився великим шматком своїх повноважень на користь радника глави ОП Михайла Подоляка. Чому Трофімов пішов у відставку, а також про те, чому це кадрове рішення ризикує послабити і без того "хворобливу" президентську вертикаль, розбирався "Апостроф".

Крайній за чужий провал

Напружені відносини між Трофімовим і його безпосереднім начальником Андрієм Єрмаком давно були однією з головних "точок загоряння" на Банковій. Як раніше писав "Апостроф", навесні в Офісі президента активно сперечалися про те, як слід вибудовувати стратегію "Слуги народу" на місцевих виборах, що переросло в спроби Єрмака взяти на себе кураторство на регіональному напрямку, за який відповідав Трофімов.

План Єрмака взяти все під свій контроль провалився, але йому дали можливість показати свої таланти в Києві, де у "Слуги народу" була хоч і непроста, але в цілому досить перспективна ситуація. Чим все це закінчилося, ми вже знаємо: кандидат в мери Ірина Верещук стала кандидатом по протекції Єрмака, але провівши дорогу виборчу кампанію, за підтримки президентської політсили посіла лише четверте місце. А "зелена" партія влади з тріском програла вибори до Київради, отримавши лише 12 депутатських "багнетів" з 80.

Результат по всій країні у "Слуги народу" також вийшов далеко не райдужним: вибори мерів у великих містах програні майже всюди, а в ради на різних рівнях вдалося завести не так вже й багато людей, як цього хотілося б. Було зрозуміло, що когось призначать за це винним. Найпростішим, але в той же час й найбільш незграбним рішенням було повісити "усіх собак" саме на Трофімова. Чутки про це ходили вже давно - в ЗМІ писали про те, що Єрмак підсидів свого першого заступника, проте, в цілому, це рішення не можна назвати розумним.

По-перше, "Слуга народу" програла місцеві вибори не тому, що Банкова погано вибудувала губернаторську вертикаль і комунікацію, а тому що за рік з гаком так і не змогла побудувати нормальну партію, залучити до своїх лав сильних регіональних лідерів. По-друге, на рівні партії Зе-команда загрузла в численних скандалах - депутати-мажоритарники вимагали своїх кандидатів на місцях, буквально шантажуючи Київ своїм виходом зі складу. А дехто навіть пішов.

І нарешті, по-третє, кілька десятків партійних "флюгерів" у Верховній Раді фактично монополізували бренд "Слуга народу", втопивши колосальний рейтинг менше, ніж за рік. Ніякий Зеленський не допоможе, якщо Дубінський розповідає на всю країну про те, як його "мама любить швидкість"...

"Було багато розмов про те, що подібне може статися. Насправді ж Трофімов був відсторонений від багатьох процесів, які стосуються тих же виборів. Хоча раніше звучали формулювання, що він може піти через "бардак в регіонах" і так далі. але тут питання, наскільки Трофімову давали реалізовувати своє бачення і завдання, які перед ним ставилися. З огляду на певний рівень конфліктності, який існує в ОП, то його рішення піти особливо не дивує, але тут виникає питання, чи всі можуть працювати в таких умовах ", - сказав в коментарі "Апострофу" політичний експерт, директор з внутрішньої політики МЦПД Ігор Петренко.

"Посилення Єрмака - одна з причин. Але головне - це невдоволення президента регіональною та кадровою політикою. Воно поступово накопичувалося, а результати місцевих виборів стали своєрідними рубіконом. Чутки ж ходили не перший місяць, а результат місцевих виборів виявився не таким сприятливим. Як це відбувалося і при всіх попередніх президентах - відбулися оргвисновки ", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Андрій Єрмак Фото: president.gov.ua

Єрмак домігся того, чого хотів

Але адекватність цих оргвисновків викликає великі питання. Як писав раніше "Апостроф", Андрій Єрмак монополізував зв'язки Зеленського з зовнішнім світом, намагаючись доносити до президента тільки "правильну" інформацію. Було абсолютно очевидно, що Трофімов, який знайомий з Зеленським ще з часів роботи в "Кварталі" і теж міг звертатися до президента безпосередньо, в таке "бачення світу" глави ОП ніяк не вписувався.

У цій внутрішній війні в ОП міг залишитися тільки один. А з огляду на кількість промахів Єрмака, які наполегливо тягнуть рейтинг президента на дно, на відставку напрацював саме він. Однак звільнити другого главу Офісу менше, ніж за рік - здалося главі держави занадто радикальним, тому він прибрав саме Трофімова.

Тепер займатися регіональною політикою, швидше за все, буде Кирило Тимошенко. Однак таке призначення, м'яко кажучи, викликає, закономірні питання. Оскільки на своїй попередній ділянці роботи він чергував один провал за іншим. Всі ми пам'ятаємо весняне ввезення з Китаю комерційного вантажу для "Епіцентру" під виглядом "гуманітарки", який зустрічав особисто Зеленський, і страшний скандал, який вибухнув після. Зі свіжих історій - ідея з почерговим оголошенням питань від президента перед місцевими виборами, за реалізацію якої теж відповідав Тимошенко. Все це закінчилося передчасним "зливом" опитувальника в мережу (кажуть, не без участі Єрмака і його креатури Подоляка). А якщо копнути, то можна згадати і жахливий комунікаційний фейл з січневою поїздкою Зеленського в Оман і знаменитий "злив" заяви про "відставку" тоді ще голови ОП Андрія Богдана купі інтернет-видань, який трапився в серпні 2019 року, і багато інших "подвигів" Тимошенка.

Та й легкість, з якою у Тимошенка відкусили шматок повноважень на користь Подоляка, викликає побоювання: він - точно та людина, яка зможе вибудувати і утримати систему контролю над регіонами, що і так починає "гуляти" після місцевих виборів?

"Конфлікти і внутрішні протиріччя були у всіх командах і у всіх президентів. Проблема ще і в тому, що люди прийшли не з політики, тому тут можуть бути замішані особистісні відносини, але нічого принципово нового немає. Питання в ефективності - чи буде новий перший заступник голови офісу ефективнішим, ніж Трофімов. Кирилу Тимошенку треба мати на увазі, що йому потрібні будуть помічники і певна зміна парадигми в кадровій політиці. Моє очікування - замість нових осіб ставка буде зроблена на людей, які тісно пов'язані з місцевими елітами. І з мерами, і з новими керівниками облрад, і взагалі з впливовими фігурами на місцях", - спрогнозував Володимир Фесенко.

Втім, після провальних місцевих виборів домовитися з цими впливовими фігурами Офісу президента буде не так просто. Всі бачать відцентрові процеси в "Слугу народу". І у багатьох "місцевих царьків" виникає закономірне питання - навіщо домовлятися з тими, хто і так стрімко втрачають рейтинги і владу?

Офіс президента Фото: Getty images

Що буде далі з командою Зеленського?

Було б дуже наївно припустити, що після відставки Трофімова ситуація на Банковій різко покращиться. Незважаючи на те, що глава Офісу президента тепер наростить свій вплив, існуючий рівень конфліктності в команді президента навряд чи піде на спад. Історія - особливо в Україні - має властивість повторюватися. Єрмак теж починав президентську каденцію Зеленського на посаді радника голови держави. Зараз з Трофімова зняли відповідальність, але залишили в обоймі, що на новому витку може привести до чергової рокіровки в Офісі президента.

"Я вважаю, що Трофімова рано списувати з рахунків. Це може бути невелика пауза, і багато що залежатиме від того, яку роботу покаже його змінник. Його зробили радником, оскільки він все одно залишається близькою людиною для Володимира Зеленського. У них немає ніякого особистого конфлікту, Трофімов завжди його підтримував і був поруч, тому, думаю, залишиться і далі. А зараз у інших членів команди з'явиться можливість проявити себе і показати, як вони вміють працювати", - сказав Ігор Петренко.

Проте, ключова проблема полягає в тому, що навколо Зеленського залишається все менше людей, які можуть висловлювати альтернативні точки зору Єрмаку. За великим рахунком, зараз з таких залишився лише перший помічник Сергій Шефір. Практично всіх інших глава Офісу президента або "з'їв", змінивши своїми ставлениками, або підім'яв під себе - як того ж Кирила Тимошенка, який після фіаско на медіа-полі буде боятися грати у власні ігри і надалі, швидше за все, буде діяти з оглядкою на Єрмака.

Така концентрація влади виглядає вкрай небезпечною. Адже якщо глава Офісу президента працює не просто на себе, а й на інтереси деяких зовнішніх гравців (а є всі підстави вважати, що Єрмак активно співпрацює одразу з кількома олігархами, які б дуже хотіли зробити з Зеленського "англійську королеву"), то незабаром Банкову чекають нові потрясіння, списати провину за які буде вже ні на кого. Методи Єрмака залишаться незмінними - заради збереження своєї посади він буде робити Зеленському все більш "теплу ванну". І нагрівати там "воду" буде доти, поки остаточно її не закип'ятить...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі