RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Веселий і ведений: чому Скічку віддають Черкаську область

Кадрові рішення Офісу президента не можуть не викликати здивування

Кадрові рішення Офісу президента не можуть не викликати здивування Олександр Скичко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Черкаська область скоро отримає нового керівника. Це буде колишній шоумен і комік, а нині нардеп "Слуги народу" Олександр Скічко. Кабінет міністрів вже погодив призначення, залишається дочекатися лише указа президента Володимира Зеленського. Практично немає сумнівів, що незабаром він буде підписаний. У чому завинив колишній губернатор Сергій Сергійчук та чиї інтереси може лобіювати Скічко в області, читайте в новому матеріалі "Апострофа".

Зеленський вимагав від губернатора двох речей

Наприкінці вересня Зеленський призначив колишнього співробітника СБУ Сергія Сергійчука губернатором Черкаської області. За інформацією "Апострофа", у глави держави було до нього дві ключові вимоги: успішна реалізація програми "Велике будівництво" в регіоні і зниження комунальних тарифів для населення.

На грунті тарифів у Сергійчука з перших же днів виник конфлікт з Черкаської ТЕЦ, яку контролює колишній народний депутат, а нині бізнесмен Анатолій Шкрібляк. Глава області звинуватив підприємця, що його підприємство нібито продає електроенергію за завищеними тарифами, вимагаючи їх зниження на 25-30%.

Сам Шкрібляк публічно звинувачення на свою адресу не прокоментував, але, кажуть, вів проти губернатора кулуарну боротьбу, домагаючись його зняття. Судячи з короткострокової кар'єри Сергійчука в області, вельми успішно. Втім, також на його відставку могли вплинути й інші фактори: провал "Слуги народу" на місцевих виборах в регіоні, проблеми з "Великим будівництвом" і відкрита проти колишнього СБУшника кримінальна справа.

"Апостроф" зв'язався з місцевим журналістом, головним редактором видання "Провінція" Віктором Борисовим, який розповів про те, що відбувається в області. За його словами, історія конфлікту Сергійчука з власником ТЕЦ вийшла досить дивною.

"Попередній губернатор був непублічний. Єдину прес-конференцію провів в день відставки. Дивна історія з Шкрібляком, власником Черкаської ТЕЦ. З якої причини він на нього наїжджав - незрозуміло. Його реально цікавило тільки це питання - несправедливі тарифи на Черкаській ТЕЦ. Хоча Черкаси обслуговують два постачальника - є ще КП "Черкаситеплокомуненерго". Вони ділять місто приблизно 50 на 50. Тарифи на ЧТКЕ навіть трохи вище...", - зазначив Борисов.

Наприкінці грудня Зеленський підписав указ про зняття Сергійчука з посади, його обов'язки тимчасово поставили заступника губернатора Віктора Гусака. Відразу ж було зрозуміло, що це тимчасова кандидатура, а в ЗМІ з'явилися чутки про те, що головним кандидатом на посаду називають Олександра Скічка (саме його, до речі, називали союзником Шкрібляка у війні з Сергійчуком), який пройшов в Раду, перемігши на виборах в 197-му окрузі Черкаської області.

Утім, ту перемогу Скічко здобув на хвилі ейфорії, яка панувала тоді навколо Зеленського і "Слуги народу". Тепер захоплення вщухли, а колишньому шоумену належить зіткнутися з рутинною адміністративною діяльністю і необхідністю лавірувати між декількома кланами, які поділили область.

Черкаська ОДА Фото: ck.ridna.ua

"Керуватимуть батько і тесть"

Прийшовши у Раду Скічко вирішив працювати в комітеті з питань транспорту та інфраструктури. Такий вибір міг би здатися дивним для колишнього шоумена, проте у нього в родині є прекрасний порадник, який досконально володіє таємниці в цих напрямках. Справа в тому, що "слуга народу" доводиться зятем мультимільйонеру Леоніда Юрушева, який володіє одним з найбільших вагонобудівних заводів України - "Дніпровагонрембуд".

Сам Скічко всіляко заперечує участь тестя в своїх справах, запевняючи, що той був не в захваті від його рішення піти в політику. "Тому що це "брудна справа". Він не є публічною людиною і не хоче ним бути, тому це був мій вибір як свідомого громадянина", - розповідав нардеп в одному з інтерв'ю.

За даними сайту Верховної Ради, за півтора року Скічко став співавтором 45 законопроектів, одинадцять з яких були прийняті. У публічній площині нардеп регулярно критикував міністра інфраструктури Владислава Криклія, виступаючи за його відставку.

Криклій же пояснював активність Скічка бажанням зайняти його місце. "У пана Скічко просто амбіція - бути міністром інфраструктури. Я не жартую. Йому здається, що він вибрав дуже вправний спосіб - критикою показати, що він - великий транспортник", - говорив міністр в інтерв'ю "Економічній правді".

Тепер Скічко стане губернатором і певний час йому точно буде не до критики Криклія. Правда, подейкують, місце голови ОДА Скічко розглядає саме як трамплін для потрапляння в Кабмін.

Втім, ці далекосяжні плани можуть розбитися об реалії регіональної політики. В області на його прихід дивляться без оптимізму.

"У хлопчика є тато, який багато років очолював регіональне відділення "Аваль", спонсорував сина в його артистичних проектах. Є тесть - всім відомий. Є дружина, яка, за її ж зізнанням, утримує його. Особисто Скічка не знаю. Але за словами тих, хто з ним стикався, і чиїй думці довіряю - він м'який і ведений. Логічно припустити, що він - ширма. Керувати будуть тато і тесть... Хоча не знаю, як може керувати регіоном людина, яка не має адміністративного досвіду і хоча б мінімуму професійних навичок", - сказав журналіст Віктор Борисов.

Олександр Скічко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Не шукайте логіку в ОП

Постійний кругообіг відставок і призначень губернаторів - особлива риса президентства Зеленського. Жоден глава держави не міняв їх так часто. Спочатку це сприймалося досить позитивно, але тепер виникають питання. По-перше, кожен призначений з Києва керівник автоматично сприймається як тимчасовий правитель, а по-друге, і самі губернатори не дуже вірять в те, що затримаються на посаді надовго.

Досить сказати, що Скічко стане четвертим губернатором Черкаської області за півтора року президентства Зеленського. Керувати регіоном намагалися: підприємець, АТОшник, СБУшник, а тепер прийшла черга колишнього шоумена. Чи вийде у Скічка краще, ніж у його попередників? Є великі сумніви щодо цього.

Системної логіки в призначеннях глав ОДА досі не спостерігається. У листопаді 2020-го радник глави Офісу президента Михайло Подоляк давав інтерв'ю, в якому заявив про нову тактику щодо вибору керівників регіонів.

"Президентська вертикаль на місцях, а голови ОДА - це саме президентська вертикаль, повинна бути ефективною і користуватися авторитетом всередині регіональних еліт. Розуміти, хто є хто. І мати можливість активно впливати на регіональний порядок денний. Звідси і нова тактика Офісу президента: підбір більш жорстких кандидатів у голови обласних адміністрацій", - говорив він.

Якщо в ОП дійсно вирішили підбирати в регіони сильніших і жорстких керівників, то для Черкаської області, мабуть, вирішили зробити виняток - інакше знайти логіку в призначенні Скічка вкрай складно.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі