RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гасіть світло: що змінить відключення каналів Медведчука в українських політичних розкладах

Чому Зеленський ввів санкції проти Медведчука

Чому Зеленський ввів санкції проти Медведчука Володимир Зеленський Фото: УНІАН

У ніч на 3 лютого в Україні перестали вести мовлення відразу три інформаційних телеканалу - NewsOne, ZIK та "112 Україна". За кілька годин до цього президент Володимир Зеленський підписав указ про введення персональних санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи - За життя" Тараса Козака, який є формальним власником всіх трьох "кнопок". Реальним же власником називають нардепа від ОПЗЖ, кума президента РФ Володимира Путіна - Віктора Медведчука, який вже багато років вважається головною людиною Кремля в Україні. Що означають санкції, чому їх ввели саме зараз і чим може закінчитися ця історія - читайте в матеріалі "Апострофа".

Що за санкції ввели і на якій підставі?

Важливо розуміти, що введеними санкціями держава фактично б'є по всій бізнес-імперії Медведчука, записаній на Тараса Козака. Три телеканали - її важливий елемент, але далеко не єдиний. Є ще енерго-паливний гігант Wexler Group, мережа автозаправок Glusco, а також нафтогазовий бізнес в Росії, який нардеп завчасно оформив на свою цивільну дружину Наталію Лавренюк, про що журналісти писали в 2018-м році.

На якій підставі були введені санкції? Як повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на джерела в СБУ і Офісі президента, приводом стало розслідування, проведене спецслужбами України, в ході якого встановлено, що Козак нібито причетний до схем з поставками вугілля з окупованих територій, які сприяють фінансуванню тероризму.

Що передбачають санкції проти Козака:

  • блокування активів - тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним йому майном;
  • обмеження торгових операцій;
  • обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України;
  • запобігання виведення капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань;
  • анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;
  • повну або часткову заборону здійснення операцій з цінними паперами, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції відповідно до цього Закону;
  • припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
  • заборона передачі технологій, прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Незабаром після оприлюднення указу щодо санкцій багато хто поспішив назвати це рішення безпрецедентним і таким, яке буде легко оскаржити в суді, оскільки Козак є громадянином України і ввести проти нього санкції нібито неможливо. Однак в даному випадку нардеп від ОПЗЖ потрапляє під дію закону "Про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення".

Його дія поширюється на громадян України, а в списку інструментів протидії є повне блокування активів, включаючи заборону на їх передачу іншим особам. Тобто знайти новий "гаманець" у Медведчука в наступні п'ять років не вийде. Єдиний доступний шлях - це оспорювання в судах. У ОПЗЖ вже заявили про те, що збираються оскаржити рішення у всіх інстанціях аж до Верховного суду. Однак часу це може зайняти дуже багато, хоча передбачити вердикт української Феміди вкрай складно.

"На жаль, українська судова система зруйнована. Не цією владою, а всіма попередніми. Тому зараз РНБО фактично підмінив її собою і позбавив ці телеканали ліцензії. Однак оцінити законність дії суб'єкта - може тільки суд. Вважаю, що це дуже ризиковане рішення з точки зору права і будемо дивитися, як реагуватиме українська судова система", - сказав "Апострофу" політолог і журналіст Костянтин Матвієнко.

Крім того, ОПЗЖ погрожує ініціювати процедуру імпічменту президента. Правда, не зовсім зрозуміло, звідки вони хочуть взяти необхідні для запуску процедури 226 голосів у Верховній Раді - так що такі заяви можна списати на емоції.

"Момент обраний дуже добре"

Є думка, що момент з введенням санкцій був обраний невипадково. 2 лютого в Росії суд виніс вирок опозиціонеру Олексію Навальному, замінивши його умовний термін на 3,5 року реального ув'язнення. У Москві почалися масштабні протести і є підстави вважати, що на цьому історія не закінчиться.

У США вже заявили про те, що найближчими днями планують оприлюднити новий пакет персональних санкцій для всіх, хто причетний до засудження опозиціонера. "На цьому тижні ми внесемо законопроект, щоб накласти санкції на відповідальних за рішення суду про реальний термін ув'язнення для Навального", - заявив сенатор-республіканець Мітт Ромні.

Зараз "баштам" Кремля явно не до українських проблем. Навіть якщо вони виникли у кума Володимира Путіна. За словами екс-нардепа, члена наглядової ради "Укрзалізниці" Сергія Лещенка, близького до Офісу президента, момент дійсно міг бути обраний спеціально.

"Засідання РНБО було скликано на 19 годину вівторка, з метою ухвалити блискавичне рішення в момент максимального ослаблення Путіна внутрішніми конфліктами і можливого загострення внутрішньої ситуації в Росії в зв'язку з засудженням Навального. У момент консолідації всього цивілізованого світу проти режиму Путіна йому буде важче зробити можливі дії у відповідь дії щодо України", - зазначив Лещенко.

З цією думкою згоден політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

"Момент обраний добре і оптимально. Дійсно, зараз Росія сконцентрована на своїх проблемах з Навальним. Кремль не зможе виділити швидко великі ресурси для підтримки кума російського президента. Потрібно говорити, що в даному випадку оптимально вчинило керівництво країни і РНБО. Час дуже правильний", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Зеленський спалив всі мости

Майже два роки український президент намагався балансувати між двох вогнів, що закономірно приводило до падіння його рейтингу. У двухполярній українській політиці від лідера держави вимагають однозначних кроків - ти або "за", або "проти". Перебуваючи посередині, Зеленський планомірно отримував критику з обох сторін і залишав незадоволеними всіх.

"Така позиція точно не додасть плюс рейтингу Зеленського на сході - звідти люди до нього вже точно не підуть. Тут мова про те, що президент довгий час відтягував певні рішення з низки питань. Це стосується не тільки санкцій по Медведчуку, а й "Мотор Січі" з китайськими інвесторами і наявності в його власній фракції людей, які допомагали реалізовувати антиамериканські санкції, той же Дубінський. А зараз він плавно визначається і ця визначеність призводить до рішень з низки напрямків", - вважає політолог Андрій Миселюк.

Рішення ввести санкції проти Козака і заблокувати його активи - явний крен в сторону прозахідного електорату. Більш того, такими ходами влада не обмежується. Вже 3 лютого стало відомо про введення санкцій з ініціативи СБУ проти молдавської авіакомпанії JET4U SRL і португальської JET4U LDA за польоти в Російську Федерацію. За інформацією ЗМІ, послугами цих авіакомпаній користувалися Медведчук і Козак. Очевидно, що після такого відносини з ОПЗЖ у Зеленського зіпсовані геть і відновити їх не вийде.

Які політичні вигоди може отримати Зеленський? NewsOne, ZIK та "112 Україна" - основа машини, яку в ОПЗЖ активно використовували для агітації під час місцевих виборів і точно збиралися використовувати під час наступних президентських і парламентських виборів. Якщо Медведчуку і Рабиновичу не вдасться оскаржити це рішення, то це величезний удар по їхніх сподіваннях і планах.

Крім того, Зеленський непрямо завдав удар по своєму попереднику. Петро Порошенко, який всіма силами намагається вибудувати собі репутацію головного противника Росії і монополізувати електорат на Заході України, опинився в незручному становищі. Адже не секрет, що Рада просила РНБО ввести санкції проти каналів Медведчука ще в 2018-му році, обґрунтувавши це наявними матеріалами СБУ. Тобто фактично зробити те ж саме, що зробив зараз Зеленський.

Але тоді рішенням не дали хід і це змусило Порошенка виправдовуватися. "Єдина причина, по якій постанова не була реалізована тоді, полягає в тому, що вона наклалося на початок виборчої кампанії. Закриття каналів під час виборів створило б фундаментальну проблему з їх визнанням як чесних і прозорих. Ми відклали це на поствиборчий період. Але вибори виграв пан Зеленський", - заявив колишній гарант 3 лютого. Вкрай слабка позиція, особливо для людини, яка позиціонує себе "непримиренним борцем з російською агресією". Тим більше, що за інформацією "Апострофа", команда Петра Порошенка активно впливала на інформаційну політику "112 Україна", це питання курирував одіозний екс-заступник глави фракції "БПП" Ігор Кононенко.

У ОПЗЖ ситуація склалася ще більш неприємна. Не секрет, що партія ділиться на два крила - Медведчука-Рабиновича і колишнього глави Адміністрації Януковича Сергія Льовочкіна, який діє у зв'язці з Юрієм Бойком. Одним з головних козирів Медведчука (крім гігантських фінансових ресурсів) були саме телеканали, які з легкістю перебивали вплив телеканалу "Інтер", що належить Льовочкіну.

Як уже писав "Апостроф", за інформацією наших джерел на Банковій, Льовочкіну вдалося вибудувати дуже хороші відносини з чинним керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком, що також служило приводом для напруги між керівництвом ОПЗЖ. Дії Зеленського і РНБО можуть кардинально змінити розклад сил всередині партії, а як максимум - призведе до її розколу. Що, безумовно, буде на руку Банковій.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати