RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без санкцій: чому Євросоюз готується прибрати з "чорного списку" Арбузова і Табачника

Кримінальні справи проти представників команди Януковича розвалені

Кримінальні справи проти представників команди Януковича розвалені Фото:

Процес зняття західних санкцій з оточення екс-президента Віктора Януковича триває. На черзі видатний представник "сім'ї", колишній перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, а також скандальний екс-міністр освіти Дмитро Табачник. Якщо Офіс генпрокурора і Мін'юст терміново не представлять європейським партнерам переконливі докази причетності зазначених осіб до злочинних діянь, вони будуть виключені з списку санкцій ЄС. Чому Арбузова і Табачника можуть викреслити з "чорного списку" Євросоюзу, і хто в цьому винен, читайте в матеріалі "Апострофа".

Арбузов і Табачник - на вихід?

Європейський союз може зняти санкції проти колишнього в.о. прем'єр-міністра і глави НБУ України Сергія Арбузова та екс-міністра освіти Дмитра Табачника. Як повідомив кореспондент "Радіо Свобода" в Брюсселі Рікард Йозвяк, обидва фігуранти вже в березні можуть бути звільнені від обмежень, передбачених законодавством ЄС.

"Посли ЄС наступного тижня знімуть санкції з колишнього прем'єр-міністра України Арбузова і екс-міністра освіти Табачника. У списку залишилося тільки 8 осіб, включно з Януковичем і його сина", - повідомив Рікард Йозвяк. За його словами, основною причиною скасування обмежень стало те, що влада України не представили переконливих доказів доцільності збереження заходів проти Сергія Арбузова і Дмитра Табачника.

Санкції ЄС припускали заборону на в'їзд на територію Європейського союзу, а також заморожування банківських рахунків і активів, які перебувають у європейській юрисдикції.

Обмеження на Сергія Арбузова було накладено рішенням Ради ЄС від 5 березня 2014 року в зв'язку з насильницькими діями оточення Віктора Януковича проти учасників Євромайдану, "привласненням державних коштів" і "порушеннями прав людини". У березні 2017 року Рада ЄС ухвалила доповнення до вказаного рішення 2014 року. Згодом юристи Сергія Арбузова оскаржували це доповнення в Європейському суді в Люксембурзі.

Відносно Дмитра Табачника, чиновники в Брюсселі в 2015 році уточнили, що він буде перебувати в списку санкцій Євросоюзу, як "людина, проти якої українською владою проводиться розслідування в зв'язку з його роллю в неправильному використанні бюджетних коштів".

Шанси, що санкції можуть зняти, досить високі. До того ж прецеденти вже були. Раніше від обмежень були звільнені екс-прем'єр Микола Азаров, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, екс-нардеп Сергія Клюєва, колишній заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов, який оскаржував введення проти нього санкцій в європейських судах.

"У разі зняття санкцій іміджево постраждає Україна як держава в цілому. У Брюсселі підходять формально, вони не вникають в подробиці внутрішньої політики, яка саме гілка влади зараз має перевагу. Їх цікавить доказова база і об'єктивні аргументи, чому зазначені персони повинні залишитися в "чорному списку". Якщо аргументів немає, значить їх звідти, суто з формальних підстав, викреслюють", - пояснив у розмові з "Апострофом" експерт із зовнішньополітичних питань Українського інституту майбутнього Ілля Куса.

"Дивна" заява Шмигаля

У Києва залишилося небагато часу, щоб представити Брюсселю аргументи на користь збереження обмежувальних заходів проти Сергія Арбузова і Дмитра Табачника. Є ознаки того, що потрібні документи так і не будуть спрямовані в Брюссель. На початку місяця прем'єр Денис Шмигаль заявив, що, якщо санкції проти окремих осіб з оточення Віктора Януковича "відіграли свою роль", то їх можна знімати.

"Що стосується санкцій, треба зазначити, що Європа залишається на твердих непохитних позиціях щодо підтримки України, зокрема, і в санкційній політиці. Санкції тривають. Щодо окремих фізичних осіб: там, де санкції зіграли свою роль щодо цих осіб, кошти або цінності, які були вкрадені, повернуті - звичайно, там санкції можуть завершувати свою дію, але це - окрема процедура, яка підлягає окремому розгляду і діалог про це ведеться між Україною та Європейським союзом абсолютно на професійному рівні і на рівні законодавчому повною мірою", - сказав прем'єр-міністр.

Висновки прем'єра здивували експертів. "Трохи дивна заява. У санкцій не може бути "ролі". Обмеження - технічне рішення, яке вводять в дію з конкретною метою. Україна, починаючи з 2014 року, просила Захід ввести санкції проти колишніх чиновників Януковича саме тому, що вони ховаються від правосуддя і їх звинувачують в конкретних злочинах. Санкції були прив'язані до конкретних кримінальних справ. Виходить, що тепер все це не актуально?", - додав Ілля Куса.

Справи просто "злили"

Основна причина того, що відбувається, як розповіли "Апострофу" політичні експерти і юристи, полягає в тому, що влада України, керівники правоохоронних органів (перш за все, прокуратури) в 2014-2018 роках не забезпечили належного розслідувань справ, пов'язаних зі злочинами, в яких фігурували Віктор Янукович, його "сім'я", а також політичні соратники. Проблеми виникли не тільки зі "справами Майдану", а й з кримінальними провадженнями, в яких розслідувалися факти привласнення бюджетних коштів, державних активів і зловживання службовим становищем.

"Кримінальні справи, які вела прокуратура, до фіналу не доведені, обвинувальних вироків українських судів європейці так і не дочекалися. І, відповідно, у них немає юридичних підстав для збереження санкцій. Це ж не перші санкції проти оточення Януковича, які можуть бути зняті. Все це вказує на "ефективність" прокуратури, слідчих підрозділів і безпосередньо керівника ГПУ в особі Юрія Луценка. Ця персональна відповідальність лежить на ньому і його попередниках на посту, а також на Мін'юсті, який в європейських інстанціях не просуває продовження санкцій. Нинішнє керівництво країни з чистою совістю, тут можна говорити без іронії, має підстави валити на "папєрєдніков", адже налажали саме вони", - сказав в коментарі "Апострофу" керівник Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За словами експерта, керівництво країни і правоохоронних органів повинно було оперативно діяти в перші пару років після втечі з Києва Віктора Януковича і його соратників, але шанс було втрачено, в тому числі, через корупційні мотиви.

"Під кінець президентства Петра Порошенка ця тема була занедбана. Наскільки мені відомо, після реформування, яке пережила прокуратура, фахівці, що супроводжували зазначені кримінальні справи, пішли або були переведені на інші напрямки. Зусиль одного Мін'юсту тут недостатньо. Брюсселю потрібні вироки судів і доказова база; але суди затягуються, справи розвалюються, знімаються арешти з майна. Прокурорські просто "продавали квитки" фігурантам справ, які були пов'язані з топ-чиновниками часів Януковича і, таким чином, справи не доходили до суду", - додав Віталій Кулик.

"Історія тягнеться з 2014 року. Ще тоді була рекомендація двох парламентських комітетів об'єднати матеріали проти Віктора Януковича і його соратників в одну велику кримінальну справу за узурпацію влади. Генеральна прокуратура не виконала рекомендації, справи розслідувалися неналежним чином, не виключено, що справи "продавалися". І вже тоді було зрозуміло, що санкції ЄС проти Арбузова, Табачника і їх соратників так чи інакше знімуть. Відповідальність лежить на кожному генеральному прокурорі, але ключові рішення ухвалювалися керівництвом країни. Команда Петра Олексійовича (тодішнього президента Порошенка - "Апостроф") просто ці справи злила", - сказав в бесіді з "Апострофом" адвокат, голова Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко.

Перспективи "політемігрантів"

Частина "політичних мігрантів" з команди Віктора Януковича повернулася в Україну після президентських виборів - Лукаш, Портнов і деякі інші персонажі регулярно з'являються на екранах телебачення, критикуючи і попередню, і нинішню владу.

Велика частина представників режиму Януковича залишається за межами України, хоча і розглядає можливість повернутися в країну. У їх числі колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко, який навіть запустив партію "Успішна Україна" і продовжує контролювати низку медійних проектів.

Коли Сергій Арбузов і Дмитро Табачник, якщо з ним знімуть західні санкції, зможуть з'явитися в Україні - питання відкрите. Позитивний результат в Брюсселі, як відзначають спостерігачі, ще не гарантує того, що вони зможуть спокійно в'їхати в країну. До слова, Арбузов зараз, за даними "Апострофа", живе в Москві, тоді як Табачник живе в Ізраїлі, хоча в 2015 році на деякий час приїжджав до Києва, але боячись арешту, знову полетів на Землю обітовану.

"Ще треба подивитися, як будуть зніматися санкції проти Табачника і Арбузова, і чи не будуть накладені нові обмеження. У будь-якому випадку повернутися в Україну їм буде непросто. У відношенні Арбузова є кримінальні справи економічного плану. Щодо Табачника у частини суспільства є радикальні настрої, і його повернення в Україну може бути потенційно використано для розкачки політичної обстановки", - пояснив у розмові з "Апострофом" керівник Українського інституту політики Руслан Бортник.

Історія зі скасуванням санкцій рикошетом б'є і по чинній владі. Якщо Брюссель викреслить Арбузова і Табачника з чорного списку, піарники Петра Порошенка будуть у всіх гріхах звинувачувати Зеленського. І відбитися Банковій буде складно. Тим більше, після слів глави уряду про те, що "санкції відіграли свою роль".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі